De viktigaste nyheterna i iPadOS

Nu är uppdateringen här som tar Apples iPad till en ny nivå där de även för första gången separerar operativsystemen för iPhone och iPad.

iPadOS innehåller mycket av funktionerna vi redan har skrivit om som kom till iOS 13 men nedan har vi listat våra absoluta favoriter som är exklusiva till just iPadOS.

Den gamla men nya hemskärmen

Hemskärmen är ett område vi har haft en hel del åsikter om, bland annat så har avståndet mellan ikoner varit på tok för stort och vi har saknat att på ett snabbt sätt få information. Båda dessa punkter är nu åtgärdade genom att vi kan fästa våra widgets längst ut till vänster på skärmen. När detta görs så blir även avståndet mellan ikonerna mindre vilket ger en mer modern och snyggare upplevelse.

USB-C-porten blir vår bäste vän

Fördelarna med USB-C-porten på iPad Pro har varit få fram tills nu. Nytt i iPadOS är att vi kan koppla in externa hårddiskar, USB-minnen och SD-kort. Vi kan inte bara flytta över filer till den uppdaterade Filer-appen utan det går även att redigera bilder och videos direkt från den externa lagringen utan att flytta över dem till iPad.

Effektiviteten ökar

Slide Over har förbättrats i iPadOS och nu går det att ha flera "svävande" appar på skärmen. Dessa går även enkelt att bläddra genom och få en överskådlig översikt genom att svepa uppåt. Vi kan numera även ha flera fönster öppna från en och samma app vilket betyder att vi kan ha två Pages-dokument bredvid varandra eller flytta filer mellan två Filer-fönster. Textredigering har gjorts smidigare och nu kan vi ångra inmatningar genom att svepa med tre fingrar på skärmen åt vänster eller göra om genom att svepa med tre fingrar åt höger. Vi kan även klippa ut, klistra in och kopiera genom en helt ny svepgest. Genom att nypa ihop med tre fingrar kan vi kopiera text, genom att göra samma gest två gånger i rad klipper vi ut och klistra in gör genom att svepa uppåt med tre fingrar.

Inga fler fingeravtryck på skärmen

Undertecknad skriver nästan alla artiklar på 99mac på en iPad Pro och efter en arbetsdag blir man rätt trött av att sträcka sig framåt och klicka på skärmen hela tiden. Nu har Apple valt att ge oss stöd för mus men funktionen är någorlunda gömd. För att aktivera stöd för mus får vi bege oss till Inställningar - Hjälpmedel - Tryck - Slå på AssistiveTouch - scrolla ned till enheter och anslut sedan musen. Om ni planerar att använda en mus med sladd så kan vi säga att det är iPad Pro med USB-C som gäller då lightningkontakten på andra iPads ofta inte orkar ge tillräckligt med ström till mössen, så på iPads med lightning bör med fördel användas med en Bluetooth-mus.

Apple Arcade blir ännu bättre med kontroll

Apple Arcade ser redan ut att bli en succé och vi har testat många av spelen som erbjuds och de känns verkligen som genomtänkta spel där de inte vill klämma ur så mycket pengar som möjligt från spelaren. Men ska vi vara helt ärliga så är det ingen trevlig upplevelse att spela med touchkontroller i många av spelen och detta går nu att lösa med en Xbox One eller PlayStation 4-kontroll.

För att koppla ihop din PlayStation 4 kontroll med din iPad trycker du på PlayStation Home-knappen och Share-knappen samtidigt tills lampan längst fram på din kontroll blinkar till. Bege dig sedan till inställningar på din iPad, klicka på Bluetooth och tryck på DUALSHOCK 4 Wireless Controller för att para enheten, sen är det klart.

Har du en Xbox One kontroll så krävs det att du har en kontroll med modellnamnet 1708. Detta går att kontrollera genom att ta bort batteriluckan på baksidan. Det går även att kolla om du har nya kontrollen genom att titta om du har ett hörlursuttag i botten av kontrollen, har du en äldre modell så går det inte att koppla ihop kontrollen till din iPad. För att ansluta startar du kontrollen och trycker på anslutningsknappen i toppen på din kontroll. Gå sedan in i inställningar, Bluetooth och klicka på Xbox Wireless Controller.

  • Andra bra funktioner som är värda att nämna:

  • Ladda ned typsnitt från App Store som sedan går att använda i dina appar

  • Appen Filer har nu en dedikerad app för nedladdade filer, vi kan se mer metadata och skapa lokala mappar på din iPad, anslut till en filserver och komprimera och extrahera filer

  • Safari visar automatiskt webbsidor som de ser ut på en dator, de är inte längre mobilanpassade

  • All historik i Safari samt öppnade flikar som synkas med iCloud är skyddade av punkt-till-punkt-kryptering

  • Apple Pencil har tack vare förbättrade algoritmer nu en fördröjning på nio millisekunder

  • Omgjord verktygspalett till Apple Pencil med nytt utseende och funktioner

  • Ta en skärmdump av en webbsida, ett helt mail eller ett dokument oavsett om hela syns på skärmen

  • Det digitala tangentbordet går nu att nypa ihop för att göra mindre eller flytta runt på skärmen

Detta är självklart inte allt och mycket av det som kom till iOS 13 kom även till iPadOS så som Dark Mode som ni kan se i videon ovan. Vill ni läsa om alla dessa förändringar kan ni göra det i vår summering av iOS 13.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
7 svar

Apple har tagit ännu ett steg fram för sina kunders integritet och säkerhet i deras senaste iPad Pro som lanserades för ungefär en vecka sedan.

Det har länge talats om vad Apples kommande telefon med en lite lägre prislapp ska heta men nu verkar Apple själva ha rätat ut alla frågetecken.

Apple Watch är ju en trevlig produkt för att hålla lite extra koll på hälsan och att man rör sig tillräckligt och nu ser en barnversion av aktivitetsringarna vara på ingång.

Ingen vet nog riktigt hur säkerheten kring Apples prototyper ser ut men vi kan tänka oss att det inte är helt lätt att ta sig in i rätt rum för att få en inblick i framtiden.

Har du legat på sidan i sängen och fipplat med mobilen och stört dig på att Safari helt plötsligt lägger sig i landskapsläge? Det kan vara ett minne blott i framtiden.

LG ser ut att ge sina äldre flaggskepps-modeller från 2018 lite kärlek i höst i form av AirPlay 2 och HomeKit-stöd.