Recension: Click & Grow

Idag ska allt vara smart, så varför inte göra odlingen smart? Vi provar Click & Grow Smart Garden - en rymdodlning för inomhusbruk här på Jorden året om. Men hur smart är den?

Historia.
Click & Grow startades i Estland 2009 av Mattias Lepp. Han fick idéen efter att läst en rapport från NASA om att odla i rymden. Det väckte idéen om en smart odling inomhus året om. Kan man odla i rymden ska man väl kunna odla var som helst? Det ledde till ett stort samarbete med olika universitet världen över och slutprodukten blev vad vi ser här, en Click & Grow Smart Garden. Den vi testar har plats för tre plantor, men det finns en större variant för hela nio stycken.

Användning.
Click & Grow vänder sig till den som älskar trädgårdsarbete men kanske inte har plats eller tid. Den ger dina växter vatten och "solljus" helt automatiskt. Direkt när du sätter i kontakten börjar en cykel på 16 timmars ljus och 8 timmar mörker. Precis så växter vill ha det. Den är försedd med en LED-ramp som levererar 6W vilket är minimum för vad en planta behöver för att växa. Hela behållaren är en vattentank (1,2 liter) med en flottör som visar när du behöver fylla på.

Startkittet kommer med 3 stycken basilika-kapslar, men vi valde att testa även röd chili och minitomater. Det krävs inte mer än att stoppa i sina kapslar i behållaren, fylla på med vatten och sen koppla in i väggen. Sen tar det bara några dagar innan små plantor visar sig. Nu har 47 dagar passerat och vi har redan kunnat skörda basilika, tomaten blommar och chilin är på gång. Man får också med utbytbara stag för att kunna höja upp LED-rampen allt eftersom växterna växer till sig.

Appen.
Vi som är något av smart-nördar med våra smarta hem och smarta mobiler så tycks kanske inte den här lådan så smart. Men den sköter ljus och vattning automatiskt, men den är inte uppklopplad på något vis. Click & Grow-appen, är heller inte den särskilt smart. Men om man kommer ihåg att skapa sin trädgård och välja vad man planterat så följer appen med i odlingen. Men får tips och information om varje växt och man ser hur många dagar man låtit sin planta spira. Så lite smart är den. Men kanske inte smart i den bemärkelsen vi tänker.

Priset.
1 000 kronor kostar startkittet med det man behöver och basilika. Det tycks lite i överkant men självklart är det både för designen och teknologin man betalar för. Undertecknad är odlingsintresserad och brukar plantera fröer redan i februari och sen påtar i trädgården hela sommarhalvåret och har tittat på flera liknande lösningar, vet att om man ska välja en annan lösning så kommer man inte undan så mycket billigare. IKEA har en liknande smart lösning, men den är bara ett par hundralappar billigare. Man får mer utrymme men den är inte alls lika snygg och självgående. Växterna man köper till, kommer i färdiga kapslar som bara är att stoppa ner i sin Smart Garden och sedan låta tiden gå. De kommer i tre-pack och kostar ca. 100 kronor. Det känns dyrt, men jämför man det med att gå och köpa en kruka basilika, dill eller sallad i mataffären som oftast hinner dö och stå och se trist ut på köksbänken långt innan den är uppäten så känns det här som ett bra alternativ. Men det är helt klart för den som är design- och teknikintresserad och tycker om att odla. Även om att vem som helst faktiskt kan använda den för det behövs absolut inga gröna fingrar här!

Sammanfattning och betyg
Vi tycker att Click & Grow Smart Garden är en trevlig produkt. Men vi förstår också att priset kan skrämma och att den kan kännas meningslös för många. Men tycker man om att odla, design och att ha färska örter, kryddor eller till och med blommor i köket (eller var som helst inomhus) så kan vi inte annat än rekommendera den. Du får en NASA-odling hemma som dessutom lyser upp i höst och vintermörkret.

Pro­duk­tk­val­ité: 9/10.
Funk­tion 8/10.
Design: 9/10.
Val­u­ta för pen­gar­na 7/10.
Instal­la­tion 10/10.
Total­be­tyg 8/10

Plus:
Snygg och stil­ren
Enkel instal­la­tion
Inga gröna fingrar krävs

Minus:
Priset skrämmer
Kunde ha varit smartare

Tillverkarens hemsida: Click & Grow

Säljs på Lifestylestore.se