Recension: iMac - en ny insida med gammal utsida

Apples populära allt-i-ett-dator har nu blivit uppdaterad och Marcus tar sig en titt på hur den står sig mot hans egna iMac late 2013.

iMac är en på många sätt en fantastisk dator där vi har all teknik inbakad i skärmen och allt som åker ned till eluttaget är en liten sladd. Vi ansluter den trådlösa Magic Mouse och Magic Keyboard och är sedan igång.

Så vad är egentligen nytt?

Nya iMac fick egentligen inga ändringar på sitt yttre, vi har samma design med samma bezels men på insidan har det hänt desto mer. Datorn som vi har recenserat är en iMac 27" med en 3,8 GHz 8-kärnig Core Intel Core i7-processor. Den kom utrustad med 8GB 2667 MHz DDR4-RAM-minne och när det kommer till grafik så har den ett AMD Radeon Pro 5500 XT 8GB. Vi hittar även en 500 GB SSD-disk där vi kan lagra alla våra filer. När vi ändå pratar diskar så valde Apple i år att slopa Fusion Drive på iMac 27" och även deras lite mindre iMac på 21,5" har SSD som standard. Skärmen är en Retina 5K med en upplösning på 5120 x 2880.

Även kameran har förbättrats och har nu en upplösning på 1080p och tack vare T2-chippet får vi saker som exponeringskontroll, ansiktsigenkänning och tonmappning. Även högtalarna i nya iMac 27" är uppdaterade och i samverkan med T2-chippet får vi bättre balans, mer kristallklart ljud och en djupare bas.

Så hur är den att använda?

Nu när vi har gått igenom allt som är nytt på insidan så kommer vi ändå till det viktigaste - hur den presterar när vi jobbar på den. Undertecknad använder till vardags en iMac 27" late 2013 med en i5 processor och närmare 30GB RAM. Det betyder att min nuvarande iMac inte ens har Retina-skärm och helt ärligt kommer jag nog vara tvungen att köpa en ny iMac nu. Skärmen på nya iMac är helt fantastisk och färgåtergivningen är verkligen helt fenomenal. Det är en fröjd att sitta i Final Cut Pro och korrigera färgerna och lika så att klippa film på den.

Utöver Retina-skärmen så får jag nu nästa uppenbarelse vilket är att arbeta med tunga 4K-klipp i Final Cut Pro går barnsligt snabbt. Jag kan utan problem svepa i tidslinjen helt utan tendens till badboll eller något lagg. Jag kan kasta in tunga plug-ins utan att datorn blir trött och fläktarna går inte heller upp i varv. Första och enda gången jag faktiskt hörde fläkten gå igång var när jag exporterade en fil från FCP på närmare 60GB.

Är det värt att uppgradera?

Här är det väldigt individuellt och vad man faktiskt har för dator sedan innan och vad för typ av saker man faktiskt gör på sin iMac. På min iMac late 2013 redigerar jag Macradions podcast, klipper film i Final Cut Pro och skriver artiklar och recensioner till 99mac. Det är egentligen bara Final Cut Pro som gör att jag faktiskt vill byta upp mig. Att kunna redigera film med en Retina 5K-skärm istället för min nuvarande och att det går blixtsnabbt har övertygat mig om att det faktiskt börjar bli dags att byta upp sig. Nya iMac är en riktigt bra dator och sitter du på en gammal dator eller står inför att köpa din första iMac så är det ett riktigt bra köp.

Men bak i mitt huvud gnager det att de inte har gjort om designen och gjort den mer modern, och det gnager även att detta förmodligen är den sista iMac-modellen med Intels processorer istället för deras egna ARM-baserade processorer som är på ingång. Så trots att jag egentligen bara vill kasta mig in på Apples hemsida och klicka hem en sprillans ny iMac så kanske jag väntar en modell till.

Kanske.

Tillverkare
Apple
Namn
iMac 27"
Skärm
Retina 5K-skärm med 5120 × 2880 pixlar (P3) med True Tone
Processor
3,8 GHz åttakärnig Intel Core i7-processor (tionde generationen)
Hårddisk
512 GB SSD-lagring
RAM-minne
8 GB 2666 MHz ddr4-minne
Grafik
AMD Radeon Pro 5500 XT 8GB
Ethernet
Gigabit Ethernet
Med i kartongen
Magic Mouse och Magic Keyboard
Pris
Ca 28 995 kronor
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Kommentarer
4 svar

I det senaste ryktena påstår den här tidningen veta både vad chippen heter och vilka Mac-datorer de kommer att sitta i.

Bose Frames Tempo är de snabba brillorna som är här för din löprunda eller cykeltur men frågan är om de är värt det.

Hörlurar är en djungel utan dess like och att välja rätt hörlurar är ganska svårt. Idag skall vi ta en titt på Sonys senaste skapelse Sonys WH-1000XM4.

Om du tycker att Apple Pencil är lite för dyr så har du ett nytt alternativ från bolaget Zagg.

Drömmer du om Philips Ambilight men valt fel TV eller har svårt att separeras från din gamla trotjänare? Nu har Philips löst problemet med Hue Gradient Lightstrip så att du kan få synkande ljus från vilken enhet som helst. Vi tar en titt och ser vad den levererar.

För dem som ogillar den välkända stammen på AirPods kan kanske glädjas av att det ryktas om att Apple jobbar på en design utan den.