Så bra är nya Airpods

Den nya versionen av Airpods löser ett antal mindre problem med den tidigare versionen, men lämnar de stora bristerna utan åtgärd. Det är ändå ett par magiskt smidiga hörlurar.

Som många tidigare Apple-produkter blev de trådlösa hörlurarna Airpods bemötta med en hel del skepsis – bland annat kritiserades de för ett högt pris. Men de små vita lurarna blev snabbt en sensation i samma omfattning som de idag ikoniska vita Ipod-hörlurarna med sladd. Gå in i vilken tunnelbanevagn som helst i Stockholm och räkna hur många Airpods-hörlurar du ser.

Med den första uppdateringen var förväntan därmed ganska stor, men vad vi har fått är istället en ganska mild revision snarare än stora paradnummer som aktiv brusreducering, annan form och fler färger. Därför räcker det också med en ganska kort recension; Nya Airpods är bra på samma sätt som de gamla Airpods. De fixar några mindre tillkortakommanden med den gamla modellen, men lämnar de största problemen utan åtgärd.

Nya Airpods lika lätta att älska

Den nya versionen av Airpods kan laddas trådlös, har stöd för "Hej Siri" samt är snabbare tack vare den nya H1-kretsen. De fungerar supersmidigt och låter jättebra, men jag vill ha fler touch-kontroller. De släpper också in ljud från omgivningen.

Fördelar

+ Parkopplas och växlar mellan enheter helt friktionsfritt
+ Hej Siri frigör touchfunktionen på själva lurarna
+ Ljudet är riktigt bra, så länge lurarna sitter i ordentligt

Nackdelar

- Mycket begränsade touch-kontroller
- Siri är inte den skarpaste kniven i lådan
- Går ej att använda i bullriga miljöer

Till att börja med ser nya Airpods exakt likadana ut som de gamla, och de låter också likadant. Ljudet är förvånande bra för storleken, och imponerar både i detaljrikedom och omfång förutsatt att lurarna sitter som de ska i öronen. Apple är numera mästare på att miniatyrisering, och det innefattar också att kräma ut maximalt ljud ur minimala komponenter. Samma trollkonster visar sig i syskonprodukten Homepod, som enligt mig har det klart bästa ljudet i sin klass.

Om Airpods lossnar lite ur öronen försvinner genast den fylliga ljudbilden och blir tunnare. Därför är det tur att Airpods faktiskt sitter riktigt bra i de allra flesta öron, inklusive mina. Om du inte redan är van känns det ovant den första tiden; de ramlar inte ur öronen men det känns som att de ska göra det.

Trådlös laddning, och H1

Den största nyheten har egentligen inte alls med själva hörlurarna att göra, utan med skyddsfodralet. Det har numera stöd för trådlös laddning enligt Qi-standarden. Det betyder att den trådlösa laddaren du köpte på Ikea eller Clas Olsson kommer att fungera fint även till dina Airpods. Vill du köpa ett nytt fodral till dina gamla Airpods går det bra, men fodralet kostar en bra slant och frågan är om det inte är ett bättre val att köpa helt nya Airpods med tillhörande fodral. Batterierna är nämligen små, och de flesta som haft sina Airpods i två år nu upplever märkbart kortare batteritid.

Men när de är nya är batteritiden inget att klaga på. Musik spelar även den nya Airpod-varianten i upp till 5 timmar, och med uppladdning från fodralet nås sammanlagt 24 timmar. Femton minuters laddning räcker fortfarande för 3 timmars speltid. Det här innebär i praktiken att den begränsade batteritiden sällan eller aldrig är ett problem – du laddar helt enkelt med jämna mellanrum. Med stöd för trådlös laddning blir det ännu enklare att bara placera Airpods på en laddningsplatta, och laddningen blir något du aldrig tänker på.

En viss förbättring i batteritiden har skett när det gäller taltid – en timme längre än tidigare modell. Detta är möjligt tack vare den nya kretsen H1 (H för headphones) som Apple utrustat nya Airpods med. Denna ersätter den tidigare W1-kretsen, och optimerar även tiden det tar att ansluta och byta mellan enheter. Det går märkbart snabbare att till exempel ansluta lurarna till sin Iphone, och sedan växla över till en Mac eller Ipad. Att ansluta till telefonsamtal går också snabbare, och som sagt är taltiden lite längre. Fördelarna är också samma sedan tidigare; enheten kan lagras på Icloud och synkar automatiskt mellan alla dina Apple-enheter. Parkopplingen är inget du behöver tänka på överhuvudtaget, vilket alla som använt Airpods tidigare vet.

H1-kretsen möjliggör också hälsningsfrasen "Hej Siri", vilket gör att du inte behöver aktivera Apples röstassistent genom att trycka på lurarna längre. Det är bra, och frigör den funktionen till andra uppgifter. Hej Siri fungerar bra, men tyvärr är Siri själv fortfarande den svaga länken i kedjan. Ett exempel på assistentens fyrkantighet: säg "Hej Siri, nästa sång" och den gör som jag vill. Men säg "Hej Siri, nästa låt" och du får det irriterande nonsens-svaret "Du måste låsa upp din Iphone först".

Det här är också den största bristen med Airpods – både de gamla och de nya. I praktiken finns bara två knappfunktioner på lurarna, och de aktiveras genom att dubbeltrycka på högra eller vänstra luren. För den som är van vid att ha volymreglage och knappar för både spela/paus och nästa/föregående låt tillgänglig på en kontroll är detta väldigt begränsat. Om du vill höja eller sänka volymen får du helt enkelt fiska fram din Iphone ur fickan, använda din Apple Watch på armen eller be Siri om hjälp.

Det irriterande är att problemet skulle gå att lösa. Samsung har gjort det med sina snarlika Galaxy Buds. Där går det att höja eller sänka volymen genom att hålla inne fingret på högra eller vänstra luren. Det är inte den mest exakta kontrollen, men det fungerar. Jag förstår heller inte varför Apple inte möjliggör olika kommandon genom att trycka en eller två gånger på lurarna – det skulle ge dubbelt så många kommandon!

Det sista problemet är också en fördel, beroende på situation. Airpods släpper in gott om ljud från omgivningen, och att lyssna på ett trevligt musikstycke under kollektivtrafikens rusningstimmar går inte. Det här är hörlurar främst gjorda för den tysta avdelningen på SJ-tåget, eller hemma i köket. Samtidigt finns det en uppenbar fördel att kunna gå omkring på gator utan att vara helt avskärmad från omvärlden – bra för den som är rädd att bli påkörd.

Så smidigt det kan bli

Men i slutändan är den nya versionen av Airpods lika magiska som sin föregångare, och det är lätt att förstå varför så många blivit frälsta av hörlurarna makalösa smidighet och busenkla handhavande. Det är verkligen Bluetooth-lurar för den breda massan, och Apple kommer tveklös sälja skeppslaster och åter skeppslaster även av denna uppdaterade modell.

Enligt rykten var den här revisionen från början planerad att komma redan förra året, och en mer ordentlig uppdatering förbereddes för slutet av detta. Som det är nu verkar vi kunna vänta oss ett par riktiga Airpods 2 först 2020, så du som har ett par gamla Airpods kanske föredrar att vänta in dessa. Men om batteritiden börjar bli dålig kan jag tveklöst rekommendera dessa, och om du ännu inte hoppat på Airpods-tåget är det dags att göra det. Smidigare blir det nämligen inte.

Kommentarer
59 svar

Mophie har släppt en batteriladdare som är helt dedikerad till Apples enheter och med denna i packningen på nästa tältresa kan du ladda allt.

Våren börjar titta fram och trots att tekniksläppen har varit få hittills under 2021 så har vi hunnit med en hel del.

Om du är nyfiken på att pröva om gräset är grönare på andra sidan så erbjuder Samsung nu ett sätt att pröva Android i din iPhone.

Dummy-enheter kan vara en indikation på vad vi kommer att få se från Apple och om detta stämmer verkar det som att iPad Mini endast får en intern uppdatering.

Då var det äntligen torsdag och idag har gänget drabbats av förkylningar och är inte i sitt piggaste utförande.

Flera rykten har pekat mot att Apple kan släppa årets iPad Pro i mitten av april och eventuellt kan detta betyda nästa tisdag.