Guide: Ge dina svartvita bilder nytt liv på under tjugo sekunder

Appen Shortcuts eller genvägar som den heter här i Sverige är ett kraftfullt verktyg där det går att skapa automatiseringar, smarta genvägar och mycket mer. Men nu har vi nog hittat genvägen som imponerat mest på oss hittills.

Vad som började som en genväg för att förbättra bilder blev en genväg där vi kan färglägga svartvita bilder med ett riktigt imponerande resultat. Reddit-användaren duvoh skapade en genväg där vi med ett knapptryck kan förbättra våra bilder som är av lite sämre kvalité. Genvägen röstades upp ordentligt och fick fint mottagande och sedan dök det upp en omgjord version av genvägen. Den omgjorda versionen står användaren Mncfre för och istället för att förbättra bilder så kan vi nu med ett knapptryck ge svartvita bilder nytt liv.

Vi tog kontakt med Mncfre som egentligen heter Freddy Moncada för att prata lite om genvägen. Det Freddy har gjort är att göra lite småändringar samt lägga till ett API i genvägen som kommer från sidan deepai.org som gör att bilden med hjälp av AI färgläggs med naturliga färger. För att få genvägen att fungera krävs det att vi hämtar en token från deepai.org och hur ni går tillväga kan ni se nedan:

  • Ladda ned genvägen här (klicka på länken i Safari på din iPhone eller iPad)

  • Skapa ett gratis konto på deepai.org, logga sedan in och klicka på "Image Colorization API"

  • Scrolla ned lite och kopiera enbart siffrorna där det står "api-key"

  • Gå till appen Genvägar, och tryck på de tre punkterna vid genvägen "Colorize Image" som vi tidigare laddade ned.

  • Klistra in API-nyckeln under kolumnen "TEXT" och tryck sedan på "Klar" längst upp till höger.

  • Tryck sedan på din genväg och välj en svartvit bild i din kamerarulle och efter en kort tids väntan får du din svartvita bild i färg.

Nedan bjuder jag på en bild på mig och min kära mor från det forna hårspraysdoftande 80-talet. Det är som ni säkert noterar inte helt felfritt vilket syns runt högra ögat på min kära mor, men att få ett sådant här resultat på under 20 sekunder är väldigt imponerande.