watchOS 6 - Apple Watch blir mer självständig

Bredvid iOS 13 till iPhone uppdateras även Apple Watch med watchOS 6 till de flesta modeller.

Nya urtavlor

Vi har länge hoppats på att Apple ska släppa urtavlorna fria och låta utvecklare tillverka dessa till de stora massorna men riktigt där är vi inte än. Däremot så bjuder watchOS 6 på fem nya urtavlor som heter California, Gradient, Solar Dial, Modular Compact och Numerals. Den sistnämnda (Numerals) som ni även ser i bilden nedan kommer till äldre Apple Watch-modeller, men resterande är exklusiva till Series 4 och 5.

Apple Watch slår sig fri

En av de större förändringarna med watchOS 6 är att Apple Watch blir allt mindre beroende av iPhone. Apple Watch kommer numera ha en fristående App Store som vi kommer åt direkt från klockan och apparna laddas även ned direkt till den. Apple har även meddelat att från och med april 2020 så måste alla nya och gamla appar ha byggts med watchOS 6 SDK. Det kommer att göra att vi förhoppningsvis får bättre optimerade appar framöver. När nya versioner av watchOS lanseras så kommer vi även kunna uppdatera dessa direkt via klockan och inte behöva gå via vår iPhone.

Vi får både nya och "gamla" appar

Vi får även besök av ett par appar som vi har haft på våra telefoner under längre tid men även ett par nya. Först ut så hittar kalkylatorn in i Apple Watch och den kommer även utrustad med en funktion så vi snabbt kan räkna ut hur mycket dricks vi bör ge på restaurangbesöket. Röstmemo har hittat in i klockan och likaså en dedikerad app för ljudböcker samt påminnelser. När det kommer till helt nya appar så bjuds det på en ny app som kommer varna så vi inte skadar våra öron. Appen håller koll på ljudnivån i vår omgivning och om ljudet är för högt varnar klockan oss för att det kan vara skadligt för öronen. Sist ut har en app där alla kvinnor kan hålla koll på sin menstruationscykel genom att logga hur rikliga blödningar det har varit, symptom som huvudvärk och mensvärk och all data visas sedan i ett diagram. Efter en tids användning kan appen visa när mensen bör komma och under vilken period man är som mest fertil.

Håll koll på när träningen börjar mattas av

Efter varje nyårsafton brukar varenda gym jubla av lycka då antalet nya kunder brukar öka dramatiskt. För många så mattas den intensiva träningen från nyårslöftet av efter någon eller några månader och nu kan vi få hjälp att hålla träningen igång. Apple Watch kommer numera hålla koll på våra trender och i Aktivitets-appen på iPhone visas genomsnittet för de senaste 90 dagarna samt ett långsiktigt genomsnitt från de senaste 365 dagarna. Där kan vi överskådligt se om träningen går framåt eller om vi behöver lägga i en högre växel.

För att kunna installera watchOS 6 krävs det att du först uppdaterar din iPhone till iOS 13 och watchOS 6 stöds till följande modeller:

  • Apple Watch Series 1

  • Apple Watch Series 2

  • Apple Watch Series 3

  • Apple Watch Series 4

  • Apple Watch Series 5

Apple har även meddelat att watchOS 6 kommer att vara tillgängligt till alla modeller förutom Series 1 och 2 idag. Det krävs lite mer jobb med de äldre klockorna och watchOS 6 kommer skeppas ut till dessa någon gång under året.

Ett stort tack till Mathias Severyd som bistod med bilder.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
52 svar

Nu är det inte långt kvar tills Apple lanserar sin största satsning på länge och beger sig in i streamingkriget med Apple TV+.

Det har ryktats om att Apple har arbetat på ett par AR-glasögon i flera år och nu säger den erfarne Apple-läckaren Mark Gurman att de kommer 2020.

Det har ryktats om en MacBook Pro med 16 tumsskärm länge och nu har de första riktiga bevisen för att datorn existeras dykt upp av ingen mindre än Apple själva.

China Economic Daily påstår sig ha information om att Apple kommer att lansera sin "Pro"-version av AirPods i slutet av oktober.

Apple Pay har gjort livet lättare för många Apple-användare och att hala upp plånboken behövs allt mer sällan.

Apple brukar titt som tätt släppa lite siffror där de visar hur många som har installerat deras nya versioner av sina operativsystem till iPhone och iPad och nu har de släppt siffror för iOS 13 och iPadOS.