Homepod kan få Face ID

Apple har ansökt om patent på en röststyrd högtalare som har både ansiktsigenkänning och stöd för 3D-gester.

Apples smarta högtalare för hemmet heter Homepod, och har kanske inte tagit marknaden med storm, trots riktigt bra mikrofonupptagning och ljud i toppklass. En del av kritiken som framförs handlar om att priset är för högt jämfört med många andra högtalare med inbyggda röstassistenter.

Att döma utifrån patent som Apple ansökt om kommer nog Homepod även fortsättningsvis vara en högtalare i premium-segmentet, trots rykten om att också en billigare variant är på gång. Patentansökningarna beskriver nämligen avancerad teknik som ansiktsigenkänning och stöd för 3D-gester för att styra högtalaren.

Homepod nämns givetvis inte vid namn i dokumenten, men däremot en röststyrd assistent-enhet så som en bordshögtalare. 3D-gesterna är kanske det mest intressanta, där användaren skulle kunna ta kontroll över högtalaren med en särskild gest, och därefter till exempel ändra volymen genom att höja och sänka handen.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Tekniken bakom gesterna kan komma från företaget Primesense som Apple köpte redan 2013. Primesense-teknik låg bland annat bakom tillbehöret Kinect till Microsofts spelkonsol Xbox.

Ansiktsigenkänning

Vad gäller ansiktsigenkänning heter Apples teknik Face ID, och beskrivs helt enkelt som ett sätt för högtalaren att identifiera användaren, men också att mäta avståndet till den som lyssnar. Detta skulle bland annat tillåta att röstassistenten Siri delar med sig av privat information endast när rätt person ber om det. I dagsläget saknar Homepod helt stöd för att identifiera användare, och vill du ha tillgång till exempelvis din kalender får alla i familjen det.

Källa: Amerikanska patentverket

Läs mer:

Kommentarer
10 svar
Clean my mac!

Airmail är ett trevligt alternativ till Apples mailklient som många idag istället använder men upprörda kunder världen över börjar nu radera appen.

Har du gått och väntat på att kunna klicka hem ett par Powerbeats Pro från det Apple-ägda Beats då har vi nu goda nyheter.

I veckans avsnitt så vill Peter berätta om sin nyfunna kärlek till en så kallad smart golvfläkt från folkrepubliken Kina, Thor ställer sig som vanligt allt annat än positiv till Peters nymodigheter.

Clean my mac!

När allt hopp och kanske all lust försvunnit så kom till slut Aqaras hub till Sverige. NetonNet ska nu ha fått in den medan flera andra butiker fortfarande säger vänta på ett leverans datum för huben med EUkontakt.

Apple meddelade i veckan alla tillverkare som är med i Apples MFi-program (Made For iPod, iPhone, iPad och AirPlay audio) att de nu utökar MFi-programmet med fler adaptrar.

IKEA och Sonos har slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en helt ny serie med produkter som kallas SYMFONISK. De första två produkterna som vi i detta nu håller på att testa är deras lampa och bokhylle-högtalare

Clean my mac!