Recension: Vi parar ihop Xiaomis Amazfit GTR med iPhone

Xiaomi har länge tillverkat smarta klockor, men hur fungerar dom? Och hur är samspelet med iOS? Vi ger oss in i ett test som både gör oss positiva och lite smått frustrerade.

Design

Vi börjar med det tydligaste, designen. Med sin ringa prislapp på 1 690 kronor så är det inte konstigt att den känns lite billig. Boetten är i aluminum och på högra sidan hittar vi två knappar. Armbandet som följde med är i gummi och känns lite billigt men sitter bekvämt.

Vad hittar vi på insidan?

Amazfit GTR har en AMOLED-display med 454x454 och 326 PPI upplösning, går vi in i inställningarna så hittar vi att vi kan justera ljusstyrkan upp och ner samt ställa den i automatiskt läge vilket gör att vi ser den väldigt bra i både dagsljus samt på kvällen. Dessutom är den utrustad med slitstarkt Gorilla glass och anti-fingeravtrycks beläggning. Skärmen känns billig, när man trycker på den så får man trycka lite hårdare en vi är vana vid och den sviktar då även en aning.

Batteritiden sägs vara upp till 24 dagar vid ett aktivt användande och 74 dagar i standby-läget. När vi gör ett test med Always-On aktiverat och har igång alla notiser som går samt kör träning så får vi ut cirka 90 timmars batteritid vilket motsvarar ungefär fyra dagar. Amazfit GTR är vattentålig upp till 50m (50 ATM) så vi behöver inte oroa oss för eventuella vattenskador när vi badar eller duschar med den.

Kompatibilitet med iOS

Att koppla ihop Amazfit GTR till vår iPhone går smärtfritt och på ett par minuter är vi igång och kan börja använda vår runda klocka (Marcus är lycklig). Så är det ett problemfritt ägande att koppla en Android-klocka till en iPhone? Vi märkte direkt att notiserna presenteras tyvärr inte på ett korrekt sätt om ett meddelande innehåller emojis, utan vi får istället frågetecken. Notiserna kommer både till klockan och telefonen oavsett om klockan är på vår arm eller ej vilket snabbt skapar frustration. Både vår klocka och telefon vibrerar vilket snabbt blir extremt störande och vi ser inte heller vilken app som ger notisen.

Slutsats

Tyvärr saknar vi mycket av de smarta integrationerna som Apple har mellan sina enheter och vi blir tvungna att sätta på oss vår Apple Watch igen. Det vi har saknat mest är Apple Pay och möjligheten att låsa upp vår Macbook automatiskt via klockan. Men är du ute efter något billigt som skickar notiser och loggar träning och inte har en fyrkantig form så kan en Android-klocka vara värt att titta närmare på. Men så länge Apple har sin "walled garden" så är en Android-klocka inget alternativ för oss.

För att se lite mer, missa inte vår videorecension av Amazfit GTR:

Namn
Amazfit GTR
Tillverkare
Xiaomi
Färg
Aluminum Alloy
Anslutning
Blåtand
Vattentålig
50m (50 ATM)
Kompatibilitet
Android och iOS-kompatibel
Pris
1690 kronor
Skriven av Mathias Severyd
Kommentarer
9 svar

Sexton europeiska reklambyråer med koppling till både Facebook och Google kritiserar Apples iOS 14 för att försvåra för deras verksamhet.

Enligt en läcka på Twitter har Apple en prototyp som påminner om Samsungs DeX med macOS som operativsystem.

Senaste ryktet säger att iPhone 12 blir utan 120Hz tills Apple har förfinat tekniken tillräckligt. Den höga uppdateringsfrekvensen tillsammans med hög upplösning blir troligtvis en för hård smäll mot batteritiden.

Apples utvecklarkonferens WWDC är över för denna gång men är vi nöjda eller besvikna? Det är den stora frågan.

Har du ett familjeabonnemang fast ni bara är två i hushållet så går det nu att komma lite billigare undan.

Apple Arcade debuterade tillsammans med iOS 13 förra hösten och verkar ha det svårt att behålla sina abonnenter, så nu ändras strategin.