Recension: Vi testar extern SSD-disk från HyperX

Ni vet den där känslan när man får upp en notis framför ögonen att lagringsutrymmet är fullt. Tankarna börjar cirkulera, hur ska jag lösa detta, vad ska tas bort och offras för att det är slut på lagring?

Undertecknad köpte för en tid sedan en begagnad Macbook Pro mid 2015 som har en intern SSD-disk på 256GB. Det blev uppenbart väldigt tidigt att den kommer fyllas upp snabbt så vi införskaffade en HyperX Savage EXO Portable SSD 480GB. HyperX startade 2002 under bolaget Kingston Technology, en av världens största minnestillverkare. De har idag produkter så som minnesmoduler, SSD-diskar, USB-flash-enheter, headset och musmattor.

Disken vi har testat har stöd för USB 3.1, vilket gör att vi får lite sämre skrivhastighet än andra SSD-diskar som stödjer USB 3.2. När vi mäter skrivhastigheten så kommer vi upp i 480MBps men att den har lite sämre skrivhastighet är inget vi märker av när vi jobbar med den. Filmredigering via Final Cut Pro går som tåget med stora 4K-filer sparade på den externa enheten. Vi har även testat denna hårddisk på Apples senaste Macbook Pro 16" via USB-C, vi får ungefär samma resultat trots att den har den senare versionen av USB.

Macbook Pro 15" 2015:

Macbook Pro 16" 2019:

I övrigt är den superkompakt och väger endast 56 gram, vilket gör att vi knappt märker av den om den såväl ligger i vår väska eller i fickan på byxorna. Designen tilltalar och den känns både modern och lite utmanande så folk kanske slänger ett öga på den en extra gång. När det kommer till funktion och hastighet så måste vi säga att den imponerar på oss. Undertecknad som har en Macbook Pro mid 2015 saknar USB-C vilket gör att jag inte riktigt kommer upp i samma hastigheter, men trots detta så arbetar den otroligt snabbt, flytta filer fram och tillbaka från datorn går på några sekunder.

När det kommer till det praktiska så är den här lösningen med en extern hårddisk helt suverän när vi sitter på ett kontor och arbetar, där hårddisken kan ligga bredvid datorn. Är vi ute och jobbar kan vi enkelt bara ha den i fickan och snabbt plugga in den i datorn.

Vår slutsats blir att tänk till en och två gånger innan ni köper er dator, lagringsutrymmet är så mycket viktigare än vad vi tror. Men om ni skulle göra misstaget och sitta med en sprängfylld intern disk så är HyperX Savage ett utmärkt alternativ.

Detaljer:

Tekniska Specifikationer:

 • USB-C-Port: Ja

 • Strömkälla: USB-buss

 • Enhetstyp: Portabel

 • Gränssnitt: USB 3.1 Gen 2

 • Intern skrivhastighet: 480 MBps

 • Intern datafrekvens: 500 MBps

 • Hårddiskutrymme: 480 GB

 • Tillverkare: Kingston

 • Modell: Savage EXO

 • Typ: Solid State Drive

 • Vikt: 56 gram

 • Djup: 4.861 cm

 • Höjd: 1.024 cm

 • Bredd: 12.382 cm

Missa inte vår videorecension för den här trevliga hårddisk.

Skriven av Mathias Severyd

Den populära kamera-appen Camera+ har fått sig en uppföljare som nu går att ladda ned i App Store.

SVT hoppar på tåget om att alla i Sverige skall få uppleva lite bättre ljud och just nu har de dragit igång lite tester för 5.1-ljud.

Fjärde genrationen iPad Air kan komma att laddas med USB-C om vi ska tro på japanskt skvaller.

Sonos Radio som tidigare har funnits tillgängligt i bland annat USA, Kanada, Storbritannien, Irland och Australien kommer idag till Sverige.

Antalet HomeKit-kompatibla kameror börja öka nu vilket är trevligt och näste man till rakning är Eve Cam.

Kod i den läckta versionen av iOS 14 visar att Apple planerar att lägga in inbyggd översättning direkt i Safari samtidigt som det kommer med fullt Apple Pencil-stöd.