Spotify anmäler Apple till EU

Musiktjänsten Spotify anmäler Apple till EU-kommissionen. Elektronikjätten utnyttjar sin dominerande ställning och ska ha bland annat ha blockerat tjänsten från Siri och Homepod.

Spotify-grundaren och vd:n Daniel Ek skriver i ett blogginlägg att musiktjänsten nu anmäler Apple till EU-kommissionens konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Under flera år har Spotify klagat på hur Apple behandlar dem i bland annat App Store, med tanke på att elektronikjätten också har en egen konkurrerande musiktjänst i form av Apple Music.

"De senaste åren har Apple infört regler kring App Store som med flit begränsar valfriheten och hämmar innovation på bekostnad av användarupplevelsen", skriver Daniel Ek.

Ett av Spotifys främsta klagomål gäller att Apple tar ut 30 procent av intäkterna som tjänsten får från prenumeranter via IOS och App Store (samma gäller andra digitala tjänster som tar betalt för abonnemang via appar på IOS), vilket tvingar Spotify att höja priset över vad Apple Music kostar. Dessutom har Apple begränsningar på hur musiktjänsten får kommunicera med sina användare. I vissa fall får Spotify inte skicka mejl till Apple-användare, enligt Daniel Ek.

Bild: Spotify

Apple agerar enligt Spotify både spelare och domare. Vid flera tillfällen uppger Spotify att Apple ska ha blockerat uppdateringar och att elektronikjätten stängt ute bolagets app från andra plattformar än App Store. Daniel Ek tar upp Siri, Homepod och Apple Watch som exempel. Enligt vd:n har de försökt att lösa sina bekymmer direkt med Apple – men utan framgång.

Den svenska musiktjänsten säger att de inte vill ha någon specialbehandling, men däremot samma behandling som flera andra appar i Apples app-butik. Ek tar upp Uber och Deliveroo som exempel och menar att de slipper att betala 30 procent av sina appars intäkter till Apple.

Spotify får stöd i Apples hemland USA av Elisabeth Warren, som är en av demokraternas primärvalskandidater til nästa års presidentval. Hon gick nyligen ut med att hon vill dela upp de stora tech-bolagen och tog bland annat upp just Apple som hon menar inte kan ha App Store och ha egna appar i butiken.

Källa: Spotify

Läs mer

Kommentarer
11 svar

Att köpa till ett tangentbordsfodral till sin iPad börjar bli en självklarhet och vi har fått testa ZAGGs senaste tillskott på marknaden.

För alla som vill ta med sina äldre högtalaranläggningar in i teknikens nutid kan Belkin snart ha en lösning för att göra dem kompatibla med AirPlay 2.

Skärmkanter krymper och skärmstorlek växer tillsammans med ny skärmteknik är några av nyheterna som förväntas komma med de nya modellerna.

Signify har uppdaterat sin populära fjärrkontroll som är utplacerade i många hem och vars jobb är att styra vår belysning.

Spotify har sedan urminnes tider känns det som ett gratisalternativ där du kan lyssna på musik men med reklaminslag.

Med macOS 10.14 fick vi möjligheten att aktivera automatisk växling mellan ljust och mörkt läge på vår Mac, men nu finns en app som tar det steget längre.