Så styr du din Xiaomi robotdammsugare med rösten

Xiaomis robotdammsugare har blivit riktigt populära, men visste du att du kan styra dem med rösten? Vi guidar dig genom inställningarna.

Xiaomis robotdammsugare kan kontrolleras via den egna appen Mi Home där de går att schemalägga, eller starta manuellt om man hellre vill det. Men det går faktiskt också att styra dem med Siri eller Googles röstassistent. På vissa håll också med Alexa. Vi guidar dig genom inställningarna.

Styr dammsugaren med Siri

Xiaomis app Mi Home har en flik för automationer (mitten längst ned) och där kan du nu aktivera Siri-genvägar för att exempelvis börja eller sluta städa.

Siri-genvägar är personliga, om du inte råkar ha en Homepod hemma förstås. Då kan flera personer använda de kommandon du ställer in nedan. Det går att dela på enheter i Mi Home-appen, men det verkar bara som att den som faktiskt ställt in dammsugaren/dammsugarna kan ställa in Siri-genvägar. Förhoppningsvis är det något som Xiaomi jobbar på att ändra. I alla fall hemma hos mig är vi två som vill styra dammsugarna med Siri (och en Homepod har vi inte skaffat).

 1. Tryck på plus-tecknet uppe till höger

 2. Nu ska du välja vilkor för "if", välj "Complete manually"

 3. Nästa vy handlar om vad som ska hända "then", välj nu den dammsugare du vill styra

 4. Nu får du upp en listan med tillgängliga kommandon, välj exempelvis "Start cleaning"

 5. Välj nu spara uppe i högra hörnet

 6. Döp din nya automation till något

 7. Välj nu "Add to Siri"

 8. Spela in en fras att använda med Siri (den kan vara på svenska), exempelvis "Börja städa"

 9. Klart! Nu kan du be Siri "Börja städa"

Du kan så klart sätta liknande kommandon för att exempelvis sluta städa eller pausa.

Styr dammsugaren med Googles röstassistent

Använder du hellre Google Assistent än Siri? Det går att ställa in liknande funktionalitet med Google Home-appen.

 1. Börja med att trycka på +-knappen Add

 2. Välj sedan "Set up device"

 3. Välj "Have something already set up?"

 4. Välj Leta upp Mi Home i listan

 5. Logga in med ditt Xiaomi-konto

 6. Välj din/dina dammsugare och lägg dem i rätt rum

 7. Nu kan du säga till Googles röstassistent exempelvis att "Börja städa" för att starta

Någon lista över vilka kommandon som fungerar med Googles assistent har jag inte hittat, men börja och sluta städa verkar fungera bra hemma hos mig. Hur jag får dammsugaren att åka tillbaka till sin laddare är lite mer oklart än så länge – men experimenterar vidare. Vet du vad som fungerar – tipsa i kommentarerna!

Alexa då?

Amazons Alexa har en så kallad "skill" för att koppla samman assistenten med Mi Home, men tyvärr verkar det inte gå att röststyra dammsugaren här i Sverige trots att jag aktiverat den. Alexa hittar inte mina dammsugare. Enligt andra på nätet verkar det gå att styra dammsugarna i USA och några andra länder. Förhoppningsvis kommer funktionaliteten hit också.

Läs mer:

Kommentarer
16 svar

Vi har nog alla råkat betala ett par månader extra för någon digital tjänst som vi inte använder, men i iOS 13 blir det lite lättare att slippa det.

Klassiska Tetris-varianten Dr Mario från Nintendo släpps den 10 juli.

För ungefär 14 år sedan gick Steve Jobs upp på scenen och höll ett rörande tal inför alla avgångsstudenter på Stanford och nu har Tim Cook stått på samma scen och talat.

Höstens iPhone-modeller ser inte ut att få stöd för 5G och nu har den erfarne analytikern Ming-Chi Kuo varit i farten igen.

Något som är väldigt trevligt på iPad är att kunna gå ur Netflix och fortsatt ha en liten ruta där videon spelas medans man gör något annat.

Vad passar inte bättre dessa gråa och regniga dagar än att titta på varenda reklamfilm för iPhone som har gjorts?

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE