Chromes datasparande fungerar nu även på säkra sidor

Googles system för datasparande webbsurfande har tidigare varit begränsat till osäkrade webbsidor, men det blir det ändring på i Chrome för Android.

Den som surfar med webbläsaren Chrome på sin Android-telefon har säkerligen fått frågan om du vill aktivera datasparande surfande. Med detta aktiverat reduceras mängden data som laddas över din mobila uppkoppling med upp till 90 procent och kan ladda webbsidor dubbelt så snabbt i vissa fall. Detta har dessvärre varit begränsat till okrypterade anslutningar över http, men nu meddelar Chromium-projektet att även säkra anslutningar kan banta datakonsumtionen.

I blogginlägget där nyheten presenteras förklarar Chromium-utvecklarna att Chrome för Android nu ska kunna optimera laddningen av webbsidor som säkras över https. De gör det också klart att endast grundläggande information om de webbsidor som ska optimeras skickas till Google. Detta innefattar bara själva webbadressen, och ingen information om innehållet, webbkakor eller inloggningsuppgifter skickas vidare till Google.

De är också tydliga med att de allra mest ingående optimeringarna endast används för extremt långsamma uppkopplingar, så vi kan endast vänta oss att se de största optimeringarna när vi är i utkanten av en mobil uppkoppling där svarstiderna är så långsamma och bandbredden så låg att läget aktiveras. Inte särskilt sannolikt i Sverige där täckning och hastigheter generellt sett är väldigt god, men trevligt att veta att möjligheten finns när krisen uppstår.

Optimering av säkra uppkopplingar över https ska tillkomma i version 73 av Chrome för Android. I dagsläget stöds inte funktionen i IOS-versionen av Chrome, men förhoppningsvis tillkommer det framöver. Detta läge stöds inte heller i Chrome för datorer i skrivande stund. Men för dig som är Android-användare finns det goda anledningar att aktivera databesparande läget nu, det påverkar inte prestanda och det kan spara in på din månatliga datamängd.

Källa: Chromium Blog

Clean my mac!

Hur skärmen i iPhone X och iPhone XS skulle vara uppbyggd och vilka material som skulle användas var styrt av Apple men så ryktas det inte bli med höstens nya iPhone-modeller.

I den senaste iOS 13 betan som släpptes till utvecklare igår så kan datumet till höstens iPhone-event ha avslöjats.

Mophie har många järn i elden och har byggt upp en bred produktportfölj med många tillbehör till våra olika Apple-prylar. Nu har vi testat deras senaste Qi-laddare och powerbank.

Clean my mac!

Köp iPhone, rädda laxar.

Därför kommer ditt tredjepartsbatteri inte upp under batterihälsa - inte ens om det är Apple-original men bytt utanför systemet.

FAA, motsvarigheten till Luftfartsverket har valt att ge återkallade MacBook Pro-modeller flygförbud.

Clean my mac!