Recension: Trust Fyru - en bra mikrofon för nybörjaren

Trust har lanserat en ny mikrofon som riktar in sig till de som vill använda den för gaming eller för sin första podcast och vi har hårdtestat den i vår nylanserade podd Macradion.

Trust Fyru påminner lite om en liten robotspindel till utseendet. Den ser rätt ball ut och den står stabilt på bordet och har en bra tyngd. Fyru behöver inget externt ljudkort utan det är bara att koppla in den via USB-A till datorn och dra igång. På framsidan av mikrofonen hittar vi två reglage där vi kan ställa in gain och volym. Det finns även ett hörursuttag där vi kan koppla in ett par hörlurar och i realtid höra vår egna röst medans vi spelar in. Själva mikronen är klädd i en grå metallgrill och den har även LED-belysning i fem olika färger för den som vill festa till det lite.

När vi väl har kopplat in mikrofonen till vår dator så justerar vi gain och sedan är det dags att välja inspelningsmönster. Mikrofonen har fyra alternativ, Kardoid, dubbelriktad, stereo och rundstrålande. Så vilket alternativ bör man använda, och när ska man använda det? Kardoid lämpar sig bäst för streaming och podcasts. Den tar in ljudet nära munnen så det blir så bra som möjligt. Dubbelriktad betyder att vi kan ställa Fyru på ett bord och sen kan två personer sitta mitt emot varandra och bådas röster spelas in - perfekt för intervjuer. Stereo är precis som det låter att den spelar in i stereo och lämpar sig bra om man ska sjunga upp och spela något instrument. Sist ut har vi rundstrålande och då fångar mikrofonen ljud från alla vinklar och är bra om man har flera gäster i en podd men bara en mick.

Vi valde att använda oss av Kardoid och testar mikrofonen genom att spela in avsnitt två av Macradion med den. Det är vår gäst i programmet Mathias Severyd som får äran att använda den och resultatet blev faktiskt ganska bra. Ljudkvalitén är helt klart godkänd och den fångar inte upp allt för mycket ljud runt omkring men tyvärr så fångade mikrofonen upp en hel del puff-ljud som vi fick lägga ganska många timmar på att redigera bort. Ett puffskydd hade absolut kunnat ha hjälpt men det var inget som följde med i kartongen.

Trust har lyckats ta fram en mångsidig mikrofon som passar lika bra till nybörjaren som vill starta igång en podd eller till den som vill börja streama spel. Den enda nackdelen är att den fångar upp puff-ljud som bokstaven "P" och "B" vilket skapar ett rätt otrevligt ljud i den färdiga inspelningen. Nu kanske vi är lite kräsna och orättvisa som jämför med vår betydligt dyrare utrustning men Fyru är absolut ett bra alternativ för den glade amatören som inte vill bränna hål i plånboken. Fyru kostar i skrivande stund 1 490 kronor. Är du sugen på att lyssna hur resultatet av inspelningen med Fyru blev går det att göra på bland annat Acast.

Skriven av Marcus Attefors

När iOS 13.4 betan släpptes så fanns det spår i koden om en kommande funktion som Apple kallar CarKey och nu har lite bilder läckt ut.

Har du tråkigt i isoleringstider och behöver något att underhålla dig med? Då kan vi tipsa om att Monument Valley 2 är gratis.

När iPad Pro kom i ny generation förra gången 2018 blev det mer eller mindre en skandal när köpare visade upp hur lätt det är att böja den. Internet fylldes och dessa videos spreds som en löpeld under hashtaggen BendGate.

Folk har börjat få sina nya iPad Pro levererade och en av de lyckliga är YouTube-profilen Mark Dawson.

Vi skulle nog kunna skriva en lång krönika om allt som är fel med HBO Nordics app men idag så har de löst en sak som gör appen lite bättre.

Rykten säger att Apple överväger att försena släppet av ny iPhone med 5G. Det är inte bara produktionen som sätter käppar i hjulen utan även människors köplust i rådande situation.