Idag är det 36 år sedan Apples kultförklarade reklamfilm visades upp

Super Bowl 1984 var inte bara en härlig dag för alla som gillar amerikansk fotboll utan det var även en stor dag för Apple.

För exakt 36 år sedan på dagen visade Apple upp sin numera ikoniska reklamfilm för deras första Macintosh. Brent Thomas och Steve Hayden fick i uppdrag att ta fram en unik och annorlunda reklamfilm som skulle spelas upp inför miljontals amerikaner och det lilla uppdraget kan vi idag minst sagt säga att de lyckades med. I reklamfilmen gör Apple anspelningar på George Orwells bok 1984 där "storebror" övervakar folket. Det påstås att "storebror" i reklamfilmen ska reflektera IBM som på den tiden var Apples största konkurrent och Steve Jobs var inte helt förälskad i dem, men den historien får vi ta en annan dag.

Filmen regisserades sedan av Ridley Scott och han fick en budget på 900 000 dollar. När filmen var klar så visade Jobs och Sculley upp filmen för 750 säljare på en konferens och mottagandet var minst sagt positivt. Men lika bra gick det inte när de visade upp den för Apples styrelse då de ville dra i handbromsen och byta reklambyrå. Men när Steve Jobs har bestämt sig så har han bestämt sig och filmen visades upp på Super Bowl och reklamfilmen är än idag ruskigt bra.

Bild tagen av Andy Herzfield

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
3 svar

I skrivande stund vet vi faktiskt inte helt säkert om detta är ett aprilskämt eller inte.

Apple har skickat ut uppdateringar till Pages, Numbers och Keynote som bjuder på en hel del nyheter till både iOS, iPadOS och MacOS.

Den första april 1976 registrerades Apple Computer Company av Steve Jobs, Steve Wozniak och Roland Wayne. Det lilla företaget som startade i Jobs föräldrars garage, men senare skulle göra stordåd och förändra världen.

Hallon firar första april genom att sänka priset på sitt abonnemang till 1 krona per månad.

Utvecklarna av den populära väder-appen Dark Sky meddelar idag att de har blivit uppköpta av Apple.

Fitbit är i farten med en uppföljare till sitt populära aktivitetsband som bjuder på en rad trevliga uppdateringar och nyheter.