Tidal utreds för bedrägeri i Norge

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har inlett en utredning av den strömmande musiktjänsten Tidal, där miljontals rapporterade musikströmmar kan vara fejk.

Musiktjänsten Tidal nylanserades med stort pådrag med artisten Jay Z i täten. Ett flertal superstjärnor ställde sig bakom tjänsten, bland andra Beyoncé och Kanye West. Bland annat utlovades att artister skulle få högre ersättning för spelad musik än vad konkurrenterna erbjöd.

Efter detta har Tidal misslyckats kapitalt med att locka en kritisk massa av prenumeranter, och turerna har varit många med utspel från Kanye West, uppköpsrykten och viskningar om påhittade prenumerationssiffror.

Manipulerade siffror

Trots domedagsklockor finns Tidal fortfarande kvar, men frågan är hur länge. Just nu utreds musiktjänsten av den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim för bedrägeri. Enligt norska tidningen Dagens Næringsliv ska nämligen minst 320 miljoner spelningar av låtar med Beyoncé och Kanye West falskeligen ha rapporterats in. Effekten är att de båda superstjärnorna har fått för höga royalty-utbetalningar, på bekostnad av andra artister på tjänsten.

Uppgifterna publicerades i maj 2018 av Dagens Næringsliv i lördagsbilagan Magasinet, i en artikel med titeln Strømmekuppet. Efter reportaget anklagades Tidal för oegentligheter av flera norska musikorganisationer och polisanmäldes. Enligt tidningen har Økokrim redan förhört fyra tidigare Tidal-anställda även om utredningen fortfarande är i ett tidigt skede.

Tidal själva förnekar att lyssningssiffrorna ska ha manipulerats, och menar att de utsatts för svartmålning av norska Dagens Næringsliv. Tidal säger vidare att de samarbetar med norska myndigheter i utredningen. Det har heller ännu inte framkommit huruvida Beyoncé och Kanye West varit medvetna om att deras lyssningssiffror manipulerats.

Läs mer:

Källa: Dagens Næringsliv

Clean my mac!

Hur skärmen i iPhone X och iPhone XS skulle vara uppbyggd och vilka material som skulle användas var styrt av Apple men så ryktas det inte bli med höstens nya iPhone-modeller.

I den senaste iOS 13 betan som släpptes till utvecklare igår så kan datumet till höstens iPhone-event ha avslöjats.

Mophie har många järn i elden och har byggt upp en bred produktportfölj med många tillbehör till våra olika Apple-prylar. Nu har vi testat deras senaste Qi-laddare och powerbank.

Clean my mac!

Köp iPhone, rädda laxar.

Därför kommer ditt tredjepartsbatteri inte upp under batterihälsa - inte ens om det är Apple-original men bytt utanför systemet.

FAA, motsvarigheten till Luftfartsverket har valt att ge återkallade MacBook Pro-modeller flygförbud.

Clean my mac!