Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Våra första intryck

Nokia 9 är kameratelefonen som alltid är redo

Vi har nu fått titta närmare på Nokia 9 Pureview. De fem kamerorna hjälps alltid åt med att väva samman en så bra bild som möjligt, och du kan välja om den alltid ska vara redo att ta djupinformation för bokeh-effekten.

Inför MWC19 har intresset för Nokia 9 Pureview varit stort, och det mesta av intresset har handlat om vad företaget egentligen gör med alla de där kamerorna. Vi har besökt HMD Globals lilla utomhus-by här på mässan för att få klarhet i detta, och lösningen är onekligen mycket intressant.

När du fotograferar med Nokia 9 Pureview används alla fem kamerorna för att ta bilder som slås ihop till en 60 megapixel stor bild. Bilden kombinerar färginformation från två RGB-kameror och svartvita bilder från de tre monokroma kamerorna för att skapa en bild som ger bra färgåtergivning med HDR-fotografering, samtidigt som detaljerna i bilderna håller sig skarpa. Nokias representant berättar att detta bygger på en kombination av bildkretsarna i Qualcomm Snapdragon 845 i kombination med en specialiserad krets, en så kallad ASIC, och teknik från ett företag som heter Light.

Om du bara vill ta svartvita bilder kan du välja detta i det monokroma läget i kamera-appen. Då används bara bilder från de tre monokroma kamerorna, men i alla andra sammanhang används alla fem kameror. En intressant egenskap med normalfoto-läget är att du kan välja att aktivera att kameran alltid ska fånga djupinformation. Det innebär att kameran måste bearbeta fotot någon sekund längre än i normala fall, men fördelen är att du kan applicera bokeh-effekten (eller porträttfoto om man så vill) på alla bilder.

En annan egenskap som skiljer sig från konkurrenterna är att Nokia 9 Pureview inte använder ett speciellt natt-läge för fotografi i mörka omgivningar. Här används istället de tre monokroma kamerorna för att släppa in mycket ljus i alla situationer, och RGB-kamerorna för att hantera de färger och ljuskällor som faktiskt finns i bilden. Det innebär att de inte använder knep som lång exponering, likt Huawei och Honor använder, för att kunna släppa in mycket ljus under lång tid.

I teorin innebär det att Nokia 9 Pureview inte får de problem med att objekt i rörelse blir suddiga, vilket är ett problem med telefoner som använder sig av just lång exponering. I de exempelbilder som Nokias representant visade upp i montern var resultatet onekligen imponerande, med gott om detaljer i bilderna även i scener med stor variation i färger och upplysta och mörka partier. Vi måste naturligtvis testa på detta själva för att kunna tycka till om hur det fungerar i praktiken, men utifrån det vi fick se här finns det stor potential för en lyckad kameralösning här.

Nokia 9 Pureview lovar gott, och kommer inte bränna ett allt för stort hål i din plånbok. Prislappen börjar vid 6 490 kronor vilket placerar den i samma prisklass som Oneplus och Honor. Telefonen kan förbokas hos utvalda svenska återförsäljare någon gång den här veckan, och allmän tillgänglighet på svenska marknaden blir någon gång i mars. Likt tidigare Nokia-telefoner ingår den i Android One-programmet, vilket i det här fallet innebär en ren Android 9-installation med två års uppdateringar garanterat.

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.