Recension: När iCloud tryter testar vi lokal backup från OWC

iCloud är fantastiskt härligt men taket ligger på 2TB och undertecknad har nu nästan slagit i det och det går inte att köpa mer utrymme.

Så istället för att börja rensa bland alla dokument, videos, bilder och andra filer så löser vi det med en Mercury Elite Pro Dual från företaget OWC.

Design

Mercury Elite Pro Dual är lite unik på det sättet att det faktiskt är en snygg produkt som vi inte skäms av att ha stående på skrivbordet bredvid vår iMac. På framsidan har vi en OWC-logga som lyser svagt i blått och sen två små lampor som indikerar om diskarna vi har i den arbetar, eller har något problem. Chassit är genomgående i aluminium och har samma färg som vår silvriga iMac.

Många valmöjligheter

Antingen går det att köpa enbart Mercury Elite Pro Dual utan hårddiskar eller så går den att beställa med diskar i sig från start. Det går att stoppa in två 2,5"-diskar eller två 3,5"-diskar och vi kan peta in upp till 32TB lagring i den som mest. På baksidan hittar vi två stycken USB 3.2 10GB/s USC-C-portar och två stycken USB 3.2 10GB/s USB-A-portar som vi kan använda för att ladda upp våra prylar. Vi kan även välja RAID-inställningar (Redundant Array of Independent Disks) på baksidan när vi först ställer in den. Det går att välja på RAID 0, RAID 1, Span och JBOD.

Vad betyder de olika RAID-inställningarna?

RAID 0 betyder enkelt förklarat att vi slår ihop ett antal diskar till en. I vårt fall så har vi två SSD-diskar i Mercury Elite Pro Dual och nu när vi har valt RAID 0 så blir dessa två diskar en disk när vi går in i Finder och tittar. All data som skrivs till enheten sprids ut mellan de två diskarna och vinsten här är prestanda eftersom våra två SSD-diskar arbetar samtidigt. Nackdelen är att om en av diskarna går sönder så förloras all data på båda.

RAID 1 kräver också minst två diskar och båda måste vara på samma storlek och med detta läge så speglas datan på båda diskarna. Det betyder att all information som finns på den ena disken även finns på den andra. Så skulle den ena disken gå sönder så är vi trygga med vetskapen att exakt samma information finns på den andra också.

JBOD är en förkortning för Just a Bunch Of Disks och precis som namnet hintar om så dyker samtliga diskar upp individuellt i Finder utan någon spegling av information eller liknande.

SPAN/BIG gör att vi kan baka ihop diskar med olika kapaciteter så har vi en disk på 1TB och en på 2TB så slås dessa ihop så i Finder ser vi en disk med totalt 3TB lagringsutrymme.

Användning

Nu när vi har benat ut de olika begreppen så är det dags att välja vad vi vill få ut av vår Mercury Elite Pro Dual. För vår del som producerar en hel del videos så valde vi RAID 0. Vi kombinerar båda diskarna till en och lagrar våra tunga 4K-filmer på den. Anledningen till att vi valde RAID 0 var för att vi ville åt den extra prestandan då filerna nu sprids ut mellan de två diskarna. Hade vi velat använda den för backup för till exempel Time Machine så hade det varit bättre att välja RAID 1 så all data på disken sparas på båda diskarna. När allt är klart så kan vi börja skyffla över våra filer till den nya disken och sen är det bara att börja arbeta i Final Cut Pro.

OWC har även ett smidigt program som de kallar OWC Dock Ejector så vi snabbt kan mata ut samtliga diskar om vi skulle vilja ta med oss vår Mercury Elite Pro Dual till en annan fysisk plats.

Sammanfattning

Oavsett om man har kunskap eller inte så är Mercury Elite Pro Dual superenkel att komma igång med. Vi kopplar in strömmen, ansluter den till vår dator väljer RAID på baksidan av enheten och diskarna formateras då automatiskt, sen är vi igång och kan börja använda produkten. Den är verkligen helt knäpptyst och alstrar väldigt lite värme. Är du ute efter mer lagring till din dator och är trött på externa USB-diskar som dräller överallt så är detta ett klockrent alternativ. Att den smälter in helt i vår Mac-miljö är även det ett riktigt stort plus. Enheten vi testade kom med 2TB SSD-lagring förinstallerat och prislappen ligger på 249 dollar exklusive tull och frakt.

➕ Fördelar

  • Enkelt att komma igång

  • Knäpptyst

  • Smidigt att få med USB-A och USB-C-portar

➖ Nackdelar

  • Svår att få tag på i Sverige

  • Vi hade velat kunna stänga av den lysande loggan på framsidan

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
2 svar

Batteristorlekarna har läckt ut för iPhone 12 Mini och iPhone 12 vilket kan vara anledningen till att vi ser tidiga testresultat som är lite sämre än väntat i olika benchmarks.

Apple presenterade äntligen iPhone 12 förra veckan och den kom med en del förbättringar mot iPhone 11 och veckans quiz ska testa vad ni minns om Apples senaste smartphone.

Det finns flera sätt att sälja din gamla iPhone både privat eller till ett företag. Vi har tagit reda på vad vi får betalt på respektive ställe.

Äntligen var den här! iPhone 12 lanserades med dunder och brak och en salongsberusad Dennis försökte förklara hur folket använder sina smarta högtalare i Macradion som handlade helt om eventet.

Den som har gått och väntat på iPad Air kommer nu äntligen att kunna förbeställa sitt exemplar hos Apple med ett leveransdatum.

Nu går iPhone 12 och iPhone 12 Pro att förboka. Vi har gått igenom alla operatörernas erbjudande och visar här hur du köper en ny iPhone billigast med abonnemang.