Recension: Sonos Move slår sig fri

I flera år har Sonos kunder bett om en batteridriven högtalare och nu har Sonos lyssnat och gett oss Sonos Move - men är det högtalaren som vi har väntat på?

En design som vi känner igen

Vid första anblick så ser Move ut som en Sonos One på steroider då den är bredare och högre än sitt lillasyskon, som vi numera får kalla One-högtalaren.

Den har samma moderna design som Sonos andra nyare högtalare där vi på toppen möts av touchkontroller för att höja och sänka volymen, byta låt och stoppa och starta musiken. På baksidan av enheten har vi tre fysiska knappar, en on/off-knapp, en knapp som byter mellan WiFi- och Bluetooth samt en synk-knapp. I botten av högtalaren hittar vi ett material vi inte är riktigt lika vana att se och det är gummi. Bakom gummit sitter det utbytbara batteriet som ger oss en speltid på upp till 10 timmar.

Att kalibrera en högtalare placerad i ett träd var en ny upplevelse

Ni som har Sonos-högtalare vet att Trueplay är en trevlig funktion där vi med hjälp av vår iPhone kan kalibrera högtalaren efter rummet den befinner sig i. När själva kalibreringen görs ska man sakta gå runt i rummet och vifta med sin iPhone och som tur är flyttas inte högtalarna hemma speciellt ofta, så detta är en process man inte gör många gånger. När det kommer till Move där syftet faktiskt är att ta med sig sin högtalare till olika delar av huset eller världen för den delen så blir det lite mer problematiskt att alltid stå och vifta med telefonen. Detta har Sonos löst med något som heter Automatic Trueplay. Precis som namnet avslöjar så görs kalibreringen helt automatiskt. Sonos Move är utrustad med sensorer som känner av när högtalaren lyfts upp och så fort den har placerats och står still så startas kalibreringen automatiskt medans musiken är igång. Vi har tagit med oss Move och testat kalibreringen i allt från bilen till en öppen äng och det märks verkligen skillnad när kalibreringen är klar.

Move är fullspäckad med funktioner

Move kommer utrustad med alla funktioner som vi kan förvänta oss från en modern Sonos-högtalare. Vi har stöd för Google Assistant, Amazon Alexa (ej officiellt lanserat i Sverige), AirPlay 2 och Trueplay. Med i kartongen till Move får vi en docka som högtalaren placeras i när den är i hemmet där den får ström och batteriet även laddas upp. Skulle vi få slut på batteri på filten ute på stranden så har Move även en USB-C-port där vi kan ladda upp den med hjälp av en powerbank. Den har även en IP56-klassificering vilket innebär att den klarar regn, snö, låga temperaturer, höga temperaturer, damm och fall från lägre höjder. Om vi tar med oss Move ut så trycker vi på WiFi/Bluetooth-knappen på baksidan av enheten och kopplar upp den mot telefonen, samma process gör vi när vi kommer hem igen.

Det viktigaste är ju ändå ljudet

Att vi kan kalibrera högtalaren i skogen och och har massvis av funktioner spelar ju mindre roll om det är så att högtalaren inte låter bra. Så är inte fallet med Move utan vi bjuds på en djup bas med fylligt och brett ljud. Bakom gallret så hittar vi två digitala klass-D-förstärkare, en nedåtriktad diskant, en midwoofer och fjärrfältsmikrofoner för brusreducering och röstassistenter. Vi hade först planerat att göra ett blindtest mellan Sonos One och Move men vi insåg snabbt att det inte behövdes. Att Move levererar bättre på samtliga punkter råder det inga tvivel om och om vi ska jämföra den med någon av Sonos andra högtalare så skulle vi nog våga påstå att den låter snäppet bättre än Play:3.

Så lyder domen

Sonos har återigen visat att de kan det här med att skapa produkter som imponerar och det numera automatiska Trueplay-läget är ingen gimmick utan gör verkligen skillnad. Högtalaren väger tre kilo inklusive batteriet och det känns helt klart av i ryggsäcken, men när vi sitter runt lägerelden så är det värt det. Priset för Sonos är 4 499 kronor och det kan anses vara lite i överkant, men samtidigt får vi en högtalare som låter bättre än Sonos One, går att ha med sina befintliga Sonos-högtalare och ta med ut och lyssna på musik var vi än befinner oss. Det går inte att använda röstassisterna på Move i Bluetooth-läge och det går inte heller att använda mikrofonerna om det skulle ringa på telefonen. Det går inte att köpa två Move och koppla upp dessa via Bluetooth för att få stereoljud men det går däremot på WiFi. Vi tycker även att gummilisten som skyddar batteriet drar till sig lite väl mycket smuts och är svårt att hålla rent, men utöver det kan vi inte komma på fler negativa saker om högtalaren. Äger du inga Sonos-högtalare idag så skulle vi nog ändå säga att det är bättre att titta på andra alternativ men är du redan inne i ekosystemet så är Move ett måste om du vill ha något extra med dig ut i naturen.

Sonos Move börjar säljas den 24 september.

Affiliateannons: Köp Sonos Move hos Hi-Fi-klubben.