iPadOS banar vägen för framtiden

Det har varit svårt att tyda vart Apple är och vart de vill komma, men efter WWDC är det tydligare än någonsin när det kommer till iPad.

Vi har sedan WWDC gick av stapeln testat de nya betorna till Apples olika produkter och de visar tydligt Apples riktning de kommande åren. En av de mest otydliga produkterna i Apples sortiment har faktiskt varit iPad.

Apple har sedan iPad Pro lanserades släppt en drös med reklamfilmer där bolaget lyfter fram iPad Pro som en enhet för proffsen, som ersätter en dator och kan det mesta. Riktigt så har det inte varit för alla. Arbetar du i en nischad branch så kan det säkert gå men för de flesta är det svårt eller till och med omöjligt att lägga sin dator på hyllan och använda iPad fullt ut.

Det bästa beslutet Apple har gjort gällande iPad är att gå från iOS till iPadOS och visa sina kunder att de har ett ordentligt fokus på iPad. De splittrar banden mellan iPhone och iPad och det känns inte längre som att vi använder en gigantisk iPhone. Hemskärmen är bättre optimerad, vi har stöd för USB-stickor och hårddiskar, vi har en betydligt mer avancerat Safari, filer är förbättrat och vi har stöd för mus. Listan med saker som är nytt går att göra lång men detta är första gången jag personligen har känt att gå över till iPad Pro helt och hållet är lättare än någonsin.

Vi kommer även i höst se att utvecklare enkelt kan porta sina iPad-appar till macOS och detta visar också på ett starkare band mellan Apples datorer och iPads. Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen av iPadOS och frågan är om vi inom kort kommer att se fullversioner av Final Cut Pro och andra redigeringsprogram. Men det vi kan konstatera är att Apple inte på några sätt har gett upp på iPad utan det känns verkligen som de har lagt i en högre växel och lyssnat på mycket av det som kunderna har saknat. De ställs dock inför en utmaning och det är att linjen börjar bli tunnare mellan deras datorer och iPad och det kan lätt bli så att Apple börjar konkurrera med sina egna produkter.

iPadOS finns som öppen beta redan idag, men vill man vänta på en stabil version så kommer den i skarp version nu i september. Nedan kan ni se när vi gick igenom alla nyheter i iPadOS:

Skriven av Marcus Attefors
Clean my mac!

Precis som förra året ser det ut som att Apple har planer på att lansera totalt tre iPhone-modeller i höst. En uppföljare till iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR.

Det har länge ryktats om en ny MacBook Pro med 16-tums skärm och nu påstår sig Economic Daily News ha en källa som vet när den släpps.

Tidigare i år lanserade LG sina första TV-modeller som skulle få stöd för AirPlay 2 och HomeKit och nästa vecka kommer uppdateringen som gör det möjligt börja rullas ut.

Clean my mac!

Det ryktas nu att Apple är nära att köpa hela Intels division som arbetar med att ta fram chip till telefoner.

Slack har idag rullat ut en stor uppdatering till macOS och Windows där de helt att fokuserat på optimeringar och gjort programmet mindre resurskrävande.

Apple har idag släppt iOs 12.4 och watchOS 5.3 som ni nu kan uppdatera till och Walkie-Talkie-funktionen till Apple Watch är åter igång.

Clean my mac!