Recension: Vi lär oss spela piano med Plugo Tunes

Vi provar vår taktkänsla med ett halvsmart piano från Shifu. Plugo Tunes är ett lekfullt piano som låter dig och dina barn lära er spela piano via iPaden.

Plugo Tunes är ett ganska smart piano för våra barn. Shifu som gjort detta har en rad olika pedagogiska smarta leksaker där vi kan lära oss bokstäver, siffror, geografi och som i det här fallet musik.

Utseende och teknik
Vi möts av ett väldigt plastigt piano när vi packar upp detta, men det är en leksak så det är fullt förståligt. Det har däremot fina glada färger som piggar upp. Vi får också med en matta med magneter där pianot ska fästas och ett ställ för iPad. Efter att vi laddat ner Shifu-appen så placerar vi vår iPad där och skjuter den till vänster för att placera kameran på rätt ställe. Kameran känner av att pianot står rätt och "kopplar upp" mot pianot helt och håller med hjälp av kameran och det finns ingen som helst elektronik i pianot. Istället läser kameran av baksidan av pianot där små bollar rör sig när vi trycker ned en tangent. Vi får också med små instrument-pokaler som vi kan placera i det lilla hålet ovanpå pianot, vi vrider på detta så läser kameran av vilket instrument vi placerat där och känner av vridning så att den ställer in bakgrundsmusik med instrumentet vi valt, där vi också kan välja tre olika stilar med hjälp av vridningen. Denna enkla men geniala teknik imponerar och det fungerar överraskande bra och ger respons direkt på iPadens skärm.

Användning och app
Appen känns väldigt lekfull och är snyggt gjord, väldigt välbyggd. Här får vi först en introduktion på hur vi använder det och lär oss grunderna. Sedan har vi ett ordentligt låtbibliotek som vi kan lära oss spela genom att följa bollar som faller ned från toppen på iPadskärmen som ska passas in i en cirkel vid tangenten som ska tryckas ned. Detta är till en början svårt, även en 37-åring kan få problem här. Men övning ger färdighet och det är det som är hela poängen, barnet får nöta detta tills taktkänslan kommer. Vi har även en kategori som heter My Jam där vi kan spela precis som vi vill och även spela in våra låtar när vi lärt oss att rocka loss till Blinka lilla stjärna och Jingle Bells.

Vi får ingen svensk text i appen, men tydliga ikoner och knappar gör att även den minsta förstår hur och var vi ska trycka för att välja musik. Allt ihop är väldigt pedagogiskt och vi kan snabbt komma igång och lära oss, speciellt om vi redan har lite taktkänsla i kroppen.

Sammanfattning
Men sammanfattningen av allt detta blir ändå att det är en väldigt rolig och pedagogisk leksak, vill dina barn lära sig att spela piano så är detta en perfekt start. Avsaknaden av svenska och att det är plastigt kan ses som negativt, men spelar egentligen inte in på användandet av produkten som ändå ger en kvalitetskänsla med välbyggd app och en teknik som faktiskt imponerar även på den inbitna tekniknörden.

Kan köpas på Lifestylestore till en prislapp på 599 kronor.

Se vår videorecension här:

*i videon sägs det My Melody, när det egentligen ska vara My Jam.

➕ Fördelar

  • Imponerande teknik

  • Snygg och välbyggd app

  • Roligt och utmanande

  • Lär oss spela piano på riktigt

➖ Nackdelar

  • Lite väl plastig

  • Det är ganska svårt att hitta takten

  • Ingen svenska i appen

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Dennis Klarin

Idag är det internationella kvinnodagen och för att fira det har Tove Lo släppt en exklusiv spellista på Apple Music.

Två olika ryktesspridare på Twitter påstår att Apple kommer hålla låda den 23 mars och ska krocka med eventet för OnePlus 9.

iMac Pro lanserades 2017 och har sedan dess endast uppgraderats en gång och nu verkar det som att den rymdgråa datorn försvinner.

Att ladda våra hörlurar och telefoner kabelfritt börjar bli allt mer utbrett och idag tar vi en titt på Base Station Pro från Nomad.

SkullCandy har släppt ett par hörlurar i budgetklassen som innehåller det mesta som finns i dyrare klasser. Vi tar oss en titt om de kan leverera vad de lovar.

Hur skönt är det inte att få lyssna på en film, favoritpodd eller musik precis innan man somnar? Apple har en lösning så vi inte behöver oroa oss för att ens enhet ska fortsätta spela hela natten.