iPad fyller tio år idag

iPad slog ned som en bomb som en helt ny produktkategori och har sedan den lanserades utvecklats en hel del - idag är det tio år sedan den först visades upp.

Steve Jobs äntrar scenen den 27 januari 2010 och ställer frågan till publiken om det finns plats för en produkt mellan iPhonen och MacBook-datorerna och svaret var givetvis ja. Det var startskottet för iPad som enligt Jobs skulle vara den ultimata enheten för e-böcker, spel, e-post, bilder och film. Och visst blev det så, folk köpte iPads som aldrig förr och började konsumera sociala medier, Netflix och spel på en betydligt större skärm än tidigare och än idag är iPad den mest populära surfplattan någonsin.

Under dessa tio år har den ändrats i design och funktion och stundtals har även namnsättningen varit utmanade för Apple (vi tittar på dig "The New iPad"). Men idag hittar vi en iPad i var och varannans hem och den kan nog med handen på hjärtat även nomineras till världens bästa barnvakt när mamma och pappa vill ta en paus en stund, eller få lite tystnad på bilsemestern. Från den första modellen till den nuvarande så har det hänt mycket, vi har gått från hemknapp till Touch ID och nu senast till Face ID i iPad Pro. Vi har gått från tjocka till tunna kanter och skärmen har gått från ganska grumlig till knivskarp. iOS räckte inte längre till och operativsystemet till iPad heter numera iPadOS och blir allt mer avancerat för varje uppdatering som kommer.

Undertecknad tackar iPad för dessa härliga år och det ska bli spännande att se vad iPad kommer utvecklas till i framtiden (kanske får vi tillslut en miniräknare på iPad, eller till och med Instagram?).

Nedan kan ni resa tillbaka i tiden och titta på när Steve Jobs för första gången någonsin visade upp den första iPad-modellen.

Skriven av Marcus Attefors

Microsoft har nu valt att samla Word, Excel och Powerpoint i en app istället för att vi ska ha flera olika på telefonen.

Minns ni Nintendos populära spelenhet Game Boy? Nu har Elago släppt ett skal så du kan få ditt AirPods-fodral att se ut som den gamla klassikern.

Året var 1990 och den 19 februari gjorde Adobe Photoshop sin debut på Macintosh. Trettio år har passerat och ingen har väl missat vad detta redigeringsprogram gjort för avtryck i världen. För att fira sin 30-årsdag adderar Adobe nya funktioner till Photoshop på iPad och Mac.

MacStories egna Federico Viticci har upptäckt att man nu kan få fram alternativa albumversioner i Apple Music, något Apple har lånat direkt från Beats.

Apple Music är en av Apples flera prenumerationstjänster och har blivit en viktig inkomstkälla för företaget. Deras största konkurrent är Spotify och det här med färdigkurerade spellistor gillar de båda.

En bok som vi förmodligen aldrig kommer kunna köpa i Apple Books är boken från den tidigare Apple-anställde Tom Sadowski.