Betan av iOS och iPadOS 13.4 bjuder på en rad nyheter

Apple släppte idag en ny beta till utvecklare som ger oss en rad nya funktioner som har varit efterlängtade.

Den största och mest efterlängtade nyheten är att vi nu kan dela mappar i iCloud med våra vänner. Funktionen presenterades när Apple visade upp iOS 13 och var även med i de första betorna. Men sen försvann funktionen och sedan dess har vi inte hört så mycket mer, men nu är den äntligen här.

Ni som har gått och längtat efter nya Memoji-stickers kommer bli glada då Apple har lagt till ett gäng nya där vi bland annat hittar rullande ögon, en förvånad memoji och mycket mer.

Apple ska även ha lagt till ett nytt API som kallas CarKey i iOS 13.4 där utvecklare kan göra så användare kan låsa upp, låsa och starta bilen via sin Apple Watch eller iPhone. Det hela ska skötas via NFC och CarKey ska kunna delas med andra personer som familj eller vänner. Allt detta godis kommer i slutändan kräva att biltillverkaren har stöd för det.

I mail-appen har Apple valt att möblera om en aning bland kontrollerna i botten och "svara"-knappen ligger inte längre precis bredvid "delete"-knappen. Apple fick en hel del kritik för detta när iOS 13 lanserades då "delete"-knappen placerades där "svara"-knappen tidigare låg vilket resulterade i att många personer raderade mail (nackdelen med muskelminne).

Köper vi en app på iPhone så får vi även betala för den på macOS om vi vill använda den där men detta kommer det nu bli ändring på. Utvecklare har fått möjlighet att välja så att deras kunder kan betala en fast summa för att kunna ladda ned appen på iOS, tvOS och macOS-enheter. Smidigt för kunderna och utvecklarna. När iOS 13.4 kan tänkas lanseras publikt vet vi ännu inte men det brukar inte dröja allt för länge.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
4 svar

HomeKit-tillbehören får idag tillökning då Arlo har gått ut och meddelat att deras populära kamera Arlo Pro 3 får stöd för HomeKit.

En uppdaterad version av iPad Pro sägs redan vara i produktion och tros kunna släppas fri redan i mars.

Det mesta pekar på en ny budgetmodell av iPhone i mars, men vad mer för ess har apple i skjortärmen? Vi hoppas på AirTags, men rykten säger att vi får vänta lite till.

Apple Pay fortsätter bredda ut sig i Sverige och idag lanserades Apple Pay till Volvokortet.

Mac Pro är en dator som vi vanliga dödliga förmodligen aldrig kommer att äga på grund av dess prislapp, men hos många företag är den efterlängtad.

Apple talade idag om att de inte kommer nå sina mål uppsatta för första kvartalet i år och det beror huvudsakligen på coronavirusepidemin i Kina.