TP-link Archer AX50 - en framtidssäker router

En router som är redo för framtiden är precis vad du kan få från TP-link just nu. Den ser till att fördela bandbredden för en stabil uppkoppling där du kan bestämma fördelningen helt själv.

TP-link har släppt Wi-Fi 6 routern Archer AX50 som är en uppgraderad version av AX10 med fler funktioner och dubbel bandbredd. De har till och med lyckats få in en dubbelkärnig processor i den från Intel.

I förpackningen

Archer AX50 kostar ungefär 1 500 kronor men går att hitta för så billigt som tusen kronor hos vissa återförsäljare. I förpackningen hittar vi routern AX50, en strömadapter, en RJ45 Ethernet-kabel och snabbinstallationsguide. AX50 är i stort sett identisk med flera av TP-links andra routers i AX-serien så för att hitta den man söker är numreringen det man får memorera.

Utseende

Routern är plastig men relativt tunn och smidig även om den har fyra fasta antenner som inte går att skruva loss eller bytas ut. Dessa går dock att vinklas efter om man väljer att ha routern på väggen eller ståendes i hyllan. På baksidan hittar vi en återställningsknapp, WPS-knapp och en power-knapp.

Det sitter en WAN-port som tillåter 1 Gbps och med ett smart hem fyller man snabbt upp de fyra LAN-portarna som sitter bredvid. På baksidan sitter även en USB 3.0-port där man kan ansluta en extern hårddisk för att till exempel använda som mediaserver eller för säkerhetskopiering med Time Machine. Det går tråkigt nog inte att använda USB porten till skrivare.

Framtidssäkrad med Wi-Fi 6

Archer AX50 är utrustad med den senaste trådlösa Wi-Fi 6-tekniken vilket ska ge högre hastigheter, vara stabilare och Intels dual-core processor ska fördela nätverksbelastningen. Men med tanke på hur nytt Wi-Fi 6-tekniken är så är det nog få hem som får full användning av det och den enda enhet vi hade under testet var vår iPhone 12 som använde sig av tekniken. Installationen sköts enkelt genom appen Tether där man kan döpa om sitt nätverk och ändra lösenord.

I appen kan man även markera vilka enheter som routern ska tilldela extra bandbredd vilket kan vara smidigt om man har barn i familjen som kan behöva lite extra vid till exempel spelande. Dessutom kan man avbryta internetuppkoppling för den enheten om klockan är slagen för det barnet att avbryta sitt spelande för läggdags. Routerns bandbredd ligger på 574 Mbps över 2,4 GHz-nätet och 2402 Mbps över 5 GHz-nätet.

Stabil

För mer krävande användare finns avancerade inställningar för privata nätverk, NAT, Smart Connect, QoS och mycket mer. AX50 använder sig även av MU-MIMO-tekniken som ser till att skapa flera anslutningar för varje enhet och ser till att man får en stabilare upplevelse när man spelar eller streamar video och hanterar större filer.

De fyra antennerna ska teoretiskt kunna täcka upp till 2000 kvadratmeter och under testet var uppkopplingen stabil vart vi än befann oss i huset. Vi fick tyvärr ingen möjlighet att testa detta men routern har även stöd för Alexa och kan kommunicera tillsammans med andra Alexa-kompatibla prylar i hemmet. AX50 har dessutom virusskydd och går att använda i ett mesh-nätverk.

Sammanfattning

Om du inte specifikt är ute efter Wi-Fi 6 eller andra funktioner som kommer med AX50 eller om man har väldigt få enheter uppkopplade hemma så finns det billiga alternativ som gör jobbet. Men vill du säkra upp för ett växande hem av prylar som behöver uppkoppling så får man en framtidssäker router som ser till att ens uppkoppling förblir stabil.

➕ Fördelar

  • Hög prestanda och räckvidd

  • Möjlighet att prioritera enheter

  • Enkel installation

➖ Nackdelar

  • Saknar skrivarstöd

  • Fasta antenner

Tillverkare: TP-link
Produkt: Archer AX50
Portar: 1 WAN, 4 LAN, 1 USB (3.0)
Ingår: Router, 1 RJ45 ethernet-kabel, strömadapter
Säkerhet: Wep, wps, wpa, wpa2, wpa3.
Övrigt: Filserver, Vpn-server, fjärrstyrning, föräldrakontroll, stöd för Time Machine, Alexa-stöd, gästnätverk, virusskydd, mesh-stöd.
Pris: 990-1 590 kronor

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Larsson
Kommentarer
2 svar

Både Apple och Facebook har släppt sina kvartalsrapporter och den sistnämnda hade en hel del att säga om kommande uppdateringen av iOS 14.

MagSafe är framtiden enligt oss på redaktionen och allt fler bolag börjar nu släppa MagSafe-tillbehör som vi kan ha till vår iPhone.

Då var det dags för ett rykande färskt avsnitt av Macradion och idag bjuds det på ett lite annorlunda samtalsämne.

De som årligen säger att "Apple is doomed" får försöka igen nästa kvartal för Apple visar upp redordsiffror ännu en gång.

Det kanske känns som att iOS 14 nyss kom men i sommar är det dags för WWDC och då skall iOS 15 visas upp för allmänheten.

Är du plågad dag ut och dag in för att din arbetsgivare gav dig en Windows-maskin? Livet kan bli lite lättare snart.