Android Q är släppt som beta – så testar du

Nu finns en första betaversion ute av Android Q. Undrar du hur du bär dig åt för att vara med och testa på nyheterna i det kommande operativsystemet har du hittat helt rätt.

Google har nu släppt en första betaversion av Android Q till utvecklare. Det kommer att släppas mellan 3–6 versioner under de kommande månaderna innan operativsystemet släpps till konsumenter under det tredje kvartalet 2019. Är du nyfiken på att prova ska vi gärna assistera dig genom den rätt enkla processen.

Du behöver:

För att kunna testa Android Q redan nu behöver du någon av följande mobiler: Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 eller Pixel 3 XL. Det vill säga valfri Pixel-modell.

Utöver det är det inte svårare än att du går med i Googles betaprogram för Android Q som du hittar här. Om du tidigare betatestat Android P måste du anmäla dig på nytt nu.

Nyheterna är många och stora redan i den här första utvecklarversionen. Ett stort fokus är säkerhet. En sådan förbättring är att du kan begränsa appars förmåga att samla in platsinformation så att det endast kan göras när de är aktiva, likt hur det fungerar i IOS. Du kan också begränsa apparnas åtkomst till mediafiler mer finmaskigt än tidigare.

Systemet ska också begränsa appars förmåga att komma åt känslig data, som EMEI-nummer och serienummer, oavsett vad användaren ger appen åtkomst till. Det finns nu också en ny meny för anslutna mediaenheter som visas när du ansluter exempelvis ett par hörlurar eller högtalare, och denna meny påminner lite om den Samsung använder i One UI.

Droid Life tar sig en närmare till på Android Q.

Appar ska nu också kunna begära åtkomst till vissa inställningspaneler när dessa behövs. Om du exempelvis använder en app för smarta hemmet som behöver vara på samma nätverk som de faktiska prylarna i hemmet kan appen plocka fram inställningsmenyn för just Wifi-nätverk. En app ska på samma sätt kunna hoppa över till andra appar genom detta system för app-genvägar.

Uppe på ytan finns ny ett förbättrat system för gester och flerkörning av appar. Bland annat kan du nu svepa från vänster till höger i en båge från den lilla hemknapps-pluppen längst ner på skärmen för att växla mellan två appar. Du får då se en fullskärmsförhandsvisning av de båda apparna, på ett sätt som påminner om hur det ser ut i IOS med Iphone X/XS. Den här animationen anpassas också efter hur stor båge du drar med tummen. En liten båge ger snabb växling mellan apparna, medan en stor båge tar dig till senaste apparna-menyn.

Här finns också stöd för det nya videoformatet AV1, ett öppet format för 4K-kodning av video som stöds av ett flertal stora teknikföretag. Med detta format ska 4K-video kunna erbjuda samma bildkvalitet som idag men använda 30 procent mindre data. En annan media-relaterad funktion är att anslutna MIDI-musikenheter ska kunna kommunicera med mycket lägre latens än vad som är möjligt med Android 9 och tidigare.

Under huven har Google också introducerat ett nytt system för att starta appar som ska innebära att apparna startar snabbare och konsumerar mindre systemresurser i processen. Det ska också finnas bättre stöd för säker ansiktsupplåsning, men exakt hur denna är förbättrad är vi inte helt på det klara med. Och till sist har stödet för vikbara gränssnitt inte helt otippat förbättrats.

Den första utvecklarbetan är som sagt tillgänglig nu, och i vår forumtråd om önskemål för Android Q har medlemmar redan installerat installerat systemet. Om du gjort detsamma, eller vill ställa frågor till de som betatestar, får du mer än gärna kasta dig in i diskussionen där!

Kommentarer
13 svar
Clean my mac!

Hur skärmen i iPhone X och iPhone XS skulle vara uppbyggd och vilka material som skulle användas var styrt av Apple men så ryktas det inte bli med höstens nya iPhone-modeller.

I den senaste iOS 13 betan som släpptes till utvecklare igår så kan datumet till höstens iPhone-event ha avslöjats.

Mophie har många järn i elden och har byggt upp en bred produktportfölj med många tillbehör till våra olika Apple-prylar. Nu har vi testat deras senaste Qi-laddare och powerbank.

Clean my mac!

Köp iPhone, rädda laxar.

Därför kommer ditt tredjepartsbatteri inte upp under batterihälsa - inte ens om det är Apple-original men bytt utanför systemet.

FAA, motsvarigheten till Luftfartsverket har valt att ge återkallade MacBook Pro-modeller flygförbud.

Clean my mac!