Ring uppges ha gett anställda tillgång till kundernas kameror

UPPDATERAD. Det finns kanske anledning att tveka inför ett köp av någon Ring-produkt. En rapport gör gällande att ett stort antal anställda haft tillgång till kundernas videoströmmar.

Jättebolaget Amazon köpte Ring förra året för en miljard dollar. Ring har gjort sig ett namn inom det smarta hemmet med sina dörrklockor med inbyggd kamera, men en ny rapport hävdar att företaget haft en mycket avslappnad inställning till användarnas integritet. Tydligen ska fler anställda än vad som kan tyckas rimligt haft stor tillgång till kundernas videoströmmar.

Läs också vårt test: Ring Video Doorbell 2 Rapporten kommer från The Intercept, som skriver att Rings ingenjörer och chefer haft tillgång till kundernas videoströmmar, det ska inkludera både dörrklockorna och kameror inne i användares hem. Ett team av personer med uppgift att markera och kommentera olika objekt i videoklippen ska ha fångat video när "människor kysser varann, skjuter med vapen eller stjäl".

Amerikanska Ring-anställda ska haft tillgång till en videoportal tänkt för teknisk support som enligt rapporten ger "obegränsad dygnet runt tillgång till några kunders videoströmmar". Anmärkningsvärt nog var tillgången till det här verktyget inte begränsat till personal som jobbar med kundsupport. Enligt rapporten krävs endast en kunds e-postadress för att få tillgång till videoströmmen.

En annan grupp Ring-anställda som jobbar med produktutveckling i Ukraina har också haft tillgång till en mapp med "varje video som skapats av alla Ring-kameror världen över". Dessa anställda ska också ha haft en tillhörande databas som kopplar varje klipp till en specifik Ring-användare. Mappen sägs ha lämnats okrypterad för att spara in pengar och för att "inte begränsa intäktsmöjligheter på grund av tillgångsbegränsningar". Den här gruppen ska ha haft som uppgift att titta på videomaterial och markera olika objekt för att träna systemet på att bli bättre på att känna igen vad som är vad.

Sedan Amazon köpt företaget sägs bättre restiktioner ha införts, men anställda sägs fortfarande kunna kringgå dessa. En talesperson för Ring, Yassi Shahmiri, har inte specifikt velat säga något om det här, men hänvisar till "strikta policys" som begränsar och granskar vem som har tillgång till information.

"Vi tar våra kunders integritet och säkerheten för deras personliga uppgifter extremt seriöst. För att förbättra vår tjänst ser vi och annoterar vissa Ring-videoklipp. Dessa klipp kommer uteslutande från offentligt delade videoklipp från Neighbors-appen (enligt våra användarvillkor) och från en liten del av Ring-användare som har gett sitt uttryckliga skriftliga samtycke till att vi får tillgång till och använder deras videoklipp för sådana syften.

Vi har strikta riktlinjer för alla våra anställda. Vi implementerar system för att begränsa och granska tillgången till information. Vi håller våra anställda till en hög etisk standard och alla som bryter mot vår policy står inför disciplinära åtgärder, inklusive uppsägning och eventuella rättsliga och straffrättsliga påföljder. Dessutom har vi nolltolerans för missbruk av våra system och om vi hittar dåliga aktörer som har engagerat sig i detta beteende, tar vi snabbt till åtgärder mot dem."

Uppdatering: Ring ger ytterligare kommentar till uppgifterna

Rings svenska presskontakt har kontaktat oss med ett nytt tydligare uttalande från företaget. Och som ett tillägg kan vi förtydliga att appen Neighbors, i alla fall än så länge, inte finns tillgänglig här i Sverige.

"Ring tillhandahåller inte och har aldrig gett anställda tillgång till liveströmmar från Ring-enheter.

Såsom nämnts i vårt uttalande har Ring-anställda endast tillgång till inspelningar som uteslutande kommer från offentligt delade Ring-videos från Neighbors-appen (i enlighet med våra användarvillkor) och från en liten del Ring-användare som har gett sitt skriftliga samtycke till att vi får tillgång till och använder deras videoklipp för sådana ändamål. Återigen har Ring-anställda inte tillgång till liveströmmar."

Källa: The Intercept

Skriven av Ida Blix

iOS 13 och iPadOS kommer fullpackat med nyheter och nya funktioner men det kan vara bra att tänka två gånger innan du installerar betan.

I mars gick Spotify till EUs konkurrenskommissionär för konkurrenshämmande verksamhet då de anser att Apple kontrollerar villkoren för App Store alldeles för hårt och hämmar innovationen.

I höst kommer utvecklare av smarta kameror ha möjligheten att implementera stöd för HomeKit Secure Video som Apple visade upp på WWDC, men vad är det och hur kommer det fungera?

Apple ryktas släppa en MacBook Pro med 16” skärm. Det är IHS som fortsätter att komma med spekulationer kring Apples förhavande.

Enligt IHS Markit Analytikern Jeff Lin så planerar Apple en uppdatering av MacBook Air och MacBook Pro utan touchbar även här kallad MacBook Pro Escape på grund av att den fortfarande har kvar sin Escapeknapp till skillnad från MacBook Pro med Touchbar.

Den här veckan så är Thor fortsatt arg över svårigheterna han nu fått när han plötsligt ska försöka få in en Androidtelefon i sin trygga walled-garden av Apple produkter.

PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE
PLACE BANNER HERE