Recension: iPhone 12 och iPhone 12 Pro - en magnetisk dragkraft

iPhone 12 och iPhone 12 Pro är äntligen här med en helt ny design och en bättre insida, nu skall vi se om de var värda väntan.

Vi börjar med designen

iPhone 12-serien har inte längre sina runda kanter utan tillbaka är den mer kantiga formen som vi känner igen från iPhone 4 och iPhone 5 och nu även i iPad Air och iPad Pro. Vi kan nog inte säga detta på något annat sätt än att vi fullkomligt älskar det mer kantiga formspråket på iPhone 12-serien. Telefonen känns modern, lyxig och ligger faktiskt bättre i vår hand än vad den rundade iPhone 11 gjorde. På baksidan hittar vi precis som tidigare en liten fyrkant uppe i ena hörnet där all optik är samlad. iPhone 12 har fått något mindre svart ram än sin föregångare men på iPhone 12 Pro är ramarna precis lika tunna som på iPhone 11 Pro. På sidan av iPhone 12 Pro hittar vi rostfritt stål som går runt hela telefonen och på iPhone 12 är den istället i aluminium.

Vad är nytt i iPhone 12 Pro?

Skärmen:
iPhone 12 Pro kommer med en 6,1-tums Super Retina XDR-skärm med en upplösning på 2532x1170. Den har även något som Apple kallar Ceramic Shield som är det hårdaste ”glaset” på en telefon någonsin. Att vi skriver ”glas” är på grund av att Apple har förstärkt glaset med keramiska nanokristaller och eftersom processen har ändrats så är det rent tekniskt inte glas. Oavsett vad så skall vår iPhones skärm nu vara fyra gånger bättre skyddad mot tappskador vilket är tacksamt om olyckan skulle vara framme. Skärmen klarar upp till 1200 nits när vi tittar på HDR10 och Dolby Vision-material och den har ett kontrastförhållande på 2 000 000:1.

A14 Bionic
Vad sägs om ett chip på 5 nanometer, 11,8 miljarder transistorer, en 16-kärnig Neural Engine, 11 biljoner beräkningar varje sekund och en maskininlärning som nu är 70 procent snabbare? Det är A14 Bionic summerat och vad detta betyder i praktiken är att Apple har gett oss en riktigt snabb processor i iPhone 12-serien. Det kanske inte är något som kommer direkt märkas av men med en sådan snabb processor så kan nu telefonen bland annat filma i 4K HDR med Dolby Vision vilket ger oss 60 gånger fler färger och det hela kodas i realtid. Något annat som lär märkas av lite längre fram är prestandan i spel som borde förbättras på grund av A14 Bionic och dess kraft.

Optik
I år har det lagts ordentligt med krut på nattläget och vidvinkel- och ultravidvinkelkameran på iPhone 12 Pro har nu stöd för detta. Det bjuds på två gångers optisk inzoomning, två gångers optisk utzoomning, fyra gångers optiskt zoomomfång samt tio gångers digital zoom. Tack vare LiDAR som nu även har hittat in i telefonen så kan vi få till riktigt fina porträttlägen även i mörkret tack vare att LiDAR kan hjälpa till att mappa upp vårt ansikte och andra objekt. Vidvinkelkameran i iPhone 12 Pro släpper även in 27 procent mer ljus och vi har fått en helt ny bildstabilisering som kan göra hela 5 000 justeringar per sekund vilket är trevligt när vi vill få till bra nattbilder. Vänder vi blickarna mot kameran på framsidan av telefonen så kan även den hantera nattläge och Deepfusion vilket är ett trevligt tillskott. Som vi redan har varit inne på så kan vi nu även filma i 4K 10-bitars HDR med Dolby Vision i upp till 60fps.

Bilder tagna med iPhone 12 Pro:

Laddning, minne och lite annat
iPhone 12 Pro kommer nu utrustad med 6 GB RAM vilket gör att den kommer bli ännu bättre på att hålla igång processer och genomföra fler uppgifter. Det är 2 GB mer RAM än vad vi hittar i föregående års iPhone 11 Pro. När det kommer till laddning så har MagSafe återuppstått från de döda. Det betyder att vi nu kan ladda vår telefon trådlöst i 15 watt om vi har MagSafe kopplad till en 20W-laddare. Undertecknad har sedan tidigare skrivit om detta och om jag får gissa så är MagSafe första steget mot en helt portfri iPhone. MagSafe fungerar utmärkt och det är supersmidigt att sätta på och ta av laddaren och det går utan problem att göra med enbart en hand. Nytt för i år är även att iPhone 12-serien har stöd för 5G. I Sverige är detta ännu inget att bli lyrisk över då 5G i skrivande stund enbart finns att testa på ett fåtal platser men vi får hoppas det breder ut sig inom kort.

iPhone 12 har fler 5G-band än någon annan telefon på marknaden och de har även lanserat något som de kallar för Smart Data. Det betyder att telefonen automatiskt kan växla mellan 4G och 5G så vi kan ta del av de snabbare hastigheterna när vi verkligen behöver det. Detta gör man för att spara på batteriet då 5G drar en hel del mer än 4G. iPhone 12-serien är nu även den telefon som klarar vattentålighet bäst och har nu ett IP68-skydd som gör att vi inte behöver oroa oss om telefonen får lite vatten eller annan vätska på sig, däremot så bör man fortfarande undvika att hoppa ned i plurret med sin iPhone.

Lever iPhone 12 Pro upp till förväntningarna?

iPhone 12 Pro kan enklast beskrivas som ett monster och det i positiv bemärkelse. Den är löjligt snabb, har en kamera som lever upp till förväntningarna och lite där till och det förbättrade nattläget märks verkligen av. Att filma med iPhone 12 Pro är en ren fröjd och den optiska bildstabiliseringen är fenomenal. Den nya designen faller oss helt i smaken och varje gång vi tittar på vår telefon så blir vi lite extra glada. iPhone 12 levererar nästan allt vad vi hade hoppats på, det enda vi hade velat se var lite bättre batteritid än vad vi nu har. Värt att nämna där är att vi får ut mer eller mindre samma batteritid som med förra generationens iPhone 11 Pro, detta är dock helt utan att ha använt 5G.

Vad är nytt i iPhone 12?

iPhone 12 har blivit 11 procent tunnare, 15 procent mindre och 16 procent lättare än iPhone 11 och det märks. Ramarna runt telefonen har blivit mindre och iPhone 12 har nu även en Super Retina XDR-skärm på 6,1 tum. iPhone XR och iPhone 11 har kommit med en LCD-skärm men nu är den eran slut och iPhone 12 kommer nu med OLED så svärtan är lika krispig som på Pro-serien. Den kommer även med Ceramic Shield precis som iPhone 12 Pro och ramen på sidan är av aluminium istället för rostfritt stål. iPhone 12 har stöd för 5G och har samma processor som i iPhone 12 Pro, det vill säga A14 Bionic. När det kommer till kameran eller rättare sagt kamerorna så har vi en vidvinkel och en ultravidvinkelkamera på 12MP och båda har stöd för nattläget. Vi kan filma i 4K 10-bitars HDR med Dolby Vision i upp till 30fps jämfört med iPhone 12 Pro som klarar samma sak i 60fps. På framsidan hittar vi en 12MP TrueDepth-kamera som klarar nattporträtt.

iPhone 12 kommer i fem olika färger, vitt, svart, blå, grön och (PRODUCT)RED och kostar från 9 995 kronor.

Missa inte vår videorecension där materialet är inspelat på just en iPhone 12 och en iPhone 12 Pro:

Sammanfattning

iPhone 12 och iPhone 12 Pro är två telefoner som imponerar stort på oss och den nya designen är tidlös och den ligger fint i handen. Optiken i både iPhone 12 och iPhone 12 Pro imponerar stort på oss och den optiska bildstabiliseringen i iPhone 12 Pro är verkligen imponerande. Det känns verkligen som att vi har en portabel liten fotostudio i fickan nu och kan skapa material av hög kvalité som utan problem kan användas i våra produktioner. Skillnaden mellan iPhone 12 och 12 Pro är relativt liten men den extra kameran och den rostfria ramen gör att vi är lite extra kära i iPhone 12 Pro.

➕ Fördelar

  • En riktigt trevlig design

  • Imponerande optik i båda telefonerna

  • Snabba som attan

➖ Nackdelar

  • Fortfarande 60Hz-skärm

  • Lite bättre batteritid hade varit trevligt

  • Hade varit fint med en mindre sensorpanel

Tips! Här hittar du de billigaste priserna på iPhone 12 och iPhone 12 Pro

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
23 svar

Trött på att lamporna inte anpassar sig till ljuset ute? Nu är det problemet borta om du har Philips Hue.

December närmar sig med stormsteg och nu är det inte många dagar kvar tills vi drar igång vår alldeles egna julkalender.

Då har samtliga modeller i iPhone 12-serien äntligen lanserats och frågan är om störst alltid är bäst?

Jabra har lanserat uppföljaren till Jabra Elite 75t och vi tar en titt på vad som är nytt.

Den här guiden kan kännas onödig för vissa medans andra nog kommer bli fundersam om man utmanar dem att starta om sin iPhone utan att röra vid skärmen.

Det här med lagring är inte superspännande alla gånger men ack så nödvändigt det är för att förvara våra filer.