Så här fungerar Apples och Googles samarbete

Apples och Googles samarbete har påhejats och oroat världen över. Men vad de har skapat verkar lovande.

Det var i mars som en handfull anställda på Apple började slipa på ett hjälpmedel för att kunna spåra COVID-19-smittan. Nu en månad senare sägs det vara färdigställt och flera har höjt på ögonbrynen för att det gick så snabbt och misstänker att Apple redan hade tekniken klar.

Tekniken bygger på att våra mobiler känner av varandra via blåtand och kan på så sätt läsa av vilka vi träffar. Till denna teknik kommer en programvara där vi kan fylla i om vi testat positivt och i sin tur får de personer vi träffat en notis om att de kan blivit utsatta för smittan.

En enkel och smidig lösning och att Apple möjligtvis redan satt på en liknande teknik kan vi hoppas är för att AirTags är påväg ut på marknaden och att de har jobbat på att spåra och känna igen andra blåtandsenheter.

Apple berättade i uppstarten att det var ett annorlunda projekt, att skapa en app som spårar våra mobiler och vilka vi träffar utan att störa eller inträda i våra privatliv. Appen använder sig av blåtand i bakgrunden och ska heller inte påverka telefonens batteritid.

Samtidigt arbetade Google på en liknande lösning och ett samarbete inleddes med några samtal utvecklingsgrupperna mellan. Som sedan blev ett tätare samarbete för att tjänsten ska fungera på en bredare front än bara iPhones. Apples kodnamn för projektet var ´Bubble´vilket är ett namn vi på 99mac trivs ganska bra med, med tanke på alla våra bubblor.

Tekniken sägs släppas för allmänheten den första maj genom en uppdatering som kommer fungera med iPhone 6s och senare.

En djupdykning i hur samarbetet gick till kan ni läsa här: CNBC (Engelska).

Källa: Macrumors

Skriven av Dennis Klarin

iOS 14 som vi förväntar oss få se på WWDC senare den här månaden sägs stödja alla enheter som stödjer iOS 13 idag. Så inga bortfall för äldre enheter väntar.

Digital Inn har haft det tufft de senaste åren och den 22 april försattes bolaget i konkurs.

Igår rullade en ny säkerhetsuppdatering för iOS och iPadOS ut. Främsta nyheten var att jailbreaket från Unc0ver dödades.

Äger du en MacBook Pro 15” från mitten av 2012 och har planerat att byta batteri eller utföra andra reparationer är det dags nu.

14 augusti premiärvisas Ted Lasso. Som är namnet på både serien och huvudpersonen. En vilsen amerikansk tränare i England.

Men nu är det åtgärdat via Apples buggprogram och en person blev lite rikare.