iPad fyller tio år idag

iPad slog ned som en bomb som en helt ny produktkategori och har sedan den lanserades utvecklats en hel del - idag är det tio år sedan den först visades upp.

Steve Jobs äntrar scenen den 27 januari 2010 och ställer frågan till publiken om det finns plats för en produkt mellan iPhonen och MacBook-datorerna och svaret var givetvis ja. Det var startskottet för iPad som enligt Jobs skulle vara den ultimata enheten för e-böcker, spel, e-post, bilder och film. Och visst blev det så, folk köpte iPads som aldrig förr och började konsumera sociala medier, Netflix och spel på en betydligt större skärm än tidigare och än idag är iPad den mest populära surfplattan någonsin.

Under dessa tio år har den ändrats i design och funktion och stundtals har även namnsättningen varit utmanade för Apple (vi tittar på dig "The New iPad"). Men idag hittar vi en iPad i var och varannans hem och den kan nog med handen på hjärtat även nomineras till världens bästa barnvakt när mamma och pappa vill ta en paus en stund, eller få lite tystnad på bilsemestern. Från den första modellen till den nuvarande så har det hänt mycket, vi har gått från hemknapp till Touch ID och nu senast till Face ID i iPad Pro. Vi har gått från tjocka till tunna kanter och skärmen har gått från ganska grumlig till knivskarp. iOS räckte inte längre till och operativsystemet till iPad heter numera iPadOS och blir allt mer avancerat för varje uppdatering som kommer.

Undertecknad tackar iPad för dessa härliga år och det ska bli spännande att se vad iPad kommer utvecklas till i framtiden (kanske får vi tillslut en miniräknare på iPad, eller till och med Instagram?).

Nedan kan ni resa tillbaka i tiden och titta på när Steve Jobs för första gången någonsin visade upp den första iPad-modellen.

Skriven av Marcus Attefors

Flera rapporter har cirkulerat att Apple ska släppa Over-ear hörlurar, men än har vi inte sett några. Nu har YouTubern Jon Prosser delat en bild på Twitter, där vi kan se ett par Over-ear-hörlurar i den amerikanska kedjan Target´s lagersystem.

Har du saknat att kunna bifoga filer i Gmail-appen direkt ifrån Apples app Filer? Nu har Google gjort det möjligt.

En snabbladdare med 65 watt, kan de vara något? Juste, den kommer från Apple också.

Om du har en lite modernare Mac så har du nog noterat att det mysiga, klassiska startljudet är borta men det finns ett sätt att få det tillbaka.

I den senaste betan som Apple släppt av macOS Catalina 10.15.4 så har Apple Music äntligen fått stöd för låttexter.

Microsoft har nu valt att samla Word, Excel och Powerpoint i en app istället för att vi ska ha flera olika på telefonen.