Den sista december går Flash äntligen i graven

Flash har i många år varit nära döden och för tre år sedan meddelade Adobe att Flash kommer gå i graven men ingen datum nämndes.

Nu tre år senare vet vi att Flash kommer att sluta fungera från och med den sista december i år. Det kommer inte längre gå att ladda ned tillägget och det kommer inte längre göras några säkerhetsuppdateringar. Om vi backar bandet till 2010 så hade Steve Jobs och Adobes VD, Shantanu Narayen ett ganska kyligt förhållande till varandra. Apple valde att inte tillåta Flash på iPhone, iPod Touch och iPad och Steve Jobs skrev lite senare även ett öppet brev på Apples hemsida som har rubriken "Thoughts on Flash".

I brevet går Steve Jobs igenom varför de valde att sluta använda sig av Flash och brevet tog fart i media. För att göra ett långt brev kort så kan vi summera det hela med att Steve Jobs inte gillade Flash för att det drog mycket batteri, var inte anpassat för telefoner, hade inte stöd för touch och det var även osäkert.

Som väldigt ofta hade Steve Jobs rätt och såg istället en framtid med HTML5 och nu när vi tittar i backspegeln så var det helt rätt beslut. Vi tar en tyst minut för Flash den 31 december 2020 och tackar för den här tiden.

Bonusvideo:

Källa: Adobe

Skriven av Marcus Attefors

Enligt en läcka på Twitter har Apple en prototyp som påminner om Samsungs DeX med macOS som operativsystem.

Senaste ryktet säger att iPhone 12 blir utan 120Hz tills Apple har förfinat tekniken tillräckligt. Den höga uppdateringsfrekvensen tillsammans med hög upplösning blir troligtvis en för hård smäll mot batteritiden.

Apples utvecklarkonferens WWDC är över för denna gång men är vi nöjda eller besvikna? Det är den stora frågan.

Har du ett familjeabonnemang fast ni bara är två i hushållet så går det nu att komma lite billigare undan.

Apple Arcade debuterade tillsammans med iOS 13 förra hösten och verkar ha det svårt att behålla sina abonnenter, så nu ändras strategin.

Igår fick åtta app- och spelutvecklare ta emot Apple Design Award och två av dem är svenskar.