Regeringen föreslår höjning av kemikalieskatten

Den vida kritiserade kemikalieskatten föreslås nu höjas där det tidigare maxtaket på 320 kronor ska höjas till 440 kronor.

Under sommaren 2017 införde den dåvarande regeringen den så kallade kemikalieskatten, en särskild skatt på elektronikvaror vars syfte var att minska användningen av miljöfarliga kemikalier i elektronikvaror. Tillverkare som ställer om sin produktion till mer miljövänliga alternativ kan då få reducerad skatt med mellan 50 och 90 procent.

Förslaget om höjning av kemikalieskatten har nu lämnats ut på remiss och om den skulle gå igenom skulle det innebära en höjning från 8 till 11 kronor per kilogram. Detta gäller för vitvaror, kylar, frysar, diskmaskiner, dammsugare, med mera. För andra elektronikprodukter som datorer, mobiltelefoner, spelkonsoler, surfplattor, tv-apparater och andra underhållningsrelaterade produkter blir höjningen istället från 120 kronor till 160 kronor per kilogram.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) menar att höjningen inte kommer få stor effekt på priserna för konsumenter, men att det kommer uppmana tillverkare att växla till mer miljövänlig tillverkning.

Bild: regeringen.se

Kemikalieskatten är utformad på så sätt att avgiften har ett tak som är baserat på vikten. I dagsläget är taket 320 kronor per vara, vilket med momsen hamnar på 400 kronor per vara. Enligt den föreslagna höjningen skulle maxtaket istället hamna på 440 kronor, och 550 kronor med momsen inräknad. Maxtaket skulle nås vid en vikt på 2,75 kilo. Det innebär att det endast är tyngre produkter som spelkonsoler och tv-apparater som skulle slå i maxtaket.

Kemikalieskatten är vida kritiserad och i en undersökning från HUI Research från hösten 2018 döms skatten ut och påstås kunna ha en direkt negativ på samhällsekonomin. Utredningen menar också att skatten riskerar att leda till att verksamheter flyttar utomlands. Den nuvarande finansmarknads- och bostadsministern Per Bolund (MP) menar att det är för tidigt att utvärdera effekterna av kemikalieskatten, och delar inte slutsatserna från HUI Reserarchs marknadsundersökning.

I en intervju med Dagens Nyheter tonar Per Bolund ner den ekonomiska effekten höjningen kommer få för konsumenter. Han pekar bland annat på höjningen för mobiltelefoner som enligt förslaget skulle gå från 19 kronor per enhet till 26 kronor. Han lyfter också fram att det snarare blir en incitament till tillverkarna att sluta använda miljöfarliga ämnen, och att höjningen skulle ge 480 miljoner kronor extra i skatteintäkter per år, en del i målet för regeringens gröna skatteväxling på 15 miljarder under mandatperioden.

Förslaget om höjda kemikalieskatter förväntas träda i kraft den 1 augusti i år, och Per Bolund öppnar för att förslaget kan justeras baserat på den återkoppling som remissen får.

Källa: Dagens Nyheter

Kommentarer
9 svar
Clean my mac!

En av de stora nyheterna i iPadOS som kommer nu i höst är att du kommer kunna spela spel på din iPad med en PlayStation 4 eller Xbox One kontroll.

Mophie fortsätter bredda sin portfölj och har nu lanserat en ny trådlös laddplatta, två billaddare och en rad olika USB-kablar.

Spelutvecklaren Thatgamecompany har nu släppt sitt spel Sky: Children of the Light som först visades upp till Apple TV 2017.

Clean my mac!

Snart kommer det förmodligen bli mer trångt än vanligt på IKEA-varuhus runt om i världen då de har två intressanta produkter på ingång.

Apple uppmärksammade idag internationella emojidagen genom att ge oss en förhandstitt på en del av alla nya emojis som kommer att lanseras i höst.

Året var 2015 och Apple lanserade Split View till iPad där användare kunde placera två olika appar bredvid varandra - nu ett par år senare går detta att göra även med Spotify.

Clean my mac!