Det går inte längre att se batterihälsa om du byter ditt batteri själv eller hos tredjepart

Apple har i den senaste iOS 12 och iOS 13 betan lagt in en mjukvaruspärr som gör att batterihälsa inte går att se om batteriet är bytt av dig själv eller någon tredjepart.

Om du har en iPhone XS, iPhone XS Max eller iPhone XR och har bytt ditt batteri själv eller hos en icke auktoriserad mobilreparatör kommer du inte längre kunna se batteriets hälsa. Du kommer då mötas av en informationsruta där det står:

”Important Battery Message. Unable to verify this iPhone has a genuine Apple battery. Health information not available for this battery.”

Meddelandet dyker upp även om du har ett originalbatteri hos Apple och det enda sättet att se batterihälsa igen är att boka en tid hos Apple och låta dem byta ut det. Det är YouTube-kanalen The Art of Repair som står för upptäckten och iPhone-modellerna ovan har en microcontroller från Texas Instruments som känner av om Apple har bytt batteriet samt om det är original eller inte.

Det här är inte första gången användare som har bytt batteriet hos någon annan än Apple har stött på problem då vi senast hade error 53 som drabbade iPhone 6 användare. Efter en iOS-uppdatering så blev deras telefoner brickade och i iTunes fick de ett meddelade att enheten inte går att återställa på grund av error 53. Enligt Apple var error 53 avsedd för att förhindra skadliga tredjepartskomponenter från att skada användares telefoner. Efter mycket skriverier i media skickade Apple ut en uppdatering som gjorde att telefonerna gick att använda igen.

Så om du har en iPhone XS, XS Max eller XR så är det bra att ha i bakhuvudet att om du byter batteriet själv eller hos en butik som inte är auktoriserad så kommer batterihälsa framöver inte att fungera.

Källa iFixIt