Recension: Tile - för den som glömmer

Undertecknad är expert på att glömma plånbok, nycklar, bilnycklar och mycket annat på morgonen när stressen är som värst. Nu är frågan om Tile kan hjälpa till att hitta alla prylar lite snabbare.

Tile är inte på några sätt en ny spelare på marknaden utan de har sålt sina produkter under flera år. Vi har nu testat deras nya uppsättningar av Tiles för att se hur bra de faktiskt fungerar i vardagen. Vi har testat Tile Pro, Tile Mate, Tile Slim och Tile Sticker som alla skiljer sig åt på ett eller annat sätt.

Att komma igång

För att komma igång så laddar vi ned Tile-appen från App Store och registrerar ett konto. När det är klart är det dags att lägga till våra enheter och även märka dem för vilken typ av produkt vi fäster vår Tile på. Vi valde att placera Tile Pro på nyckelknippan då den har längst räckvidd och tjuter även högst av alla deras produkter. Enligt Tile själva har den en räckvidd på 122 meter och batteriet håller i ett år och sedan kan vi byta ut det själva (CR2032). Tile Slim med sin kontokortsformade design placerade vi i plånboken och enheten har en räckvidd på 61 meter och batteriet håller i tre år sedan är enheten förbrukad då batteriet inte går att byta själv.

Tile Mate fick åka ned i datorväskan och även den har en räckvidd på 61 meter, batteritiden är ett år men batteriet går att byta ut (CR1632). Sist ut har vi Tile Sticker och den klistrade vi fast på baksidan av fjärrkontrollen till Apple TV. Anledningen till detta är för att det är en av sakerna vi alla i familjen letar absolut mest efter i hemmet. Sticker har räckvidd på 41 meter och batteriet håller i tre år sedan är enheten förbrukad.

Så fungerar det då?

I appen finns en rad olika funktioner och inställningar där vi bland annat kan aktivera Siri Shortcuts så vi kan säga "Hej Siri, var är fjärrkontrollen" och då börjar vår Tile Sticker spela en melodi så vi kan börja leta i den djupa avgrunden kallad soffan. Det går även att dela Tiles med andra familjemedlemmar eller vänner så de också kan se var till exempel fjärrkontrollen befinner sig. Det märks att Tile har varit med i matchen ett tag för deras produkter och mjukvara är välarbetade och fungerar precis som önskat. Vi kan enkelt pinga våra saker och även markera dem som försvunna om vi skulle ha tappat dem ute i det fria.

För att kunna hitta de borttappade sakerna utanför vårat hem krävs det att en annan Tile-användare går förbi den borttappade saken och då skickas en notis till telefonen där vi på en karta kan se exakt vad den befinner sig. Nu har vi inte koll på hur många kunder Tile har i Sverige men jag gjorde ett test där jag satte en Tile Sticker på en snusdosa som jag lade i ett område där många människor rör sig. På fyra dygn fick jag ingen notis om att en annan Tile-användare har hittat snusdosan.

Betala för fler funktioner

En sak som blir väldigt tydligt redan de första fem minuterna som nybliven Tile-användare är att de vill att vi ska skaffa Tile Premium. För 39 kronor per månad eller 32,08 kronor per månad om vi binder oss till ett år får vi en rad extra funktioner som kan tyckas borde ingå i produkten som standard. För denna extra kostnad får vi något som Tile kallar Smart Alerts och med det aktiverat får vi en notis om vi lämnar hemmet utan att ta med till exempel plånboken så vi snabbt kan vända och hämta den. Vi får även tillgång till historik på alla ställen våra Tiles har befunnit sig de senaste 30 dagarna. Vi kan även dela Tiles med ännu fler vänner eller familjemedlemmar och garantin på produkterna utökas till tre år. Äger vi en Mate och/eller en Pro med utbytbart batteri skickar Tile även ut nya batterier till dessa en gång varje år.

Att skicka ut batterier eller att utöka garantin förstår vi inte att det inte kan ingå i priset när vi köper en Tile men det är tråkigt att de väljer att strypa funktionalitet i appen. "Smart Alerts" är en funktion som vi anser borde ingå utan att behöva betala extra. Vi blir även konstant påminda om att Tile Premium existerar i form av pop-ups i appen vilket är lite av ett störmoment.

Summering

Tile har en rad olika produkter som fungerar väldigt väl och gör jobbet med bravur men vi tycker det är trist att många funktioner kräver att vi öppnar upp plånboken ännu en gång. Det är även lite av en chansning om ens borttappade saker någonsin kommer att hittas ute i det fria då det kräver att Tile har byggt upp ett stort antal användare som ska röra sig precis där din borttappade ägodel ligger. Det ska bli intressant att se hur Tiles framtidsplaner ser ut om ryktena stämmer och Apple lanserar en Tile-utmanare där det räcker att personen äger en iPhone för att ens produkt ska lokaliseras. Men på det stora hela är Tiles utbud av produkter bland de bästa på marknaden idag och är du som undertecknad väldigt glömsk och virrig så är Tile absolut värt att titta närmare .