Recension: XPLORA 4 - trygghet på handleden

Vi har testat barnklockan XPLORA 4 som både är en smart klocka och en mobiltelefon i ett.

Vilket problem vill vi lösa?

Undertecknad har en dotter som snart fyller sju år och att få promenera sista biten till skolan själv eller att springa över till bästa kompisen börjar bli allt mer populärt. Hon känner sig större och vill ha mer frihet och bli mer självständig men ur en förälders perspektiv är detta en skräckblandad ångestresa. Att börja släppa försiktigt på tyglarna skapar oro och att inte kunna kommunicera med henne eller kunna se till att hon är framme är ingen höjdare.

Så finns det en lösning?

Lösningen som vi hittade heter XPLORA 4 och den kommer från ett svenskt företag som främst är kända för sina barnklockor. XPLORA 4 är en mobiltelefon och klocka i ett men utan appar för sociala medier och liknande. Enkelt förklarat är det en direktlänk mellan barn och förälder för att dels kunna se vart barnet befinner sig men även kunna kommunicera via text eller röst med barnet.

Installation och funktioner

Installationen är enkel och man börjar med att starta klockan och laddar ned XPLORA 4 & GO-appen. Sedan följer man anvisningarna i appen och på några minuter är klockan igång. Nästa steg är att lägga in alla kontakter som man vill att barnet skall kunna ringa och skicka meddelanden till. Om barnet inte kan läsa ännu så går det att lägga in bilder på alla familjemedlemmar så de enkelt kan ringa rätt person. Det går även att ställa in olika trygghetzoner så som skolan, kompisarnas hus och ens egna hem. Varje gång barnet rör sig innanför en trygghetszon så får man en notis om detta i telefonen. Det går att justera hur stor trygghetszonen skall vara och det går att sätta mellan 300 meter till 5 000 meter. För att klockan inte skall bli en distraktion på lektioner så finns det även ett skolläge där man kan ställa in vilka dagar och tidpunkter XPLORA 4 enbart skall visa tiden och inget mer. Det finns även en SOS-knapp som barnet kan hålla in i tre sekunder och då ringer den automatisk upp en förälder och om den inte svarar så ringer klockan automatiskt till nästa förälder.

Via appen kan föräldrar skicka SMS, ringa och skicka inspelade ljudklipp som barnet sedan kan lyssna på via den inbyggda högtalaren i klockan. Det går även att ringa till klockan utanför appen så övriga personer i släkten kan ringa. Vi hittar även en kamera i klockan så barnet kan ta bilder och filma men det finns inget stöd för videosamtal. Klockan är vattentät med IP-klassning IPX8 vilket betyder att den klarar statisk nedsänkning i vatten i 60 minuter på ett djup av 1,5 meter. Så det klokaste är att ta av barnet klockan när de skall bada men däremot går det att ha den på när det regnar eller liknande.

Är livet lite tryggare nu?

Sedan vår dotter fick klockan för ungefär en månad sedan så har vardagen blivit betydligt enklare. Om hon vill springa till grannen och leka så kan vi snabbt via klockan meddela när maten är klar eller när det är dags att komma hem igen. Att få en notis så fort hon lämnar en trygghetzon är även det guld värt så vi kan ringa och säga att de inte skall leka för långt bort. Om hon vill leka med en kompis efter skolan så kan hon nu ringa via klockan och fråga om det är okej och vi kan då i samma stund stämma av med föräldern att det verkligen är okej.

En annan rolig funktion är att klockan registrerar steg så vi kan i appen se precis hur många steg barnet har gått under dagen och det är nu man inser varför de kan vara lite trötta på kvällarna när stegen är uppe på närmare 30 000 en vanlig dag.

Sammanfattning

XPLORA 4 är en produkt vi verkligen kan rekommendera till alla föräldrar som har börjat släppa iväg sina barn på egna äventyr. Att hela tiden kunna ha en direktlänk till vårt barn är en trygghet som känns ovärderlig. XPLORA 4 bjuder på en rad genomtänkta funktioner som skolläget och trygghetszoner som gör att barnet inte tappar fokus i skolan och vi kan se till att de inte går vilse. Något vi hade velat se är läskvittenser på SMS som skickas till klockan så vi vet att barnet har läst vårt meddelande. Vi hade även gärna sett att trygghetszonerna gick att sänka från det lägsta som idag ligger på 300 meter. Men är ni ute efter lite extra trygghet och lite mindre oro i vardagen så är XPLORA 4 ett riktigt bra alternativ som vi starkt rekommenderar till alla föräldrar.

➕ Fördelar

  • Enorm trygghet för. föräldrar

  • Bra funktioner som trygghetzoner och skolläge

  • Enkel för barnen att lära sig

➖ Nackdelar

  • Hade varit trevligt med lite bättre batteritid

  • Kunna sätta lägre distans än 300 meter i trygghetszoner

Köp XPLORA 4 hos Webhallen

Tillverkare: XPLORA
Produkt: XPLORA 4
Skärm: LCD, 1,4", 240x240 pixlar
CPU: Qualcomm Snapdragon Wear 2100
Mobilnät: 3G (UMTS), 4G (LTE)
Batteritid: Cirka 24 timmar, standby upp till 72 timmar
Ingår: Silikonarmband i två storlekar, magnetladdare med usb-kontakt
Färger: Blå, rosa, turkos
Pris: 1 995 kronor
Abonnemang: Från 89 kronor per månad

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
1 svar

Batteristorlekarna har läckt ut för iPhone 12 Mini och iPhone 12 vilket kan vara anledningen till att vi ser tidiga testresultat som är lite sämre än väntat i olika benchmarks.

Apple presenterade äntligen iPhone 12 förra veckan och den kom med en del förbättringar mot iPhone 11 och veckans quiz ska testa vad ni minns om Apples senaste smartphone.

Det finns flera sätt att sälja din gamla iPhone både privat eller till ett företag. Vi har tagit reda på vad vi får betalt på respektive ställe.

Äntligen var den här! iPhone 12 lanserades med dunder och brak och en salongsberusad Dennis försökte förklara hur folket använder sina smarta högtalare i Macradion som handlade helt om eventet.

Den som har gått och väntat på iPad Air kommer nu äntligen att kunna förbeställa sitt exemplar hos Apple med ett leveransdatum.

Nu går iPhone 12 och iPhone 12 Pro att förboka. Vi har gått igenom alla operatörernas erbjudande och visar här hur du köper en ny iPhone billigast med abonnemang.