Våra första intryck

Nokia 9 är kameratelefonen som alltid är redo

Vi har nu fått titta närmare på Nokia 9 Pureview. De fem kamerorna hjälps alltid åt med att väva samman en så bra bild som möjligt, och du kan välja om den alltid ska vara redo att ta djupinformation för bokeh-effekten.

Inför MWC19 har intresset för Nokia 9 Pureview varit stort, och det mesta av intresset har handlat om vad företaget egentligen gör med alla de där kamerorna. Vi har besökt HMD Globals lilla utomhus-by här på mässan för att få klarhet i detta, och lösningen är onekligen mycket intressant.

När du fotograferar med Nokia 9 Pureview används alla fem kamerorna för att ta bilder som slås ihop till en 60 megapixel stor bild. Bilden kombinerar färginformation från två RGB-kameror och svartvita bilder från de tre monokroma kamerorna för att skapa en bild som ger bra färgåtergivning med HDR-fotografering, samtidigt som detaljerna i bilderna håller sig skarpa. Nokias representant berättar att detta bygger på en kombination av bildkretsarna i Qualcomm Snapdragon 845 i kombination med en specialiserad krets, en så kallad ASIC, och teknik från ett företag som heter Light.

Om du bara vill ta svartvita bilder kan du välja detta i det monokroma läget i kamera-appen. Då används bara bilder från de tre monokroma kamerorna, men i alla andra sammanhang används alla fem kameror. En intressant egenskap med normalfoto-läget är att du kan välja att aktivera att kameran alltid ska fånga djupinformation. Det innebär att kameran måste bearbeta fotot någon sekund längre än i normala fall, men fördelen är att du kan applicera bokeh-effekten (eller porträttfoto om man så vill) på alla bilder.

En annan egenskap som skiljer sig från konkurrenterna är att Nokia 9 Pureview inte använder ett speciellt natt-läge för fotografi i mörka omgivningar. Här används istället de tre monokroma kamerorna för att släppa in mycket ljus i alla situationer, och RGB-kamerorna för att hantera de färger och ljuskällor som faktiskt finns i bilden. Det innebär att de inte använder knep som lång exponering, likt Huawei och Honor använder, för att kunna släppa in mycket ljus under lång tid.

I teorin innebär det att Nokia 9 Pureview inte får de problem med att objekt i rörelse blir suddiga, vilket är ett problem med telefoner som använder sig av just lång exponering. I de exempelbilder som Nokias representant visade upp i montern var resultatet onekligen imponerande, med gott om detaljer i bilderna även i scener med stor variation i färger och upplysta och mörka partier. Vi måste naturligtvis testa på detta själva för att kunna tycka till om hur det fungerar i praktiken, men utifrån det vi fick se här finns det stor potential för en lyckad kameralösning här.

Nokia 9 Pureview lovar gott, och kommer inte bränna ett allt för stort hål i din plånbok. Prislappen börjar vid 6 490 kronor vilket placerar den i samma prisklass som Oneplus och Honor. Telefonen kan förbokas hos utvalda svenska återförsäljare någon gång den här veckan, och allmän tillgänglighet på svenska marknaden blir någon gång i mars. Likt tidigare Nokia-telefoner ingår den i Android One-programmet, vilket i det här fallet innebär en ren Android 9-installation med två års uppdateringar garanterat.

Kommentarer
7 svar

Mophie har släppt en batteriladdare som är helt dedikerad till Apples enheter och med denna i packningen på nästa tältresa kan du ladda allt.

Våren börjar titta fram och trots att tekniksläppen har varit få hittills under 2021 så har vi hunnit med en hel del.

Om du är nyfiken på att pröva om gräset är grönare på andra sidan så erbjuder Samsung nu ett sätt att pröva Android i din iPhone.

Dummy-enheter kan vara en indikation på vad vi kommer att få se från Apple och om detta stämmer verkar det som att iPad Mini endast får en intern uppdatering.

Då var det äntligen torsdag och idag har gänget drabbats av förkylningar och är inte i sitt piggaste utförande.

Flera rykten har pekat mot att Apple kan släppa årets iPad Pro i mitten av april och eventuellt kan detta betyda nästa tisdag.