Recension: Vi testar larm från Ajax

Hemlarm är tryggt och skönt att ha men det är även dyrt och kommer ofta med höga månadsavgifter till olika vaktbolag.

Men om man kan tänka sig att strunta i vaktbolag så behöver det inte bli lika dyrt och en sådan lösning skall vi idag titta närmare på från bolaget Ajax.

Installation:

För att alla sensorer, brandvarnare och annat skall kunna kommunicera med varandra så krävs en hubb och det är även den vi börjar installationen med. I med strömkabeln och anslut den med en ethernetkabel och sen hoppar vi in i appen och går igenom stegen. När det är klart kan vi börja lägga till resten av tillbehören. Processen är väldigt enkel och vi scannar QR-koden på baksidan av produkten, väljer vilket rum de skall vara i och sen är det klart. Vad man skall ha för tillbehör beror lite på hur man bor men i det här testet lade vi till rörelsesenor, touchpanel för att larma av och på, siren, brandvarnare, dörrsensor och vattenläckagesensor.

Konfigurera larmet

Nu när själva installationen är klar och larmet är på plats så är det dags att ställa in hur vi vill att larmet skall agera vid olika situationer. Vi kan dels bjuda in andra familjemedlemmar och aktivera geofencing så vi alltid får en påminnelse att larma på eller av när vi antingen går hemifrån eller kommer hem. Vi kan även skapa automatiseringar i form av scenarion där det alltid larmas på eller av vid en specifik tidpunkt och dag och aktivera nattläge.

Vardagslivet och om larmet går

Det vi snabbt märkte med larmet var att för oss så blev det naturliga att larma av och på via vår iPhone eller Apple Watch. Så fort vi är cirka 50 meter från hemmet vibrerar det till på klockan och vi kan trycka på aktivera larm - supersmidigt. KeyPad-enheten som sitter fast på väggen vid ytterdörren har vi bara använt för släkt och vänner som har varit över och vattnat blommor och skall larma sen igen. Nu hade vi ju turen att under testet inte få något inbrott men att recensera ett alarm utan att veta om larmet faktiskt fungerar går ju inte för sig. Så vi aktiverade larmet och smög oss fram mot rörelsesensorn och sen började det tjuta ordentligt högt i hela hemmet. Samma sak med brandlarmet, vi brände lite saker i stekpannan och sen efter ett tag så började det tjuta ordentligt. Men det är inte bara alarmet som tjuter utan även våra iPhones sjunger ut för full kraft så vi snabbt hör om larmet går när vi inte är hemma.

Sammanfattning

Ajax imponerar ordentligt på oss med sin enkelhet i installation av själva hårdvaran men även appen är bra byggd och enkel att använda. Det krävs väldigt lite av användaren för att komma igång i appen men för den som vill gräva ned sig och göra mer avancerade saker så finns möjligheten. Att slippa betala en dyr månadskostnad till en larmfirma och själv kunna bygga sitt egna larm är något vi verkligen uppskattar. Visst Ajax är nog inte billigaste alternativet på marknaden men deras produkter är välbyggda, driftsäkra och ger oss den trygghet vi behöver när vi inte är hemma. Det vi som Apple-nördar saknar är såklart HomeKit-stöd och enligt Ajax själva har de planer på stöd för HomeKit men kan inte lämna ett datum för lansering. Det paketet vi testade kostar cirka 5 490 kronor.

➕ Fördelar

  • Ha kontroll över ditt egna larm

  • Inga månadsavgifter

  • Välbyggd app och enkelt att bygga ut

➖ Nackdelar

  • Stöd för få kameror

  • Kan lätt springa iväg i pris

  • Inget stöd för HomeKit

Recensionsexemplar från Ajax

Skriven av Marcus Attefors

Vi tar en titt på vad vi tror är marknadens billigaste HomeKit-kompatibla övervakningskamera från Eufy Security.

iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max. Kan detta bli namnen på höstens iPhone 12-modeller?

Logitech lanserar idag deras senaste mus MX Anywhere 3 som både är liten och enkel att ha med sig, men hur bra är den?

Väntan på en HomeKit-kompatibel dörrklocka är snart över då Netatmos kommer till Sverige den 28 september.

I tisdags höll Apple höstens första event och det lanserades både nya Apple Watches och iPads. Nu är det dags att ta reda på om ni minns vad som presenterades eller sov igenom eventet.

I veckan var det event och både klockor och nya iPads presenterades. Redan dagen efter släpptes nya versioner av operativsystemen till iPhone, Apple Watch, iPad och Apple TV. Här är veckans mest lästa!