Det här är nytt i iOS och iPadOS 13.4

Nu kan du kasta dig in i inställningar på din iPad eller iPhone och uppdatera till iOS 13.4 och nedan kan du läsa om allt som är nytt.

Sharing is caring
En väldigt efterlängtad nyhet är att vi nu kan dela mappar i iCloud med våra vänner. Funktionen presenterades när Apple visade upp iOS 13 och var även med i de första betorna. Men sen försvann funktionen och sedan dess har vi inte hört så mycket mer, men nu är den äntligen här. Vi på 99mac har kört betan av 13.4 och testat funktionen och det har varit lite skakigt, speciellt att komma åt mapparna från sin Mac.

Nya Memojis
Vad är en ny iOS-uppdatering utan lite nya Memojis? Ni som har gått och längtat efter nya Memoji-stickers kommer att bli glada då det nu bland annat går att ha stickers med rullande ögon, en förvånad memoji och mycket mer.

Apple ändrar om i mail-appen - igen
I mail-appen har Apple valt att möblera om en aning bland kontrollerna i botten och svara-knappen ligger inte längre precis bredvid delete-knappen. Apple fick en hel del kritik för detta när iOS 13 lanserades då delete-knappen placerades där svara-knappen tidigare låg vilket resulterade i att många personer raderade mail (nackdelen med muskelminne).

Exklusivt till iPadOS
Då var det äntligen här, stöd för trackpad. När iOS 13.4 är installerat kan du koppla en trackpad till din iPad och ta del av helt nya multi-touch-gester. Det betyder att vi kan scrolla, svepa mellan appar, gå till hemskärmen, komma åt app-switchern, zooma in och ut och mycket mer. Apple har även gjort om muspekaren en aning. Apples nya Magic Keyboard som kommer till nya iPad Pro (även kompatibelt med förra generationens iPad Pro) går dock ännu inte att köpa utan kommer lanseras senare i vår. Tills dess går det utmärkt att använda Magic TrackPad, Magic TrackPad 2 eller en trackpad från tredjepart.

Lite hintar om vad som komma skall
Apple ska även ha lagt till ett nytt API som kallas CarKey i iOS 13.4 där utvecklare kan göra så användare kan låsa upp, låsa och starta bilen via sin Apple Watch eller iPhone. Det hela ska skötas via NFC och CarKey ska kunna delas med andra personer som familj eller vänner. Allt detta godis kommer i slutändan kräva att biltillverkaren har stöd för det.

Köp en app som går att använda över hela ekosystemet
Köper vi en app på iPhone så får vi även betala för den på macOS om vi vill använda den där men detta kommer det nu bli ändring på. Utvecklare har fått möjlighet att välja så att deras kunder kan betala en fast summa för att kunna ladda ned appen på iOS, tvOS och macOS-enheter. Smidigt för kunderna och utvecklarna.