Google presenterar kryptering för enklare Android-telefoner

Tekniken som kallas Adiantum ska ge säkerhet genom kryptering till enklare telefoner som inte är utrustade med speciella kretsar för detta.

Majoriteten av dagens flaggskeppstelefoner är utrustade med systemkretsar där dedikerade säkerhetskretsar ser till att informationen på telefonen krypteras så att den inte kan läsas av obehöriga. Denna typ av säkerhet tenderar att saknas i billigare telefoner då kretsar för kryptering ofta saknas i dessa. Google vill att alla Android-användare ska kunna säkra sin information genom kryptering, och introducerar därför Adiantum i samband med Safer Internet Day.

De flesta telefoner vi kommer i kontakt med idag använder processorer som baseras på instruktionsuppsättningen ARMv8, där det ingår specifika instruktioner för kryptering via AES-standarden. Android kan dock köras på en mängd olika typer av enheter, på mindre köpstarka marknader där priser för telefonerna och därmed deras hårdvara måste vara enklare. I dessa telefoner används ofta kretsar som saknar instruktioner för hårdvaru-avlastning av kryptering, och det är detta Google har löst i mjukvara i form av Adiantum.

Android kräver kryptering av systemet sedan Android 6.0, men eftersom AES-kryptering är alldeles för tungt för systemkretsar som saknar instruktioner för detta har dessa telefoner varit undantagna från regeln. Med Adiantum har Google använt en annan typ av kryptering som används i för https-kryptering av webbtrafik. Denna kryptering är betydligt mer lättdriven och låter även relativt klena systemkretsar kryptera systemet.

Googles tester visar att Adiantym-krypteringen är fem gånger snabbare än om samma kryptering skulle göras med AES-256 på samma systemkrets. I Sverige är det tämligen ovanligt med så pass enkla telefoner att de saknar hårdvaruaccelerera kryptering, men att alla Android-användare får möjlighet att säkra sin information är hur som helst en trevlig utveckling.

Källa: Google Adiantum-presentation, teknisk genomgång

Kommentarer
3 svar

Tim Cook gick igår ut med en tweet och berättade vad det gör för att hjälpa till under epidemin av Convid-19.

Tim Cook verkar vara på shoppingtur i techbranchens galleria.

Uppköpet av AI-företaget Voysis skvallrar om att Apple satsar på att förbättra Siri.

Något som har funnits till Android-telefoner sedan urminnes tider är widgets på hemskärmen och nu ser det ut att komma till iOS och iPadOS.

Abonnemang för 0 kronor månaden? Ja det är galna tider!

Videosamtalsjätten Skype gör det enklare att hålla kontakten med nära och kära och kollegor.