iPadOS 14 lanseras idag - det här är nytt

iPadOS 14 lanseras idag och det nya operativsystemet har tagit fler funktioner från både macOS och iOS, men även sett till att Apple Pencil blir mer funktionell. Här är de största nyheterna.

Fler funktioner och widgetar på hemskärmen

Sidofälten i Bilder, Filer, Anteckningar, Kalender, Apple Music och många andra appar har gjorts om. Vad gäller hemskärmen så kan man anpassa widgetarna i olika storlekar och även ha fler på samma rad. Man kan även placera en trave med widgetar som anpassar sig till tiden på dygnet eller växlas manuellt. Tråkigt nog är dessa låsta till vänstra sidan av skärmen och går inte att flytta runt som i iOS 14.

Allt blir mer kompakt och smidigare

Sök tar inte längre upp hela skärmen utan blir mer kompakt som i macOS, likaså kommer samtal att ta upp mindre plats och dyker upp i övre delen av skärmen likt en notis. När ens AirPods behövs laddas kommer man även att kunna få en notis som varnar om att batteriet börjar att ta slut.

Apple Pencil blir mer användbar

Med handskriftsigenkänning på iPad kommer man att kunna använda Apple Pencil till nästan all skrift på sin iPad. Alla sökfält går att skriva i med pennan och gör automatiskt om texten till maskinskriven text, genom att skriva med pennan i exempelvis iMessage kommer det gå att svara snabbt på ett meddelande. Dock kommer detta bara fungera med engelska och kinesiska ord inledningsvis men utökas till fler språk över tiden. Man kan även rita former som görs om till geometriskt perfekta former som går att lägga in i diagram och bilder i Anteckningar.

Några mindre nyheter som du inte får missa

Dessa enheter kan uppdateras till iPadOS 14:

iPad (sjunde generationen)
iPad (sjätte generationen)
iPad (femte generationen)
iPad mini (femte generationen)
iPad mini 4
iPad Air (tredje generationen)
iPad Air 2

iPad Pro 12,9 tum (fjärde generationen)
iPad Pro 11 tum (andra generationen)
iPad Pro 12,9 tum (tredje generationen)
iPad Pro 11 tum (första generationen)
iPad Pro 12,9 tum (andra generationen)
iPad Pro 12,9 tum (första generationen)
iPad Pro 10,5 tum
iPad Pro 9,7 tum

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Alla emoji-älskare får ett femtiotal nya emojis att välja mellan och Big Sur släpper sin nionde betaversion och gör sig redo för skarpt släpp.

Med vätebränsleceller skulle vi kunna få en MacBook Pro med ett rejält lyft i batteritid samtidigt som den skulle vara mycket mer miljövänlig.

VI är många som går och väntar på nya iPhone-modeller men nu verkar väntan snart vara över om vi vågar tro Jon Prosser.

Epic Games ansökte nyligen om att få tillbaka Fortnite till App Store i väntan på rättegången och under gårdagen hölls en förhandling kring just detta. Även om inget slutgiltigt svar kom från domaren så lät det inte positivt för Epic Games.

Disney+ har äntligen kommit till vårt avlånga land och nu inleder dem ett samarbete med Sonos.

Snart kommer en recension på senaste Apple Watch men fram tills dess så får ni nöja er med en quiz. Ta på sportbandet så kör vi!