Röststyr inköpslistorna med Icas assistent Monica

Ica har en alldeles egen röstassistent vid namn Monica som via Google Home kan hjälpa dig med att skapa inköpslistor eller tipsa om vad du ska äta till middag. Så här funkar den.

Så här såg "MonICA" ut på 70- och 80-talet, den andra karaktären heter "ICAnder".

Ica var snabbt ute när Googles röstassistent lärde sig svenska förra året – de dammade av sin gamla reklamkaraktär Monica som blivit röstassistent. Monica nås via Google Home-enheter eller via Googles Assistant-app och hon kan användas för att bland annat skapa inköpslistor eller tipsa om recept.

Det går inte i dagsläget att faktiskt köpa sakerna (alltså beställa hem) på inköpslistan via Monica, för att göra det behöver du besöka Icas app eller webbplats. Ica skriver dock att Monica kommer att bli smartare efter hand – så vi får väl se om något sådant tillkommer i framtiden.

Så här pratar du med Monica

För att kunna använda Monica behöver du antingen en Google Home-enhet, Google-appen för Android eller Google Assistent-appen för IOS.

Det första du måste göra är att länka ditt Ica-konto med ditt Google-konto. Det här görs för att Ica ska kunna ge röststyrningstjänsten möjlighet att hämta och ändra i inköpslistorna. Enligt Ica delas inga personuppgifter med Google.

Hur det går till att länka är beroende av hur du pratar med Google.

  • Aktivera Google-assistenten och Monica genom att säga Hej Google, låt mig prata med Ica .

  • Säg något i stil med: Göra en inköpslista

  • Första gången svarar Monica att hon behöver länka ditt Ica-konto till Google.

  • Säg: ja

Via en Google Home-enhet

  • Du får ett kort till Google Home-appen som skickar dig till ica.se där du kan logga in med dina uppgifter.

  • Om du har Google Assistant-appen installerad får du en push-notis (om du tillåter notiser) som skickar dig till ica.se där du kan logga in med dina uppgifter.

Via mobilen

Om du pratar med Googles assistent/Monica via mobilen skickas du också till ica.se för att logga in med dina uppgifter.

När du länkat Ica-kontot till Google är du redo att börja använda Monica.

Exempel på vad du kan göra med Monica

Du kan nu använda Monica för att lägga till eller ta bort saker på din inköpslista hos Ica. Om du har flera så kommer Monica alltid att använda din senaste, det vill säga den som ligger längst upp i din listvy. Du kan också skapa nya listor.

Starta Monica ( Hej Google, jag vill tala med Ica ), och säg exempelvis "Lägg till smör" . Du kan också lägga till flera saker samtidigt: " "Lägg till smör, tomater, Ikaffe" .

Det går också att ta bort saker från listan, säg då exempelvis: "Ta bort ris" .

För att se vad du har på inköpslistan, säg: "Vad har jag på min inköpslista?" eller "Finns havregryn på min inköpslista"

Kanske söker du istället efter middagsinspiration? Det kan Monica också hjälpa till med. Säg: "Vad ska jag äta till middag?" . Monica frågar om du vill äta kött, fisk, kyckling, vego eller en överraskning. Välj ditt svar och därefter om du föredrar rotfrukter, ris eller pasta. Utifrån dina svar skickar Monica receptförslag till din mobil. Därifrån kan du se hela receptet och eventuellt lägga till ingredienserna till inköpslistan.

Gör samma sak med andra affärer/inköpslistor

Är du inte Ica-kund? Vi har inte hittat motsvarande funktionalitet från andra mataffärer som Coop eller Hemköp, men tipsa gärna i kommentarerna nedan om du känner till något liknande som Monica.

Däremot går det så klart alldeles utmärkt att lägga till saker i en inköpslista direkt med Googles assistent eller för den delen med Apples Siri:

  • Google erbjuder bland annat inköpslistor via shopplinglist.google.com som kan delas med andra i familjen. Säg exempelvis: "Lägg till kaffe i min inköpslista" så blir det gjort.

  • Siri kan lägga till saker i Apples egna app Påminnelser som också kan delas med andra i familjen. Säg exempelvis: "Lägg till kaffe i listan Mat" så blir det gjort.

Kommentarer
8 svar

Vi har nog alla råkat betala ett par månader extra för någon digital tjänst som vi inte använder, men i iOS 13 blir det lite lättare att slippa det.

Klassiska Tetris-varianten Dr Mario från Nintendo släpps den 10 juli.

För ungefär 14 år sedan gick Steve Jobs upp på scenen och höll ett rörande tal inför alla avgångsstudenter på Stanford och nu har Tim Cook stått på samma scen och talat.

Höstens iPhone-modeller ser inte ut att få stöd för 5G och nu har den erfarne analytikern Ming-Chi Kuo varit i farten igen.

Något som är väldigt trevligt på iPad är att kunna gå ur Netflix och fortsatt ha en liten ruta där videon spelas medans man gör något annat.

Vad passar inte bättre dessa gråa och regniga dagar än att titta på varenda reklamfilm för iPhone som har gjorts?

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE