Recension: Netatmo Video Doorbell - vad ger HomeKit vår ringklocka?

Vi testar Netatmos nya videoringklocka med HomeKit-stöd. Vad får vi och vad förlorar vi med HomeKit? Ska vi rusa till butiken för att köpa denna eller ska vi nöja oss med den vi radan har?

Installation

När en elektrisk installation kan kännas som att bestiga Mount Everest och ett enormt steg att ta så är det bara skaka av sig det, detta är inte speciellt svårt. Var försiktig och slå av huvudströmbrytaren innan du sätter igång. Även om ringklockor sällan har så hög strömstyrka så är överraskningskyssar inte lika trevligt här som det kan vara i en relation.

Modulen, det vill säga den lilla svarta lådan är egentligen det knepiga. Det är en modul som reglerar strömstyrkan ut till ringklockan så att den ska fungera med så många trånade ringklockor som möjligt. Det är en viktig sak att inse vad den gör för att förstå hur den ska kopplas in på din ringklocka. Den ska med andra ord sitta mellan polerna på kablarna som leder ut till fasaden på din bostad. Här hade jag problem då jag har en extern klocka till min ringklocka som även hade inström som är svårt att lokalisera då alla kablar ser likadana ut. Men följer man installationsguiden som finns både i appen och på papper i kartongen till punkt och pricka och läser av ljusdioden på den yttre klockan seden så löser det sig. Men ha tålamod här, för det är här jag slet både lugg och skägg i stycken innan jag fick ordning på det.

Sedan kommer vi till installationen av själva kameran och knappdelen av ringklockan, här är installationen väldigt simpel. Vi monterar bort vår befintliga ringklocka och lämnas då kvar med två tunna kablar ut från väggen. Inget i denna installation är pol-känsligt så plus och minus är inget vi behöver tänka på. Det är med en svart liten adapterkoppling som ser ut som en klassisk sockerbit vi använder för att koppla in de små kablarna. Sedan monterar vi fast denna lilla sockerbits-adapter på bakpanelen av klockan. Vi får med mallar, skruvar och klara instruktioner på vilken storlek på borr som ska användas.

I mitt fall är det en enkel träpanel vid entrén så jag behövde bara använda två träskruv för att montera upp monteringsplattan helt utan problem. Sedan hänger vi på ringklockan och den får kontakt med adaptern som ger klockan ström. Är allt kopplat rätt så kan vi redan nu ringa på dörren och signalen ges ut från vår gamla klocka på insidan. Dioder på enheten visar om den får rätt styrka och om så inte är fallet så kan vi ställa in styrka på modulen på insidan så att dioden visar att allt står rätt till.

När vi har passerat dessa två steg så kan vi andas ut och återgå till det vi är bäst på - ta fram mobilen och installera detta i HomeKit. Vi laddar först ner Netatmos säkerhetsapp för att via den skapa ett konto för säkerhetsinställningarna och följer sedan installationen via HomeKit precis som det brukar se ut med en HomeKit-enhet. Vi skannar av koden, låter den scanna av och ställa in nätverk - sedan är det klart.

Användning och funktioner

Väl i HomeKit kan vi se videoströmmen och det som går att automatisera i HomeKit är rörelsesensorn i klockan. Så om någon står utanför dörren så kan vi få utebelysningen att tändas eller till exempel i hallen så vi inte snubblar fram när vi ska öppna upp dörren för vår besökare.

Via en sensor är automatiseringarna ganska begränsade men i en ringklockas fall får vi det vi behöver. Vi kan aktivera att enheter reagerar vid rörelse och vi får tydliga notiser när någon ringer på ringklockan och då kan vi välja att öppna liveströmmen via mobilen direkt i HomeKit samt svara för att samtala med personen utanför dörren. Ringklockan levereras med ett SD-kort och all lagring sker lokalt, inga tilläggstjänster eller molntjänster som ska betalas för. Det är säkert men är vi vana med till exempel Rings-molntjänst där vi betalar 29 kronor i månaden för att få helt sömfri inspelad videofeed så kan detta uppfattas som en försämring både i kvalité och hastighet på feeden. För det tar lite längre tid att få fram inspelat material från SD-kortet i ringklockan än vad det faktiskt gör från molnet som vi är vana vid.

Netatmos ringklocka är optimerad för just HomeKit och är begränsad till 1080p som är begränsningen i HomeKit och är vi vana vid 2K eller högre så kan även det ses som ett tapp i funktion och kvalité. Den är också anpassad för vår smartphone så materialet visas i ett stående format vilket nog kan ses som en smaksak hur vi vill ha det - alternativet att kunna välja själv vore trevligt. Med det stående formatet får vi välja en sektion i liggande format för snabbvisning som är den del av bilden som visas i en notis och även i livestreamen i appen innan vi klickar upp den i helskärm. Det stående formatet gör också att bilden blir väldigt liten i HomeKit tills vi trycker upp den i helskärm - eftersom alla andra våra kameror visas i liggande läge och fullbild så blir detta ett störande moment.

Netatmos säkerhetsapp.

Men allt detta beror såklart på tycke och smak samt vad vi är vana vid. Kameran är optimerad för HomeKit och är det tjänsten vi vill åt så är detta den ringklockan vi ska ha. Men enligt min egen smak vore jag faktiskt lyckligare av att få se att Ring får HomeKit-stöd än att jag skulle väja att gå och köpa denna nya klocka för över 3 000 kronor för att förlora i kvalité men vinna HomeKit-stödet.

Så vad tillför egentligen HomeKit i en ringklocka som vi så länge längtat efter? Egentligen ingenting förutom att vi kan se livestreamen i Hem-appen och att vi kan automatisera att vår belysning tänds via rörelse från ringklockan. Notiserna får vi från homekit så vi kan välja att öppna live-feeden, eller så öppnar vi ändå feeden i Netatmos säkerhets-app och faktiskt får det inspelade materialet och möjligheten att gå tillbaka i tiden, står någon länge utanför dörren ser vi också flera stillbilder innan vi öppnar feeden som gör att vi får betydligt snabbare överblick än vad vi får om vi ska vänta på att livestreamen via HomeKit startar.

Homekit.

Sammanfattning

Med allt detta sagt så är ändå Netatmo Video Doorbell en bra smart ringklocka. Den är den snyggaste på marknaden och den har HomeKit-stöd. Men den imponerar inte som vi hade önskat - HomeKit ger inte tillräckligt för att vi ska byta ut vår tidigare smarta ringklocka och dessutom betala 3290 kronor för den. Men allt detta är en smaksak - vi kan se att denna ringklocka är allt endel efterfrågar. Men har vi redan en bra smart ringklocka hemma så är det med största sannolikhet inte värt att byta ut den. Vi får hoppas detta är startskottet på att andra ringklockor får flytta in i HomeKit och att fler smarta funktioner läggs till.

➕ Fördelar

  • Vacker!

  • HomeKit!

  • Fast installation gör att vi slipper ladda och investera i en separat chime

➖ Nackdelar

  • Högt pris

  • HomeKit-stödet gör att vi tappar kvalité gentemot andra ringklockor

  • Lokal lagring är säkert men långsamt

  • Stående bildformat kan störa

Missa inte vår videorecension

Netatmo Video Doorbell finns att köpa hos flera olika leverantörer för 3 290 kronor.

Netatmos produktsida.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Skriven av Dennis Klarin
Kommentarer
2 svar

Batteristorlekarna har läckt ut för iPhone 12 Mini och iPhone 12 vilket kan vara anledningen till att vi ser tidiga testresultat som är lite sämre än väntat i olika benchmarks.

Apple presenterade äntligen iPhone 12 förra veckan och den kom med en del förbättringar mot iPhone 11 och veckans quiz ska testa vad ni minns om Apples senaste smartphone.

Det finns flera sätt att sälja din gamla iPhone både privat eller till ett företag. Vi har tagit reda på vad vi får betalt på respektive ställe.

Äntligen var den här! iPhone 12 lanserades med dunder och brak och en salongsberusad Dennis försökte förklara hur folket använder sina smarta högtalare i Macradion som handlade helt om eventet.

Den som har gått och väntat på iPad Air kommer nu äntligen att kunna förbeställa sitt exemplar hos Apple med ett leveransdatum.

Nu går iPhone 12 och iPhone 12 Pro att förboka. Vi har gått igenom alla operatörernas erbjudande och visar här hur du köper en ny iPhone billigast med abonnemang.