Del 1: Så blev Amazon världens största onlinemarknad

Amazon har äntligen öppnat sina dörrar i Sverige och vi passar på att ge intresserade en liten inblick i hur allt startade för Amazon.

Mannen bakom Amazon

Jeffrey Preston Bezos föddes 12:e januari 1964 i Albuqurque, New Mexiko. Hans efternamn var från början Jorgensen efter sin riktiga far. Men när Jeff var fyra år så gifte mamma Jacklyn om sig med Miguel Bezos och familjen flyttade till Houston i Texas. Under sin barndom visade Jeff tydliga tecken på intresse inom teknik och riggade till och med ett egentillverkat larm till sitt rum för att hålla sina yngre syskon borta. När Jeff tog examen 1982 med flera utmärkelser höll han ett tal där han berättade sina drömmar om människans rymdkolonisering. Efter att ha studerat på Princetons universitetet blev han år 1986 erbjuden flera jobb, bland erbjudanden fanns exempelvis Intel. Jeff Bezos valde dock att börja arbeta med finansiell teknologi som sedan ledde till ett jobb med värdepappersfonder i det nystartade bolaget D. E. Shaw & Co. Lagom till att han blev 30 år så hade Jeff befordrats till Vice VD för bolaget.

Amazon grundas

”...tyckte det lät exotiskt och annorlunda” År 1993 lämnar Jeff Bezos sitt jobb hos D. E. Shaw & Co för att starta en bokhandel på internet. Jeff ville inte missa chansen till den dåvarande affärsutvecklingen som skedde på nätet. Som så många andra solskenshistorier i teknikvärlden, så skapades även Amazon i ett garage tillhörande Jeffs hus i Washington. Från början så döpte han företaget till Cadabra, inc. Men när en advokat hörde fel och upprepade företagets namn som ”Cadaver” (=Kadaver) så valde Jeff att byta namn. Efter att ha köpt domänen relentless.com övervägde han att använda sig utav namnet, men invändningar från vänner gjorde att han till slut bestämde sig för Amazon. Jeff såg ordet i ett uppslagsverk och tyckte att det lät ”exotiskt och annorlunda”.

Den första boken säljs

Efter att Jeff Bezos föräldrar investerat 250 000 dollar i hans företag så öppnas äntligen dörrarna för Amazon.com i juli, 1995. Med en miljon boktitlar så var det ”Fluid Concepts and Creative Analogies” som blev den första boken att säljas på Amazon.com. Redan efter två månader så såldes böcker för 20 000 dollar i veckan till 46 länder. Den 12:e maj 1997, tre dagar innan Amazon börsnoteras så lämnar Barnes & Noble in en stämningsansökan mot Amazon för deras slogan; ”Earth's Biggest Bookstore”. Med motiveringen att de inte är en bokaffär utan en ”bokmäklare”. En överenskommelse gjordes utanför domstol och Amazon fortsatte att använda sin slogan i marknadsföring.

Amazon överlever IT-bubblan

År 1998 utökade Amazon med onlinebutiker i både Storbritannien och Tyskland, fram till milleniumskiftet så växte Amazons sortiment snabbt till mer än böcker och hemsidan fortsatte att byta skepnad under varje år. År 2000 så kom äntligen loggan vi alla känner igen idag. Det var designern Anthony Biles som skapade loggan där en pil går från A till Z i form utav en leende mun i texten Amazon, för att illustrera att Amazon har allt i sitt sortiment från första till sista bokstaven i det amerikanska alfabetet. Enligt vissa källor så räknade Amazon inte med att gå med vinst på fyra till fem år och när investerare började att tröttna så slog IT-bubblan till över världen. Men Amazon lyckades komma ut på andra sidan av kraschen med en nätt vinst som gav delägarna en utdelning på 1 cent per aktie.

Amazon tar över världen

Under slutet av 00-talet började Amazon doppa fingrarna i hårdvara och mjukvara med sin läsplattan Kindle, den blev oerhört populär och man kan kunde köpa digitala böcker genom Amazon. Under åren 2011-2016 ökade antal anställda i bolaget från 30 000 personer till 180 000. År 2014 försökte företaget ge sig in i smartphone-branschen genom att släppa deras budgetvänliga Fire Phone, något som resulterade i en förlustaffär på 170 miljoner dollar. Men samma år köpte dom även upp en spelstreaming-tjänst som under åren skulle visa sig vara kassako, nämligen Twitch. Amazons satsning i röstassistenten Alexa med högtalarserien Echo har blivit otroligt populära till skillnad från deras smartphone. Amazon har sedan dess köpt upp många företag och tjänster som har bidragit till att Amazon blivit ett av världens största företag.

Lite fakta

  • Amazon.com har ungefär sju miljoner unika besökare per dygn

  • Omsättning för Amazon var förra året 280 miljarder dollar

  • Amazon äger över hundra företag däribland IMDb, Audible och Whole Foods Market.

  • I juli i år rapporterades det att Amazon har en miljon anställda.

  • Amazons huvudkontor i Seattle har dagligen upp till 7 000 hundar som delar arbetsplatsen med de anställda.

  • En bok om husflugans genetik kostade 23 miljoner dollar efter att Amazons automatiska algoritmer startade ett priskrig mellan två av Amazons internetbutiker.

  • Jeff Bezos har ett program för anställda som heter ”Pay to quit” där anställda får 2 000 dollar för att sluta efter ett år och som stiger med tusen dollar per år med ett tak på 5 000 dollar om de säger upp sig. Tanken med programmet är att ge anställda en chans att tänka över sitt karriärsval.

Del två kommer att handla om den mörka sidan av Amazons framgång.

Bildkällor:
Jeff Bezos
Äldre hemsida
Tidigt kontor

Övrigt:
Factinate
Wikipedia

Skriven av Marcus Larsson
Kommentarer
4 svar

Trött på att lamporna inte anpassar sig till ljuset ute? Nu är det problemet borta om du har Philips Hue.

December närmar sig med stormsteg och nu är det inte många dagar kvar tills vi drar igång vår alldeles egna julkalender.

Då har samtliga modeller i iPhone 12-serien äntligen lanserats och frågan är om störst alltid är bäst?

Jabra har lanserat uppföljaren till Jabra Elite 75t och vi tar en titt på vad som är nytt.

Den här guiden kan kännas onödig för vissa medans andra nog kommer bli fundersam om man utmanar dem att starta om sin iPhone utan att röra vid skärmen.

Det här med lagring är inte superspännande alla gånger men ack så nödvändigt det är för att förvara våra filer.