Nokia 9 Pureview – fem kameror för priset av en?

Fem kameror i samklang på baksidan ska göra Nokia marknadsledande när det kommer till mobilfotografering. Nu presenteras Nokia 9 Pureview.

Nokia tar tillfället i akt och lanserar hela fem mobiltelefoner under sitt pressevent inför Mobile World Congress i Barcelona. Den främsta heter Nokia 9 Pureview och stoltserar med hela fem ihopkopplade kameror på baksidan.

Alla de fem kamerorna är vardera på 12 megapixel och har stöd för HDR-teknik. Tillsammans kan de kombinera exponeringar för att skapa en enda bild på 60 megapixel. Två av kamerorna har färglinser medan de övriga tre är monokroma som fokuserar på skärpa och detaljer. Jämfört med kameror med bara en sensor menar Nokia att deras lösning kan fånga upp till tio gånger mer ljus.

Nokia 9 använder sig av en specialanpassad version av processorn Snapdragon 845, som ska ha finjusterats för just bildbehandling och hantering av den stora mängd bildinformation som kamerorna fångar. Fotografering i RAW är möjligt med hjälp av Adobe Lightroom, som medföljer installerad från start.

Bra prestanda – lågt pris

Bildskärmen är på 5,99 tum och är en så kallad POLED-skärm, alltså en OLED med ett substrat av plast (Plastic OLED). Integrerad i skärmen finns också en fingeravtrycksläsare, och telefonen har dessutom biometrisk ansiktsigenkänning.

På framsidan hittar vi en enda kamera för självporträtt på 20 megapixel. Stöd för trådlös laddning är mer eller mindre standard vid det här laget, och så även hos Nokia 9. Operativsystemet är Android 9 Pie, och tack vare Googles Android One-program utlovas minst två års uppdateringar av systemet.

Nokia 9 Pureview börjar säljas i Sverige i mars, och det rekommenderade priset är 6 490 kronor inklusive moms. Vi på 99 ska givetvis försöka klämma och känna på nya Nokia 9 när mässan drar igång imorgon.

Täcker upp instegsmarknaden

Huvudattraktionen för eventet är onekligen Nokia 9, men HMD har också ytterligare fyra Nokia-märkta mobiler att visa upp. Dessa ska tjänstgöra i de lägre segmenten, nämligen instegs- och mellanklass. Nokia 4.2, Nokia 3.2, Nokia 1 Plus och Nokia 210 trycker på lite olika saker, så som dubbla kameror, lång batteritid eller bara riktigt lågt pris.

Läs mer:

Kommentarer
2 svar

Mophie har släppt en batteriladdare som är helt dedikerad till Apples enheter och med denna i packningen på nästa tältresa kan du ladda allt.

Våren börjar titta fram och trots att tekniksläppen har varit få hittills under 2021 så har vi hunnit med en hel del.

Om du är nyfiken på att pröva om gräset är grönare på andra sidan så erbjuder Samsung nu ett sätt att pröva Android i din iPhone.

Dummy-enheter kan vara en indikation på vad vi kommer att få se från Apple och om detta stämmer verkar det som att iPad Mini endast får en intern uppdatering.

Då var det äntligen torsdag och idag har gänget drabbats av förkylningar och är inte i sitt piggaste utförande.

Flera rykten har pekat mot att Apple kan släppa årets iPad Pro i mitten av april och eventuellt kan detta betyda nästa tisdag.