Android Q kan få rejält stöd för meddelandetekniken RCS

RCS-stödet kan ge årets Android-upplaga Imessage-liknande meddelanden, men detta hänger på att operatörerna i så fall också skulle hoppa på tåget.

Användare av Apples mobila enheter har länge kunnat njuta av det moderna meddelandesystemet Imessage, där ljud och bild samsas med krypterad kommunikation och annat gott. På Android-sidan har situationen varit mer rörig, och löften om en heltäckande meddelandetjänst har inte tagit fart. Men nu kan det bli ändring på det då utvecklingen i Android-projektet pekar mot att nästa version av systemet ger ordentligt stöd för tekniken RCS.

RCS är en förkortning av Rich Communication Services, och som namnet antyder handlar det om en modernare version av meddelandekommunikation som ersätter bland annat SMS och MMS. RCS standardiserades redan 2008, men på grund av splittrat stöd från såväl telekomoperatörer som telefontillverkare har tekniken inte fått någon vidare spridning. Jämförelsevis introducerades Imessage av Apple under 2011 och stöds av samtliga produkter och operatörer där telefonerna säljs.

Google har försökt ändra på detta genom att ge stöd för RCS i Android-plattformen, och det har resulterat i stöd för RCS-chat i specifika appar. Googles egna app Messages stöder det, liksom Samsungs egna meddelande-app. Men då brett stöd saknas och att stöd också krävs hos operatören som telefonen ska användas med har den inte fått någon större spridning internationellt.

Ska bli lättare att stöda

Nya tillägg i utvecklarprojektet för Android, kallat AOSP, består bland annat av ett gäng gränssnitt (API:er) som ger stöd för just RCS. Dessa ska göra det lättare för alla meddelande-appar att få stöd för modernare meddelandetjänster, och när de blir en integrerad del av Android blir det också ett större incitament för operatörerna att ge stöd för tekniken.

I Sverige har Telia sedan tidigare stöd för RCS där det kallas SMS Plus, men bara för vissa telefontillverkare och då telefontillverkarens egna meddelande-appar. Konkurrenterna Tre och Telenor granskar tekniken men erbjuder inget stöd i dagsläget.

Hur känner du inför RCS på Android, vill du ha en Imessage-konkurrent eller har sociala meddelandeplattformar som Snapchat, Facebook Messenger och liknande ersatt behovet av en sådan tjänst?

Källa: AOSP Gerrit

Kommentarer
3 svar
Clean my mac!

Airmail är ett trevligt alternativ till Apples mailklient som många idag istället använder men upprörda kunder världen över börjar nu radera appen.

Har du gått och väntat på att kunna klicka hem ett par Powerbeats Pro från det Apple-ägda Beats då har vi nu goda nyheter.

I veckans avsnitt så vill Peter berätta om sin nyfunna kärlek till en så kallad smart golvfläkt från folkrepubliken Kina, Thor ställer sig som vanligt allt annat än positiv till Peters nymodigheter.

Clean my mac!

När allt hopp och kanske all lust försvunnit så kom till slut Aqaras hub till Sverige. NetonNet ska nu ha fått in den medan flera andra butiker fortfarande säger vänta på ett leverans datum för huben med EUkontakt.

Apple meddelade i veckan alla tillverkare som är med i Apples MFi-program (Made For iPod, iPhone, iPad och AirPlay audio) att de nu utökar MFi-programmet med fler adaptrar.

IKEA och Sonos har slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en helt ny serie med produkter som kallas SYMFONISK. De första två produkterna som vi i detta nu håller på att testa är deras lampa och bokhylle-högtalare

Clean my mac!