Recension: Vi gör ytterdörren lite smartare med Glue Smart Lock Pro

Ett smart lås som låses upp med telefonen istället för nycklar är tacksamt i många situationer och idag tar vi en titt på Glues senaste lås.

Installation:

Glue monteras på insidan av dörren och vi använder oss av befintlig låskista så installationen blir faktiskt väldigt enkel. Vi börjar med att skruva bort vårt gamla antika vred och sätter på en bricka och skruvar fast Glue. Hela installationen gjordes på cirka fem, tio minuter och med i kartongen finns en pedagogisk och lättförståelig liten manual. Nu när låset är på plats så kan det kommunicera med vår telefon via Bluetooth men då räckvidden för Bluetooth är så kort så har vi även införskaffat deras hubb. Vi kopplar in hubben, går in i Glue-appen och kopplar låset till hubben med några klick och sen är vi igång.

Vad är nytt?

Så vad är egentligen nytt med det nya Glue-låset som vi precis har installerat? Det första är att låset nu kan kommunicera via Bluetooth så om man tycker att det räcker så behöver man inte köpa till hubben. Värt att notera är att du då inte kan låsa upp på distans och släppa in hantverkaren till exempel. Vi kan nu även se om dörren är låst eller inte direkt i appen tack vare en sensor och ett gyroskop som finns i låset. Om vi skulle lämna hemmet och glömmer att låsa dörren så får vi en påminnelse på vår Apple Watch och iPhone. Batteritiden är även förbättrad och det bjuds nu på AES 256-bit-kryptering.

Användning

I appen så kan man lägga till sina familjemedlemmar och även bestämma vilken typ av nivå av behörighet de skall ha. Vi kan även skapa en temporär nyckel där vi kan ställa in startdatum och tid samt slutdatum och tid vilket kan vara smidigt om man hyr ut sitt hem, skall ha hantverkare på besök eller vill att städaren enkelt skall kunna komma in. Glue har även ett samarbete med Mathem så vi kan få maten levererad direkt in i kylskåpet om så önskas.

Glue går att låsa på två olika sätt, antingen via appen eller genom att använda sig av Press & Go. Det sistnämnda är att vi trycker på själva vredet på Glue och efter ca 10 sekunder så aktiveras låset och låser dörren. Det ger oss lagom med tid att gå ut, stänga dörren och sen är dörren låst. Att låsa upp och låsa dörren känns lite snabbare än med förra generationen och det tar ganska exakt sex sekunder att låsa/låsa upp dörren via appen.

De nya funktionerna som vi inte kan använda

Med förra generationens Glue-lås så registrerades det i appen varje gång vi låste upp och låste dörren men om någon i hushållet använde en fysisk nyckel för att ta sig in så registrerades inte detta. Som vi var inne på tidigare i recensionen så är det nu nytt att Glue även känner av om vi låser upp dörren med vår vanliga nyckel. Tråkigt nog fungerar detta inte med alla lås. För att enkelt kontrollera om ditt lås är kompatibelt kan du stoppa i nyckeln i ditt lås och vrida om. Rör sig vredet även på insidan av dörren så kommer det fungera, gör det inte det så kommer Glue inte kunna registrera när vi låser dörren med nyckel.

Detta är så klart tråkigt då det är en av funktionerna som vi verkligen hade sett fram emot och just den lösningen med "split plate lock" där vredet inte rör sig på insidan av dörren när vi låser är väldigt vanlig i Sverige.

Sammanfattning

Trots att vi i denna recensionen inte kunde använda oss av den nya dörraktivitetsfunktionen så är Glue ett lås vi ändå vill rekommendera. Glue är ett stabilt och driftsäkert lås och att det är enkelt och snabbt att montera är ett stort plus. Något vi hade hoppats på som vi redan drömde om i förra versionen var att Glue skulle få stöd för HomeKit. Så var inte fallet då och inte nu heller vilket är tråkigt för oss HomeKit-nördar. Det går dock att lägga till Glue som en widget så vi kan låsa och låsa upp utan att öppna Glue-appen.

➕ Fördelar

  • Enkel montering

  • Relativt snabbt att låsa/låsa upp

  • Enkelt att dela ut digitala nycklar

➖ Nackdelar

  • Spåra dörraktivitet fungerar bara på vissa dörrar

  • Inget HomeKit-stöd

  • Relativt få funktioner i appen

Recensionsexemplar från Glue

Namn
Glue Smart Lock Pro
Tillverkare
Glue
Funktioner
Appstyrd upplåsning av dörr, se dörraktivitet, dela ut digitala nycklar, påminnelse om att låsa dörren
Anslutning
Bluetooth och via hub
Strömförsörjning
Fyra AA-batterier
Pris
2 699 kronor
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
4 svar

Vi tar en titt på vad vi tror är marknadens billigaste HomeKit-kompatibla övervakningskamera från Eufy Security.

iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max. Kan detta bli namnen på höstens iPhone 12-modeller?

Logitech lanserar idag deras senaste mus MX Anywhere 3 som både är liten och enkel att ha med sig, men hur bra är den?

Väntan på en HomeKit-kompatibel dörrklocka är snart över då Netatmos kommer till Sverige den 28 september.

I tisdags höll Apple höstens första event och det lanserades både nya Apple Watches och iPads. Nu är det dags att ta reda på om ni minns vad som presenterades eller sov igenom eventet.

I veckan var det event och både klockor och nya iPads presenterades. Redan dagen efter släpptes nya versioner av operativsystemen till iPhone, Apple Watch, iPad och Apple TV. Här är veckans mest lästa!