Böjbart glas är på gång

Inom några år kan dagens vikbara skärmar täckas av lika vikbart glas, som nu är under utveckling hos Corning.

Corning heter tillverkaren som idag tillhandahåller reptåligt glas under namnet Gorilla Glass till mobiltillverkare så som Apple och Samsung. I en intervju med tidskriften Wired avslöjar nu Corning att de arbetar på ett skyddsglas som är så tunt att det ska kunna böjas utan att gå sönder.

Detta skulle innebära att de vikbara bildskärmar som nu börjar dyka upp i produkter som Samsung Galaxy Fold och Huawei Mate X framöver kommer kunna täckas av skyddsglas. Både Mate X och Galaxy Fold använder istället plast för att skydda bildskärmen, vilket väcker frågor om hur känsliga produkterna är för repor.

Corning siktar på 0,1 millimeter tjockt glas Corning siktar på att framställa glass som endast är 0,1 millimeter tjockt. Det skulle inte bara göra det möjligt att böja glaset, utan skulle även kunna göra mobiltelefonerna i sig tunnare. Utmaningen är att åstadkomma tunt glas som kan böjas och tål tryck, men som fortfarande är tåligt mot stötar till exempel om enheten tappas i marken.

Redan idag erbjuder Corning en produkt som kallas Willow Glass, som är böjbart och kan rullas upp som en pappersrulle. Denna teknologi är tyvärr inte möjlig att använda för mobilskärmar, eftersom glaset måste doppas i saltlösning för att bli böjligt. Det skulle förstöra de kretsar som måste finnas i glaset till en mobilskärm.

Apple har inte visat någon produkt med vikbar skärm ännu, men registrerade patent visar att företaget åtminstone forskar på en sådan produkt. Apple investerade också 200 miljoner dollar motsvarande 1,8 miljarder kronor i Corning 2017 för att stötta företagets forskning i utveckling. Om nu vikbart mobilglas blir verklighet kan alltså Apple vara bland de första som får tillgång till tekniken.

Källa: Wired

Läs mer:

Kommentarer
3 svar

Tillbehörstillverkaren Satechi ligger inte på latsidan och visar nu upp en rad nya smarta tillbehör.

Apple Silicon är på mångas läppar just nu och många är imponerade över dess prestanda och vissa bolag kanske till och med känner sig lite hotade?

Många är vi som än idag saknar alla portar som fanns på MacBook Pro innan de gick över till USB-C men det kan det bli ändring på.

Mark Gurman har släppt en artikel som skvallrar om både pris och funktioner för Apples VR headset. Även om priset verkar bli saftigt kan den komma med mer kraft än Apples chip M1.

Har du drömt om att kunna köra macOS på din iPad? Just detta har en person lyckats med men det flyter inte på så bra.

Våra barn är det mest ovärderliga vi har och tack vare tekniken kan vi hålla lite bättre koll på de små liven när de inte är i närheten av oss.