Recension: Livet blir lättare med en extern SSD

Externa diskar är räddningen när våra MacBooks får slut på lagring och vi har lagt vantarna på ADATAs senaste externa SSD SE760.

Många har nog suttit på Apples hemsida och funderat på om en SSD på 256GB verkligen räcker i den nya datorn som om ett par sekunder ska klickas hem. När datorn väl har levererats är allt frid och fröjd i några månader men sen börjar utrymmet minska mer och mer. När vi sitter där och försöker hitta filer som går att radera för att frigöra lite minne så går tankarna ofta nått i stil med: "Varför köpte jag inte en disk på 512GB på en gång istället, vad trött jag blir på mig själv".

Men som tur är så finns det ju lösningar som innebär att vi inte behöver slänga upp den relativt nya datorn på Tradera utan kan istället inhandla en extern SSD. Det taiwanesiska företaget ADATA som grundades 2001 har sedan starten tillverkat allt från hårddiskar till mobiltillbehör, SSD-diskar och DRAM-moduler som de kanske är mest kända för. Nu har bolaget lanserat en ny extern SSD-disk som vi har lagt vantarna på för att se om den kan göra vår vardag med en fullsmetad intern disk lite enklare.

Om vi börjar med att titta på designen så har den ungefär samma design som de flesta USB-C-hubbarna vi idag har på marknaden. Vi möts av ett avlångt chassi av metall i en space gray-ton som passar perfekt med våra övriga Apple-prylar. Med i kartongen hittar vi även två kablar, en USB-C till USB-C-kabel samt en USB-C till USB-A-kabel. Vi lever fortfarande i någon form av övergångsperiod så det är tacksamt att de skickar med två kablar beroende på vilka ingångar vi har på vår dator. Disken har stöd för USB 3.2 Gen 2 vilket betyder att den kan komma upp i skriv- och läshastigheter på upp till 1 000 MB/s. Vi var självklart tvungna att testa vad vi fick ut för hastigheter så vi gjorde två test. Först testade vi disken med en Late 2013 iMac som saknar USB-C och resultatet ser ni nedan.

Vi kopplade sedan in disken via USB-C till Apples senaste MacBook Pro 16" och fick dessa resultat:

Som ni ser kom vi inte riktigt upp i 1 000 MB/s men ska vi vara helt ärliga så gör det faktiskt ingenting. Under testet har vi använt SE760 uteslutande med Final Cut Pro. Vi har redigerat tunga 4K filmer i 60FPS som legat på disken och det har fungerat fantastiskt bra. Friheten med att kunna koppla ur disken och bara koppla in den i en annan dator och redigera material är oslagbar. Om vi ska försöka summera SE 760 så har ADATA lyckats få fram en extern SSD med ett modernt och passande utseende för alla Mac-användare. SE760 säljs i totalt tre olika storlekar:

  • 256GB som har ett rekommenderat pris på 926 kronor.

  • 512GB som har ett rekommenderat pris på 1 026 kronor.

  • 1TB som har ett rekommenderat pris på 2 281 kronor.

SE760 går att går att köpa på bland annat CDON, ComputerSalg och Proshop.

Skriven av Marcus Attefors

Tim Cook verkar vara på shoppingtur i techbranchens galleria.

Uppköpet av AI-företaget Voysis skvallrar om att Apple satsar på att förbättra Siri.

Något som har funnits till Android-telefoner sedan urminnes tider är widgets på hemskärmen och nu ser det ut att komma till iOS och iPadOS.

Abonnemang för 0 kronor månaden? Ja det är galna tider!

Videosamtalsjätten Skype gör det enklare att hålla kontakten med nära och kära och kollegor.

Apple har tagit ännu ett steg fram för sina kunders integritet och säkerhet i deras senaste iPad Pro som lanserades för ungefär en vecka sedan.