Apple ger svar på tal till Spotify

I mars gick Spotify till EUs konkurrenskommissionär för konkurrenshämmande verksamhet då de anser att Apple kontrollerar villkoren för App Store alldeles för hårt och hämmar innovationen.

Apple har nu lämnat sin syn på saken och passar på att meddela att Spotify bara betalar en avgift på 15% för 0,5% av sina betalande kunder. Totalt rör det sig om 680 000 kunder som har registrerat sitt abonnemang hos Spotify mellan 2014 till 2016. Spotify har idag över 100 miljoner betalande kunder så det är en väldigt liten del kunder det handlar om.

Spotify har i ett tidigare uttalande sagt:

Apple requires that certain apps pay a 30% fee for use of their in-app purchase system (IAP) – as is their prerogative. However, the reality is that the rules are not applied evenly across the board. Does Uber pay it? No. Deliveroo? No. Does Apple Music pay it? No. So Apple gives the advantage to its own services.

Att Uber eller Deliveroo inte betalar en avgift på 30% beror på att avgiften enbart betalas av de som levererar en digital vara, inte en fysisk vara eller tjänst. Därav betalar varken Uber eller Deliveroo avgiften. Apple skriver även att de inte anser att de har en dominerande position i Europa då iPhone har en marknadsandel på ca 20 procent. Även Apple Music har ungefär hälften så många många betalande kunder som Spotify i Europa.

Nu när EUs konkurrenskommissionär har fått Apples svar så får vi se om de väljer att gå vidare med ärendet eller lägger ned det.

Via Handelsblatt

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
4 svar
Clean my mac!

Mophie fortsätter bredda sin portfölj och har nu lanserat en ny trådlös laddplatta, två billaddare och en rad olika USB-kablar.

Spelutvecklaren Thatgamecompany har nu släppt sitt spel Sky: Children of the Light som först visades upp till Apple TV 2017.

Snart kommer det förmodligen bli mer trångt än vanligt på IKEA-varuhus runt om i världen då de har två intressanta produkter på ingång.

Clean my mac!

Apple uppmärksammade idag internationella emojidagen genom att ge oss en förhandstitt på en del av alla nya emojis som kommer att lanseras i höst.

Året var 2015 och Apple lanserade Split View till iPad där användare kunde placera två olika appar bredvid varandra - nu ett par år senare går detta att göra även med Spotify.

Idag släppte Apple en ny beta till utvecklare och det är beta nummer fyra till iOS 13. I uppdateringen bjuds det på en rad förbättringar till funktionen 3D Touch.

Clean my mac!