Facebook ska värna integritet, lovar Mark Zuckerberg

Under de kommande åren ska Facebook byta inriktning och fokusera mer på integritet och att värna privatlivet, skriver vd:n och grundaren Mark Zuckerberg i ett inlägg.

Efter ett antal skandaler i media kring hur Facebook hanterar användardata skriver grundaren och vd:n Mark Zuckerberg i ett nytt inlägg på tjänsten om hur Facebook ska byta kurs och bli mer integritetsfokuserat.

Zuckerberg skriver att hans fokus under de senaste åren har varit att identifiera och förstå Facebooks största utmaningar.

"Vi ser att privata meddelanden, kortlivade storys och små grupper är de snabbast växande områdena för online-kommunikation. Det finns flera anledningar till detta. Många föredrar att kommunicera mer intimt en och en, eller med ett fåtal vänner. Människor är mer försiktiga med att skapa ett permanent arkiv över vad de delat. Och vi alla förväntar oss att kunna göra saker som betalningar privat och säkert."

I inlägget går vd:n sedan igenom pelarna som framtidens Facebook ska vila på:

  • Privata meddelanden: människor ska ha enkla, intima ställen med tydlig kontroll över vem som kan kommunicera med dem och känna trygghet i att ingen annan kan se vad de delar.

  • Kryptering: människors privata konversationer ska vara säkra. Kryptering från ände-till-ände hindrar alla – inklusive Facebook själva – från att se vad användare delar på plattformen.

  • Minskad beständighet: människor ska kunna vara sig själva. Det som delas ska inte kunna skada dem längre fram. Facebook ska inte spara meddelanden eller storys längre än nödvändigt, eller längre än vad användarna vill.

  • Säkerhet: användarna ska kunna förvänta sig att Facebook gör allt för att hålla dem säkra på plattformens tjänster.

  • Kompatibilitet: användarna ska kunna använda alla plattformens appar för att nå sina vänner och de ska kunna kommunicera över nätverk lätt och säkert.

  • Säker datalagring: användarna ska förvänta sig att Facebook inte lagrar känslig data i länder med svagt skydd för mänskliga rättigheter som integritet och yttrandefrihet.

Mark Zuckerberg skriver också att han förstår att många människor inte tror att det sociala nätverket kan eller vill bygga en plattform för privat delning – eftersom de "uppriktigt sagt inte har ett starkt rykte av att bygga tjänster som skyddar privatlivet", och historiskt har de fokuserat på verktyg för öppen delning.

"Men vi har gång på gång bevisat att vi kan bygga tjänster som människor verkligen vill ha – inklusive privata meddelanden och storys.

Förändringarna ska enligt Zuckerberg märkas på Facebook under de kommande åren. Plattformens tjänster ska byggas om kring de här pelarna och att Facebook kommer att konsultera med experter för att ta den bästa vägen framåt. Förändringarna kommer inte att ske bakom stängda dörrar, utan öppet och samarbetsvilligt.

Källa: Facebook

Läs mer:

Skriven av Ida Blix

Vi har alla ställt oss frågan "vad är det här för låt?", den frågan har Shazam fått 50 miljarder gånger.

Äntligen torsdag igen och ett nytt avsnitt av allas favoritpodd Macradion finns nu att avnjutas i valfri poddspelare.

Ett förslag ligger nu på bordet hos kongressen där utgången kan betyda slutet för förinstallerade appar på våra smartphones.

Den ZAGG-ägda skärmskyddtillverkaren InvisibleShield lanserar nu ett skärmskydd som känns som papper mot Apple Pencil-toppen.

Under WWDC presenterade äntligen Apple möjligheten för tredjepartstillverkare att implementera Siri i deras produkter men redan nu klagar Sonos på den efterlängtade funktionen.

Tycker du inte om att ha teknik framme men kanske ändå vill ha högtalare i hemmet så kan IKEA och Sonos ha lösningen.