iOS 13 - en mörk historia

Dark Mode kommer till iOS men också ännu fler lager av säkerhet och visuell produktivitet.

Med iOS 13 kommer lanseras mörkt läge för dig som gillar saker och ting svart eller bara vill spara batteri - Dark Mode gäller hela systemet och alla Apples appar. Mörkt är det däremot inte på säkerhetsfronten där Apple nu lanserar stöd för kameror i HomeKit där videoströmmen aldrig når tillverkarna, dessa sparas under 10 dagar i iCloud,

Andra säkerhetsfunktioner är möjligheten att logga in med sitt Apple ID på andra sajter och appar om utvecklarna väljer att implementera detta. Slumpässiga individuella epostadresser kan skapas för tjänster och appar så vi slipper ge ut vår riktiga.

I vanlig ordning får vi vara med om ökad prestanda där Face ID nu blir 30% snabbare att använda för att låsa upp mobilen. Appar kan göras närmare 50% mindre i App Store och uppdateringarna ännu mindre än så.

Bland apparna förbättras Påminnelser där vi kan dela påminnelser med andra personer. Strålande när mjölkinköpen skall delegeras. Amerikaner får helt nya detaljerade kartor i Apple Maps i slutet av året. Vi andra får vänta.

iMessage blir mer likt Facebook Messenger och du kan bland annat lägga in en egen bild eller animoji som en form av profil.

Kameran ihop med video och bildbehandling får betydande kärlek i form av fler effekter samt möjlighet att redigera så mycket mer i Bild-appen inklusive färgkorrigering av videos. Organiseringen blir mer automatiskt och den tar automatiskt bort dubbletter med mera.

AirPods ihop med Siri kommer kunna läsa upp SMS:en rakt i öronen när de kommer in.

Andra roliga nyheter är ett uppdaterat CarPlay och att HomePod kommer lära sig känna igen familjemedlemar och kan läsa upp deras respektive kalendrar.

Slutligen blir shortcuts mer avancerat med fler funktioner.

Följande iPhones blir kompatibla med iOS 13.
iPhone XS Max
iPhone XS
iPhone XR
iPhone X
iPhone 8 Plus
iPhone 8
iPhone 7 Plus
iPhone 7
iPhone 6s Plus
iPhone 6s
iPhone SE

Men inte

iPhone 5s
iPhone 6
iPhone 6 Plus

Läs mer om iOS 13 hos Apple.com.

Skriven av Peter Esse

Apple Watch är en fantastiskt trevlig produkt att ha på armen för att styra sitt smarta hem, logga träning och mycket mer. Men att skriva in text på klockan är allt annat än en rolig eller mysig upplevelse.

I det kommande watchOS 6 så kommer du kunna radera en rad olika inbyggda appar på din Apple Watch.

Det är lite som julafton varje gång Apple släpper en beta då det ständigt adderas nya funktioner och förbättringar.

Vi har nog alla råkat betala ett par månader extra för någon digital tjänst som vi inte använder, men i iOS 13 blir det lite lättare att slippa det.

Klassiska Tetris-varianten Dr Mario från Nintendo släpps den 10 juli.

För ungefär 14 år sedan gick Steve Jobs upp på scenen och höll ett rörande tal inför alla avgångsstudenter på Stanford och nu har Tim Cook stått på samma scen och talat.

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE