Hela den här artikeln är en annons

Vilka är de bästa filmerna för surroundbelysning?

Allt du visar på din TV kan dra nytta av surroundbelysning och även om du kanske inte ska räkna med en utomkroppslig upplevelse av att se kvällsnyheterna finns det några riktiga pärlor i film och TV-serie arkivet att titta extra på.

Vi har listat några av våra favoritfilmer och TV-serier som med hjälp av synkad belysning verkligen tar TV-upplevelsen till nästa nivå. Samtidigt som vi visar hur du på bästa sätt maximerar nyttan med belysning bakom din TV eller för den delen hela TV-rummet.

 • The Martian - Det är lätt att drömma sig iväg till mars när hela rummet badar i ett rödaktigt sken. Para detta med en mäktig HDR-upplevelse och häftiga actionscener så har du ett vinnande koncept.

 • Star Wars-sagan - Ljussablar och laservapen gör sig inte helt oväntat väldigt bra med extra ljuseffekter. Extra mäktiga är ikoniska ljussabelfajter som när Qui-Gon Jinn and Obi-Wan Kenobi möter Darth Maul i The Phantom Menace.

 • Star Trek - Vare sig du ser de ikoniska filmerna eller TV-serien Discovery är det svårt att förneka upplevelsen med lysande solstormar och färgsprakande rymdstrider när hela rummet lyser med.

 • Planet Earth - Det är alltid mysigt att drömma sig iväg till gröna vidder och vidsträckta savanner under vinterhalvåret, extra så när det är svårt att fysiskt ta sig iväg.

 • Life of Pi - Helt enkelt ett visuellt mästerverk där du får en extra dimension i upplevelsen när det känns som att du är med och upplever Pis många äventyr.

 • Altered Carbon - Förutom lite svenska vibbar i första säsongen är Altered Carbon i Dolby Vision något i hästväg på en bra TV och ännu häftigare med mäktiga ljuseffekter.

 • Eurovision - Säga vad man vill om musiken, ett mer effektfullt men samtidigt socialt distanserat sätt att följa världens största musik show är svårt att hitta!

Listan ovan skulle kunna göras milslång men ska man försöka generalisera när surroundbelysning ger häftigast effekt är det kort och gott när du tittar på något du närmast vill sugas in i på riktigt och gärna innehåller just härliga ljuseffekter och färger. När du ska använda surroundbelysning bakom din TV, oavsett om det är en Philips TV med Ambilight, en Hue Sync Box eller en egensnickrad Raspberry Pi-lösning finns det några bra riktmärken för hur du optimerar din upplevelse.

Så skapar du bäst förutsättningar för surroundbelysning hemma!

 • Placera din TV med baksidan mot en ljus vägg, gärna maximalt 10-15cm från väggen.

 • För optimal upplevelse se till att ha minst 30cm fritt utrymme vid sidorna av din TV

 • Glöm inte att se över inställningarna för ljusintensitet och uppdateringsfrekvens då alla föredrar olika "styrka" i sin surroundbelysning

 • Laborera gärna med att koppla in andra lampor i TV-rummet för att ytterligare öka inlevelsen

 • Skulle du känna för en mer återhållsam TV-upplevelse är det tacksamt att ställa in ljuset bakom din TV till en kontinuerlig vit färgton för att minska stressen på dina ögon - även kallat bias lighting.

Berätta gärna mer om dina egna upplevelser med surroundbelysning i TV-rummet och dela gärna med dig av dina egna film och TV-serie tips!

Vad krävs för att aktivera surroundbelysning på min TV med Philips Hue Play HDMI Sync Box?

- 1st Philips Hue Play HDMI Sync Box
- 1st Philips Hue Gradient Lightstrip (Välj rätt för din TV-storlek)
- 1st Philips Hue Bridge

Glöm inte att alla övriga Hue-lampor du har i ditt hem också går att koppla upp mot HDMI Sync Box och att du kan använda vilken TV som helst.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
1 svar

Att ladda våra hörlurar och telefoner kabelfritt börjar bli allt mer utbrett och idag tar vi en titt på Base Station Pro från Nomad.

SkullCandy har släppt ett par hörlurar i budgetklassen som innehåller det mesta som finns i dyrare klasser. Vi tar oss en titt om de kan leverera vad de lovar.

Hur skönt är det inte att få lyssna på en film, favoritpodd eller musik precis innan man somnar? Apple har en lösning så vi inte behöver oroa oss för att ens enhet ska fortsätta spela hela natten.

Att köpa saker på internet och få det hemlevererat är guld värt i dessa Corona-tider men vissa bolag har halkat efter en aning.

The Verge släppte idag bilder på vad de påstår är Sonos kommande högtalare som förväntas visas upp inom kort.

Äntligen dagen före helg och det betyder att det finns ett rykande färskt avsnitt av Macradion.