Facebook bör regleras, tycker Storbritannien

Efter fjolårets kontroverser runt Facebook inleddes en utredning i Storbritannien. Slutsatsen är att bolaget inte bör få reglera sig självt.

Facebook hade ett tumultartat 2018, där företagets huvudbry sparkades igång av att en visselblåsare från företaget Cambridge Analytica avslöjade att de utvecklat en Facebook-app som i hemlighet samlat in information från användare utan deras medgivande, och använt denna för att påverka det pågående presidentvalet i USA.

Läs också: Dataskandalen runt Facebook växer Flera rättsliga processer påbörjades runtom i världen, och ett av de länder som varit särskilt hårda mot Facebook och dess vd Mark Zuckerberg är Storbritannien. Utöver att herr Zuckerberg fått infinna sig och vittna för brittisk domstol inleddes också en utredning om Facebooks förehavanden. 18 månader senare är utredningen nu slutförd och har resulterat i en rapport som inte är nådig mot Facebook.

I rapporten konstateras det att Facebook inte längre är kapabla att sköta sig själva med användarnas bästa i åtanke, och att det är dags för staten att gå in och reglera vad som kan anses vara skadligt innehåll och beteende mot plattformens användare. Rapporten i sig medför inga lagar, men den kan agera grundplåt för lagstiftning om reglering av sociala medier i allmänhet.

Damian Collins, ordförande för myndigheten för digital kultur, media och sport i Storbritannien, uttryckte sig följande i samband med presentationen av rapporten:

"Vår undersökning under det gångna året har identifierat tre huvudsakliga hot mot vårt samhälle. Utmaningen för året som kommer är att börja undanröja dessa hot, vi kan inte vänta längre".

Rapporten är inte nådig mot Facebook Rapporten lyfter också fram hur Facebooks sociala plattform utnyttjas för att påverka omedvetna användare för både kommersiella och politiska syften, metoder som Facebook anses vara oförmögna eller ovilliga att försöka bekämpa.

Mark Zuckerberg får också personlig kritik i rapporten för hans ovillighet att svara på frågor och kritik om företagets agerande och affärsmetoder. Rapporten konstaterar att Mark Zuckerberg må tro att han inte är skyldig att svara till Storbritanniens parlament, men att han är skyldig att svara de miljarder Facebook-användare världen över som påverkas av hans företags agerande.

I USA har även det nationella handelsinstitutet FTC påbörjat en utredning och diskussion med Facebook som kan resultera i mångmiljardböter.

Källa: The Verge

Kommentarer
2 svar

Vi har alla ställt oss frågan "vad är det här för låt?", den frågan har Shazam fått 50 miljarder gånger.

Äntligen torsdag igen och ett nytt avsnitt av allas favoritpodd Macradion finns nu att avnjutas i valfri poddspelare.

Ett förslag ligger nu på bordet hos kongressen där utgången kan betyda slutet för förinstallerade appar på våra smartphones.

Den ZAGG-ägda skärmskyddtillverkaren InvisibleShield lanserar nu ett skärmskydd som känns som papper mot Apple Pencil-toppen.

Under WWDC presenterade äntligen Apple möjligheten för tredjepartstillverkare att implementera Siri i deras produkter men redan nu klagar Sonos på den efterlängtade funktionen.

Tycker du inte om att ha teknik framme men kanske ändå vill ha högtalare i hemmet så kan IKEA och Sonos ha lösningen.