Google rekryterar ingenjörer för Pixel-processor

Google har rekryterat ingenjörer från både Qualcomm och Intel till en intern grupp som antas utveckla egna processorer för bärbara enheter.

Processorn är den nya mobilen verkar det som. Hack i häl på andra jättar som Apple, Samsung och Huawei har Google börjat investera resurser i utveckling av egna processorer. Att kunna skräddarsy mjukvaran för den egna hårdvaran börjar bli något av ett måste i den hårda kampen om konsumenternas gunst, och det verkar som att Google nu lägger i en extra växel i arbetet med att ta fram egna processorer.

Googles nya processorgrupp håller på att etableras i Bengaluru i Indien, och uppges bestå av 16 ingenjörer som väntas växa ytterligare framöver. Gruppen har nyligen fått tillskott av ingenjörer från stora processortillverkare som Qualcomm, Intel och Nvidia. Detta är dock inte de första kretsarna Google kommer tillverka själva. Sedan tidigare har företaget tagit fram processorer för maskininlärning, kallade Tensor Processing Units (TPU), som används i servrar.

Google har också inkluderat egna hjälpprocessorer i Pixel-telefonerna, där Pixel 2-familjen introducerade Visual Core-kretsar som hjälper till med bearbetning av bild-data. Det är inte känt exakt vilka typer av processorer den nya processorgruppen kommer fokusera på först.

De kan utveckla processorer för Pixel-telefonerna, som sedan expanderas till serverprocessorer för Googles massiva serverhallar, men de kan också utveckla för båda dessa användningsområden om de lyckas anställa tillräckligt mycket ingenjörstalang. På konsumentsidan kan processorerna utöver mobiler även komma att användas i bärbara datorer och 2-i-1-enheter som nyttjar Chrome OS eller det kommande operativsystemet Fuchsia OS.

Utöver att egna processorer låter Google skräddarsy mjukvaran för hårdvaran på bästa sätt är egna kretsar också ett sätt att undvika den problematik Apple just nu dras med i bråken med Qualcomm. Att förlita sig på andra företag för nyckelkomponenter är riskfyllt sett till både tillgång och kontroll över produkten, och detta har sannolikt spelat in i Googles val att satsa på egen processorutveckling.

Med tanke på att företaget fortfarande rekryterar talang till projektet lär det dröja bortom höstens förmodade Pixel 4-lansering innan vi ser Google-processorer i konsumentprodukter. Kanske sker det lagom till att Pixel-telefonerna lanseras i Sverige (nej jag är inte bitter)?

Källa: Reuters

Kommentarer
4 svar
Clean my mac!

Att stå vid grillen en varm sommarkväll och grilla en fin bit kött och lite somriga primörer är svårslaget, men ibland förstörs allt när maten väl ska avnjutas då det har grillats för länge. Detta vill gänget på Meater råda bot på så de har lanserat en termometer som assisterar dig hela vägen fram till en perfekt köttbit

Via YouTube-giganten Marques Brownlee får vi reda på hur nästa iPhone kommer att se ut. Eller snarare så får vi reda på att det vi tidigare sett varit sant.

Creative fortsätter lansera prisvärda högtalare och deras senaste tillskott kan du utan problem ta med dig till stranden eller ta ett dopp med i poolen.

Clean my mac!

Airmail är ett trevligt alternativ till Apples mailklient som många idag istället använder men upprörda kunder världen över börjar nu radera appen.

Har du gått och väntat på att kunna klicka hem ett par Powerbeats Pro från det Apple-ägda Beats då har vi nu goda nyheter.

I veckans avsnitt så vill Peter berätta om sin nyfunna kärlek till en så kallad smart golvfläkt från folkrepubliken Kina, Thor ställer sig som vanligt allt annat än positiv till Peters nymodigheter.

Clean my mac!